Σκάνδαλο στο Μουντιάλ γυναικών - Δεν παραιτείται ο Ρουμπιάλες, με «νομικές κινήσεις» απειλεί η ισπανική ομοσπονδία
Ο πρόεδρος της ισπανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Λουίς Ρουμπιάλες, υποστηρίζει πως ήταν «συναινετικό φιλί» που έδωσε στην παίκτρια της Εθνικής ομάδας της χώρας, Τζένι Ερμόσο,

Όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις λαμβάνει η υπόθεση που αφορά τον πρόεδρο της ισπανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Λουίς Ρουμπιάλες, μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε το φιλί που έδωσε στην παίκτρια της Εθνικής ομάδας της χώρας, Τζένι Ερμόσο, κατά την τελετή απονομής του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου Γυναικών.

Η Τζένι Χερμόσο επιμένει ότι δεν συναίνεσε να τη φιλήσει ο πρόεδρος της ισπανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας κατά την απονομή του κυπέλλου στον τελικό του Μουντιάλ Γυναικών.

Παράλληλα, 81 ποδοσφαιρίστριες υπογράφουν δήλωση πως δεν θα παίξουν με την εθνική μέχρι να απομακρυνθεί ο Ρουμπιάλες από τη θέση του. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ισπανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας αρνείται να παραιτηθεί μετά το σκάνδαλο που προέκυψε όταν φίλησε στον στόμα την Ερμόσο μετά τον τελικό της Ισπανίας στο Μουντιάλ Γυναικών επί της Αγγλίας στο Σίδνεϊ.

Με την ισπανική κυβέρνηση να έχει ξεκινήσει, ήδη, νομικές κινήσεις για την αναστολή του 46χρονου προέδρου και η FIFA να ετοιμάζει πειθαρχικές διαδικασίες, οι εξελίξεις φαίνεται να είναι ραγδαίες.

Ο Ρουμπιάλες αναμενόταν να παραιτηθεί μετά την έκτακτη γενική συνέλευση που συγκάλεσε η Ισπανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (RFEF). Αντίθετα εκείνος είπε πως:

«Δεν μου αξίζει αυτό το ανθρωποκυνηγητό. Η Τζένι ήταν αυτή που με σήκωσε πάνω. Της είπα “ξεχάστε το πέναλτι (που απέκρουσε η Μαίρη Ερπς) και της είπα «ένα φιλάκι;» και είπε «ΟΚ. Ήταν ένα αυθόρμητο φιλί. Αμοιβαίο και συναινετικό. Αυτό είναι το κλειδί. Αρκεί ένα συναινετικό “φιλάκι” για να με βγάλει από εδώ;»

Αρνείται κατηγορηματικά το «συναινετικό φιλί» η ποδοσφαιρίστρια

Η Τζένι Ερμόσο, από την πλευρά της, δημοσίευσε μια μακροσκελή δήλωση στα social media δίνοντας διευκρινίσεις για τα όσα έγιναν στον τελικό του Παγκόσμιου Κυπέλλου. Όπως αναφέρει:

«Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι ποτέ δεν έγινε η συνομιλία στην οποία αναφέρεται ο κ. Λουίς Ρουμπιάλες στις δηλώσεις του και, ειδικά όταν λέει ότι το φιλί ήταν συναινετικό»

Η ίδια προσθέτει ότι οι ισχυρισμοί του ήταν:

«Κατηγορηματικά ψευδείς και μέρος της κουλτούρας χειραγώγησης που έχει δημιουργήσει.

Αισθάνομαι την ανάγκη να αναφέρω αυτό το περιστατικό γιατί πιστεύω ότι κανένα άτομο, σε οποιοδήποτε εργασιακό, αθλητικό ή κοινωνικό περιβάλλον δεν πρέπει να είναι θύμα αυτού του τύπου μη συναινετικών συμπεριφορών. Ένιωσα ευάλωτη και θύμα παρορμητικών, σεξιστικών, εξωστρεφών πράξεων χωρίς καμία συγκατάθεση εκ μέρους μου.

Πολύ απλά, δεν με σεβάστηκαν»

Η Ερμόσο προσθέτει ότι δεχόταν «συνεχείς πιέσεις» για να βοηθήσει με μια «δήλωση που θα μπορούσε να δικαιολογήσει» τις ενέργειες του Ρουμπιάλες. Μάλιστα, αντίστοιχες πιέσεις δέχθηκε και η οικογένειά της, οι φίλοι και οι συμπαίκτριές της. Όπως προσθέτει:

«Αυτά τα περιστατικά προστίθενται σε μια μακρά λίστα καταστάσεων που οι παίκτριες έχουν καταγγείλει. Αυτό το περιστατικό είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και αυτό που όλοι μπόρεσαν να δουν στη ζωντανή μετάδοση ακολουθείται επίσης με συμπεριφορές όπως αυτή που είδαμε σήμερα το πρωί (Παρασκευή) και είναι μέρος της καθημερινότητας της ομάδας μας εδώ και χρόνια»

Παράλληλα, δήλωση για το σκάνδαλο με το φιλί έκαναν και οι Lionesses της Αγγλίας, που έχασαν από την Ισπανία στον τελικό. Η ομάδα χαρακτήρισε το περιστατικό ως «απαράδεκτο» και αναφέρει:

«Η συμπεριφορά όσων πιστεύουν ότι είναι ανίκητοι δεν πρέπει να γίνεται ανεκτή κατά οποιασδήποτε μορφής παρενόχλησης. Στεκόμαστε μαζί σου, Τζένι Ερμόσο»

Μια δήλωση από την ένωση Futpro, η οποία φέρει τις υπογραφές παικτών, συμπεριλαμβανομένων και των 23 μελών της ομάδας της Ισπανίας που μόλις κέρδισαν το Παγκόσμιο Κύπελλο, αναφέρει πως:

«Μετά από όλα όσα συνέβησαν κατά την απονομή των μεταλλίων του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών, θέλουμε να δηλώσουμε ότι όλες οι παίκτριες, που υπογράφουν αυτήν την επιστολή δεν θα επιστρέψουν σε καμία κλήση για την εθνική ομάδα εάν συνεχίσουν να υπάρχουν στις θέσεις τους οι σημερινοί επικεφαλής»

Το επόμενο παιχνίδι της Ισπανίας θα πραγματοποιηθεί στις 22 Σεπτεμβρίου ενάντια στη Σουηδία στο Nations League.

Έντονες αντιδράσεις για το φιλί

Ο Μπόρχα Ιγκλέσιας, ο οποίος αγωνίζεται στη Ρεάλ Μπέτις, δήλωσε νωρίτερα την Παρασκευή ότι δεν θα παίξει ξανά για την εθνική ομάδα ανδρών όσο ο Ρουμπιάλες είναι επικεφαλής.

Παράλληλα, ο υπουργός Αθλητισμού, Βίκτορ Φράνκος, δήλωσε πως η ισπανική κυβέρνηση θα ζητήσει από τον Ρουμπιάλες να δώσει εξηγήσεις σε ισπανικό δικαστήριο το συντομότερο δυνατό. Εάν το διοικητικό δικαστήριο κρίνει ότι παραβίασε τον κώδικα επαγγελματικού αθλητισμού, τότε μπορεί να τεθεί σε αναστολή.

Σύμφωνα με το Reuters, η κυβέρνηση δεν έχει την άμεση εξουσιοδότηση να απολύσει τον Ρουμπιάλες με βάση τον νόμο.

Εν τω μεταξύ, η FIFA θα εξετάσει εάν οι ενέργειές του συνιστούν παραβίαση του άρθρου 13 του πειθαρχικού της κώδικα, σχετικά με την επιθετική συμπεριφορά και το fair play.

Από την άλλη, όμως, η ομοσπονδία υπερασπίστηκε εκ νέου τον πρόεδρό της, απειλώντας μάλιστα να «κινηθεί νομικά», χωρίς, πάντως, να διευκρινίζει συγκεκριμένα σε ποιες κινήσεις σκοπεύει να προχωρήσει. Στη σημερινή ανακοίνωση της ομοσπονδίας τονίζεται ότι:

«Δεδομένης της σοβαρότητας της υπόθεσης, θα προχωρήσουν στις απαραίτητες νομικές κινήσεις.

Όπου υπάρχει κράτος δικαίου, οι απόψεις αντικρούονται με γεγονότα και στοιχεία και τα ψέματα αντικρούονται στο δικαστήριο. Η ομοσπονδία και ο πρόεδρος θα αναδείξουν καθένα από τα ψέματα που διαδίδονται, είτε από κάποιον εκ μέρους της παίκτριας είτε, εάν ισχύει, από την ίδια»

Η ανακοίνωση συνοδεύτηκε και από τέσσερις φωτογραφίες από την τελετή απονομής, η οποία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή, ως αποδεικτικά στοιχεία του ισχυρισμού του Ρουμπιάλες ότι η Ερμόσο ήταν εκείνη που τον σήκωσε στον αέρα, κρατώντας τον από τους γοφούς.

Με πληροφορίες από BBC και Reuters

Διάβασε επίσης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

15-03-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;