Κικίλιας: Τα πλημμυρικά φαινόμενα μπορούν ανά πάσα στιγμή να ενταθούν
Τους δέκα έφτασαν οι νεκροί από την κακοκαιρία Daniel, ενώ τέσσερα άτομα είναι ακόμα αγνοούμενα.

Τους δέκα έφτασαν οι νεκροί από την κακοκαιρία Daniel, ενώ τέσσερα άτομα είναι ακόμα αγνοούμενα ανακοίνωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Ο υπουργός προσέθεσε ότι οι αρχές παραμένουν σε επιφυλακή λόγω της εικόνας που παρουσιάζει ο Πηνειός ποταμός που έπληξε κυρίως τα χωριά Γιάννουλη και Τύρναβο, καθώς και περιοχές του Δήμου Λάρισας.

Τόνισε ακόμα ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή από όλους καθώς τα πλημμυρικά φαινόμενα μπορούν ανά πάσα στιγμή να ενταθούν.

Ο υπουργός διέψευσε κατηγορηματικά φήμες οι οποίες κυκλοφόρησαν σύμφωνα με τις οποίες παρεμβάσεις του κεντρικού κρατικού μηχανισμού στην περιοχή προκάλεσε ανακατεύθυνση των υδάτων και ζήτησε προσοχή με τις ψευδείς ειδήσεις, ιδιαίτερα όταν, όπως είπε, αφορούν σε ανθρώπινες ζωές.

Αναλυτικά η δήλωση του υπουργού:

«Σε αυτό το σημείο και με αφορμή σχετικές φήμες που κυκλοφόρησαν, να ξεκαθαρίσω ότι καμία απολύτως παρέμβαση του κεντρικού κρατικού μηχανισμού δεν έγινε σε οποιοδήποτε φράγμα στην περιοχή, που να προκάλεσε οποιαδήποτε ανακατεύθυνση των υδάτων. 

Προσοχή λοιπόν στα fake news ιδιαίτερα όταν αφορούν σε ανθρώπινες ζωές, καθώς δημοσιεύτηκαν και αναδημοσιεύτηκαν ανυπόστατες πληροφορίες για νεκρούς, προκαλώντας μεγαλύτερη αγωνία και αναστάτωση στους ανθρώπους που ήδη δοκιμάζονται στις περιοχές. Από την πρώτη στιγμή ενημερώνουμε άμεσα με απόλυτη ειλικρίνεια και διαφάνεια για όλα τα συμβάντα.

Συνολικά λόγω της κακοκαιρίας Daniel, 10 συμπολίτες μας έχουν δυστυχώς χάσει τη ζωής τους και υπάρχουν επίσης 4 αγνοούμενοι στις περιοχές Βόλου και Πηλίου και ευχόμαστε να είναι καλά, όπως καλά στην υγεία τους βρέθηκαν οι χτεσινοί αγνοούμενοι στην περιοχή της Αγίας Τριάδας. 

Μέχρι στιγμής, από προχτές που ξεκίνησε στα 14 χωριά η τεράστια επιχείρηση απεγκλωβισμού και διάσωσης με εναέρια και επίγεια μέσα έχουν γίνει 296 διασώσεις από τα ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων και να σημειώσουμε ότι 150 από αυτούς τους συνανθρώπους μας είχαν ανάγκη άμεσης ιατρικής φροντίδας η οποία και τους παρασχέθηκε. 

Επίσης 1700 άτομα έχουν απεγκλωβιστεί και μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία από επίγεια διασωστικά συνεργεία με λέμβους και οχήματα.

Στην περιοχή συνεχίζουν να επιχειρούν 20 ελικόπτερα: 9 ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος, 7 ελικόπτερα των Ενόπλων Δυνάμεων, 1 της Ελληνικής Αστυνομίας, και 3 ελβετικά ελικόπτερα που ήταν στη χώρα μας  για κατάσβεση των πυρκαγιών χρησιμοποιούνται για τη διανομή φαγητού και νερών στα αποκλεισμένα χωριά.

Να πω για μια ακόμη φορά ότι τα εναέρια μέσα του Πυροσβεστικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων δε μπορούσαν να επιχειρήσουν λόγω ακραίων συνθηκών και έντονης κεραυνικής δραστηριότητας, μέχρι χτες το μεσημέρι που μπόρεσαν να ξεκινήσουν οι πτήσεις. 

Επίσης στην περιοχή επιχειρούν πάνω από 1.000 διασώστες της Πολιτικής Προστασίας και των Ενόπλων Δυνάμεων. 

Όπως και χτες έτσι και σήμερα οι διασώσεις θα συνεχιστούν κατά τη διάρκεια της νύχτας και για όσο χρειαστεί. 

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους διασώστες άνδρες και γυναίκες της Πυροσβεστικής και του Στρατού που παλεύουν μέσα στα νερά για ώρες προκειμένου να βοηθήσουν τους αποκλεισμένους και εγκλωβισμένους συμπολίτες μας. 

Και ένα μεγάλο μπράβο στους εθελοντές στα χωριά που συνδράμουν με τα δικά τους μέσα, δείχνοντας ανθρωπιά και αλληλεγγύη».

 

 

 

 

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Χαλάνδρι

1.500

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Μαρούσι

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;