Υπ. Εργασίας: Στο τραπέζι η θεσμοθέτηση ευέλικτων μορφών εργασίας
Σε δημόσια διαβούλευση η οδηγία για τη διαφάνεια στους όρους απασχόλησης

Μόνο οι διατάξεις με τις οποίες θα κυρώνεται και στη χώρα μας η κοινοτική οδηγία για τη διαφάνεια στους όρους εργασίας θα δοθούν τελικά σε δημόσια διαβούλευση, καθώς οι άλλες διατάξεις που αφορούν τη μείωση της γραφειοκρατίας για τις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν την ψηφιακή κάρτα εργασίας, την απασχόληση συνταξιούχων και τη συνταξιοδότηση όσων έχουν οφειλές στον ΕΦΚΑ άνω των 20.000 ευρώ, δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί. Ειδικά όσον αφορά τις ασφαλιστικές διατάξεις, παρότι έχει «κλειδώσει» η κεντρική ιδέα, μένουν ακόμη να αποφασιστούν σημαντικές λεπτομέρειες που θα κρίνουν άλλωστε και την επιτυχία του επιδιωκόμενου στόχου. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του kathimerini.gr, οι τελικές αυτές διατάξεις θα παρουσιαστούν στο υπουργικό συμβούλιο που θα συνεδριάσει στις 31 Αυγούστου, προκειμένου στη συνέχεια, αφού εγκριθούν, να πάρουν τον δρόμο προς ψήφιση από τη Βουλή.

Αναλυτικά, στο θέμα της απασχόλησης συνταξιούχων, έχει οριστικοποιηθεί ότι το πέναλτι -30% στις συντάξεις θα καταργηθεί. Αντ’ αυτού, θα επιβληθεί μια ειδική εισφορά που θα κρατείται από το πρόσθετο εισόδημα που θα έχει ο συνταξιούχος μέσω της απασχόλησής του. Το ύψος της εισφοράς δεν θα οδηγεί σε παρακράτηση μεγαλύτερη από αυτήν που ισχύει σήμερα, μέσω της μειωμένης σύνταξης. Σύμφωνα μάλιστα με τον υπουργό Εργασίας, Άδωνι Γεωργιάδη, θα υπάρχει ένας «κόφτης» ώστε κανείς να μην αδικηθεί από το νέο σύστημα. Αυτό που εξετάζεται όμως είναι ο τρόπος παρακράτησης της ειδικής αυτής εισφοράς. Και αυτό, γιατί εφόσον το μέτρο ισχύσει από το 2024 και μετά, εάν η παρακράτηση γίνει μέσω της ΑΑΔΕ, τότε θα υπάρξει ένα δημοσιονομικό κενό κατά τον πρώτο 1,5 χρόνο, έως ότου η φορολογική διοίκηση εισπράξει τον φόρο και τον αποδώσει στον ΕΦΚΑ. Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι αντί για «ειδικό φόρο» να υπάρξει «ειδική ασφαλιστική εισφορά» για τους συγκεκριμένους εργαζομένους. Μάλιστα, έχει ζητηθεί από τη Μονάδα Εμπειρογνωμόνων Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων (ΜΕΚΥ) που έχει συσταθεί από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής και απαρτίζεται από ειδικούς επιστήμονες, να εξετάσουν πιθανές λύσεις. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, το μέτρο αφορά εκτός από τους 50.000 εργαζομένους – συνταξιούχους, που εμφανίζονται στο σύστημα του ΕΦΚΑ, άλλους περίπου 100.000 οι οποίοι εργάζονται με «μαύρα».

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και η επεξεργασία της ρύθμισης για τους εν δυνάμει συνταξιούχους με οφειλές άνω των 20.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, οι 20.000 θα αυξηθούν σε 30.000 ευρώ κι αν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν και περισσότεροι δικαιούχοι, με υψηλότερες οφειλές, δεν αποκλείεται τον επόμενο χρόνο το όριο αυτό να αυξηθεί εκ νέου. Βάσει πάντως του πλέον πιθανού σεναρίου που επεξεργάζονται στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ποσό άνω των 30.000 ευρώ θα πρέπει να εξοφληθεί άπαξ. Από τις 30.000 ευρώ και έως η οφειλή να πέσει στις 20.000, η σύνταξη θα εκδίδεται και θα παρακρατείται στο σύνολό της. Από τις 20.000 και κάτω, η οφειλή θα ρυθμίζεται και θα κρατείται από τη σύνταξη σε 60 μηνιαίες δόσεις.

Έτσι, σήμερα, εκτός απροόπτου αναμένεται να δοθεί στη δημόσια διαβούλευση μόνο το σκέλος του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εργασίας που αφορά την κύρωση της κοινοτικής οδηγίας για τη διαφάνεια στους όρους εργασίας. Όπως μάλιστα έχει αποκαλύψει το kathimerini.gr, θα θεσμοθετούν ευέλικτες μορφές εργασίας, που σήμερα υπάρχουν στη χώρα μας, λειτουργώντας όμως στη… σκιά της νομιμότητας, όπως οι συμβάσεις κατά παραγγελία, ακόμη και μηδενικών ωρών. Να σημειωθεί ότι η χώρα μας οφείλει να κυρώσει άμεσα την κοινοτική οδηγία 2019/1152 για διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας, καθώς σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει με πρόστιμο. Από τα πλέον «καίρια» άρθρα είναι και αυτό που καθορίζει τον τρόπο λειτουργίας της παράλληλης απασχόλησης, καθώς δεν θα επιτρέπεται σε εργοδότες να απαγορεύουν στους εργαζομένους τους να παρέχουν εργασία και σε άλλους, εκτός βέβαια του συμφωνημένου ωραρίου.

Η διάταξη θα ορίζει ρητά ότι θα πρέπει να τηρούνται οι διατάξεις για τον ελάχιστο χρόνο ανάπαυσης ανά ημέρα, που απαγορεύει την απασχόληση κατά δύο 8ωρα ημερησίως. Με άλλη διάταξη, τέλος, θα μειώνεται η διάρκεια της δοκιμαστικής περιόδου, από 12 στους 6 μήνες. Έτσι, εάν ο εργοδότης μετά το πέρας των έξι μηνών αποφασίσει να προσλάβει τον εργαζόμενο, ως ημερομηνία πρόσληψης θα λαμβάνεται η αρχική ημερομηνία έλευσης στην επιχείρηση και πλέον ο εργαζόμενος θα έχει τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους, για παράδειγμα ημέρες αδείας κ.λπ.

Δείτε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;