Φωτιά στον Έβρο: Οι εικόνες από την καταστροφή στο δάσος της Δαδιάς - Το πριν και το μετά της μεγάλης πυρκαγιάς
Φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής μετά το πέρασμα της πυρκαγιάς από το δάσος της Δαδιάς.

Η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες πριν και μετά το πέρασμα της καταστροφικής πυρκαγιάς από το δάσος της Δαδιάς στον Έβρο.

Στις εικόνες, που ανάρτησε η εταιρεία μέσα από τον λογαριασμό της στο Facebook, αποτυπώνεται ο ολέθριος αντίκτυπος που είχε η τεράστια πυρκαγιά στο οικοσύστημα. Οι φωτογραφίες δείχνει τις άλλοτε καταπράσινες εκτάσεις να έχουν δώσει πλέον τη θέση τους σε ένα θλιβερό τοπίο από καμένα δέντρα.

Ο πρόεδρος του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος, έχει εκφράσει τους φόβους ότι το δάσος της Δαδιάς «δεν θα το ξαναδούμε όπως το ξέραμε» μετά την πυρκαγιά.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο κ. Δημητρακόπουλος είχε αναφέρει πως:

«Δεν θα μπορέσουμε να ξαναέχουμε το οικοσύστημα της Δαδιάς. Δεν μπορούμε το συγκεκριμένο οικοσύστημα να το εντάξουμε στις γενικότερες απώλειες του 1.500.000 στρεμμάτων δασικών εκτάσεων που κάηκαν. Είναι κάτι το μοναδικό»

Θα χρειαστούν δεκαετίες για αναγέννηση του δασικού θησαυρού της Δαδιάς

φωτιά

Όπως είχε γράψει το kathimerini.gr σε πρόσφατο ρεπορτάζ, ό,τι καταστράφηκε μέσα σε λίγες ημέρες, θα χρειαστεί δεκαετίες για να δημιουργηθεί και πάλι εφόσον υπάρξουν οι αναγκαίες συνθήκες και πρόνοιες.

Ενα μεγάλο ποσοστό των καμένων εκτάσεων του δάσους βρίσκεται στον πυρήνα του οικοσυστήματος στη ζώνη Α, που συνολικά εκτείνεται σε 73.000 στρέμματα. Μετά και τη φετινή πυρκαγιά –καθώς πέρυσι είχαν καεί 45.000 στρέμματα του δάσους έναντι των 133.000 φέτος–, έχει απομείνει μόνο το βόρειο κομμάτι της ζώνης Α του δάσους σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα.

Η Δαδιά δεν είναι ένα απλό πευκοδάσος αλλά ένα ώριμο πευκοδάσος, με αρκετά μεγάλα δέντρα τα οποία μπορούν να υποστηρίξουν τη ζωή αρπακτικών πουλιών, τα οποία η φωτιά φέτος τα βρήκε ακριβώς τη στιγμή που μεγάλωναν τα μικρά τους.

«Είναι φαύλος κύκλος»

Χάσαμε τη Δαδιά για πάντα; «Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πώς θα είναι η επόμενη ημέρα. Είναι πολύ πρόωρο και η καταστροφή είναι τεραστίων διαστάσεων, αδιανόητη θα έλεγα», τονίζει η Γεωργία Αλεξόπουλου από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

«Ενδεχομένως να υπάρχουν νησίδες που διασώθηκαν, αλλά η έκταση της καταστροφής είναι τεράστια», προσθέτει η Δώρα Σκαρτσή, διαχειρίστρια της Εταιρείας Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης, που ιδρύθηκε το 2020 προκειμένου να συνεχιστεί η δράση που εδώ και τριάντα χρόνια πραγματοποιεί το WWF Ελλάς στην περιοχή. Εξηγεί ότι τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο δάσος όλες αυτές τις ημέρες δεν επαρκούσαν, με αποτέλεσμα να υπάρχουν διαρκείς αναζωπυρώσεις.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδιναν προτεραιότητα στους οικισμούς –και λογικά– «αλλά όσο η φωτιά στο δάσος δεν σβήνει, τόσο είναι βέβαιο ότι θα κινδυνέψουν και πάλι οικισμοί», τονίζει η κ. Σκαρτσή. «Είναι φαύλος κύκλος, ιδίως όταν οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την πυρκαγιά».

Πόσο εύκολο είναι να αναγεννηθεί το δάσος; «Το δάσος αναγεννάται αλλά χρειάζεται χρόνο. Χρειάζεται να υπάρξουν και συγκεκριμένες συνθήκες. Το τμήμα του δάσους στα δυτικά του χωριού Λευκίμη, περίπου 60.000 στρέμματα, είχε καεί στη μεγάλη πυρκαγιά του 2011. Τώρα τελευταία είχαν αναγεννηθεί, πλήρως χρειάστηκαν 12 χρόνια και τώρα ξανακάηκε», σημειώνει η κ. Σκαρτσή.

«Κονδύλια και χρόνος»

Οι επόμενες ημέρες, ο χειμώνας, αλλά και τα επόμενα χρόνια θα είναι δύσκολα για την περιοχή. «Θα χρειαστούν άνθρωποι και χρήματα. Μόνο για να αντικατασταθούν οι κολόνες της ΔΕΗ χρειάζονται μεγάλα κονδύλια και χρόνος.

Στα εδάφη που κάηκαν θα υπάρχει διάβρωση. Ο κόσμος που ζούσε από το δάσος; Καυσόξυλα για θέρμανση τον χειμώνα;» αναρωτιέται. «Δεν είναι μόνο το θέμα του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, αλλά και της κοινωνίας σε αυτά τα μέρη. Είναι πολύ σοβαρό το τι θα γίνει με τους ανθρώπους που ζουν και δουλεύουν εδώ.

Επίσης χρειάζεται κόσμος για να προφυλαχθεί ό,τι έχει απομείνει από το δάσος», επισημαίνει. Hρθε η ώρα να αποφασίσουμε αν τελικά θέλουμε το δάσος της Δαδιάς μαζί με τις ευθύνες που συνεπάγεται η επιβίωσή του.

«Υπάρχει επόμενη ημέρα, αλλά χρειάζεται πραγματική πολιτική βούληση και στήριξη άμεση. Οχι υποσχέσεις για πράγματα που θα γίνουν», υπογραμμίζει η κ. Σκαρτσή.

Φωτιά στον Έβρο: Συνεχίζεται για 12η ημέρα η μάχη με τις φλόγες

Η μάχη με τις φλόγες στην περιοχή του Έβρου δεν έχει ολοκληρωθεί και συνεχίζεται για δωδέκατη ημέρα, με τις επιχειρήσεις της Πυροσβεστικής να επικεντρώνονται στις περιοχές Λευκίμμη, Κοτρωνιά και Τρεις Βρύσες. Στις περιοχές αυτές σημειώνονται οι περισσότερες αναζωπυρώσεις.

Παράλληλα, στη Ροδόπη υπάρχουν αναζωπυρώσεις στην περιοχή Κασσιτερά.

Ο μικρός πυρήνας του δάσους της Δαδιάς, έκταση από την οποία δεν έχει περάσει ακόμη η φωτιά, δεν κινδυνεύει. Ωστόσο, οι άνεμοι είναι νοτιοδυτικοί και γίνεται προσπάθεια να μην επεκταθεί η φωτιά προς τα βόρεια του νομού.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην περιοχή επιχειρούν 475 πυροσβέστες με 100 οχήματα, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού από αέρος 11 αεροπλάνα και 7 ελικόπτερα.

Ανάμεσα στους πυροσβέστες που παλεύουν με τις φλόγες στην περιοχή, είναι δυνάμεις από Κύπρο, Γερμανία, Βουλγαρία, Σερβία, Γαλλία, Τσεχία, Ρουμανία, Σλοβακία, Αλβανία.

Πηγή φωτογραφιών & cover photo: Intime

Διάβασε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

15-03-2024

Αθήνα

Γραφικές Τέχνες

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;