Μαγιόρκα: Διώχνουν τους ξένους τουρίστες με ταμπέλες για… τσούχτρες
Μαγιόρκα: Κάτω από τις προειδοποιήσεις, που είναι γραμμένες στα αγγλικά, οι ντόπιοι μπορούν να διαβάσουν στα καταλανικά ότι «το πρόβλημα δεν είναι οι τσούχτρες, αλλά ο μαζικός τουρισμός»

Με τον υπερτουρισμό να εξελίσσεται σε πονοκέφαλο για τους δημοφιλέστερους προορισμούς της Ευρώπης, κάτοικοι και Aρχές αναζητούν τρόπους να φέρουν την τουριστική ανάπτυξη και την καθημερινότητα των ντόπιων σε μια ισορροπία. Και ενώ στη Βενετία οι Αρχές άρχισαν να επιβάλλουν χρεώσεις για την είσοδο στην πόλη, στη Μαγιόρκα, οι κάτοικοι ακολουθούν μια διαφορετική τακτική για να αποθαρρύνουν τους τουρίστες.

Η ομάδα ακτιβιστών Caterva αναρτά στις πιο δημοφιλείς παραλίες του νησιού ταμπέλες, που προειδοποιούν τους τουρίστες και τους μη εξοικειωμένους με αυτές για «επικίνδυνες τσούχτρες», «πτώση βράχων», «απαγόρευση του κολυμπιού» ή μακράς διαρκείας πεζοπορία για την πρόσβαση στη θάλασσα.

Όμως, κάτω από αυτές τις προειδοποιήσεις, που είναι γραμμένες στα αγγλικά, οι ντόπιοι μπορούν να διαβάσουν διαφορετικά μηνύματα, που απευθύνονται μόνο σε αυτούς. Γραμμένα με πιο μικρά γράμματα, στα καταλανικά, διευκρινίζουν ότι «το πρόβλημα δεν είναι οι πτώσεις βράχων, αλλά ο μαζικός τουρισμός» ή ότι «η παραλία είναι ανοικτή εκτός από τους ξένους και τις τσούχτρες»

Πίσω από τη χιουμοριστική πρωτοβουλία κρύβεται η οργή των ντόπιων απέναντι στον μαζικό τουρισμό. Το 2022, οι Βαλεαρίδες Νήσοι προσείλκυσαν πάνω από 16 εκατομμύρια επισκέπτες, διότι τον Αύγουστο, ο αριθμός τους στη Μαγιόρκα ξεπέρασε τον πληθυσμό των μονίμων κατοίκων του νησιού. Φέτος, τα νούμερα εκτιμάται πως θα είναι ακόμα υψηλότερα.

Κάθε χρόνο, περισσότεροι από 2,3 εκατομμύρια Βρετανοί επισκέπτονται τη Μαγιόρκα, αποτελώντας το ένα τέταρτο της συνολικής τουριστικής κίνησης στο νησί. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι παραλίες της Μαγιόρκας μετατρέπονται σε «πεδίο μάχης», όπου ντόπιοι και τουρίστες ανταγωνίζονται για μια ξαπλώστρα ή ένα μέρος να απλώσουν την πετσέτα τους. Και το πρόβλημα δεν περιορίζεται στις παραλίες.

Τόσο η Μαγιόρκα όσο και τα άλλα ισπανικά νησιά αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με τους τουρίστες, οι οποίοι παρεκτρέπονται, συνήθως υπό την επήρεια αλκοόλ. Οι Αρχές έχουν αναγκαστεί να πάρουν μέτρα, όπως για παράδειγμα να περιορίσουν τον αριθμό των αλκοολούχων ποτών για τους τουρίστες στα all inclusive ξενοδοχεία ή να απαγορεύσουν το κάπνισμα στις παραλίες.

Οι προτάσεις περιλαμβάνουν τον περιορισμό του αριθμού των ξένων επισκεπτών και πρωτοβουλίες για την καλλιέργεια του υπεύθυνου τουρισμού.

Βέβαια, υπάρχει και ο αντίλογος, επειδή κάποιοι θεωρούν ότι οι πινακίδες των ακτιβιστών πλήττουν την εικόνα του νησιού και δημιουργούν αρνητικά αισθήματα στους ξένους επισκέπτες.

Πηγή: kathimerini.gr

Δες επίσης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Νέα Ιωνία Αττικής

Υγεία

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Οια

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;