Σκέψεις με αφορμή την ανεξέλεγκτη πυρκαγιά στη Ρόδο
«Κάθε χρόνο η χώρα καίγεται: Κυριολεκτικά και μεταφορικά» - Του Απόστολου Πίτσια

Όλοι αναρωτιόμαστε κάθε καλοκαίρι: «Βρε μπας και θέλουν να κάψουν την Ελλάδα; Πως γίνεται κάθε χρόνο να θρηνούμε τεράστιες εκτάσεις πρασίνου, δεκάδες οικίες κι επιχειρήσεις, δεκάδες ζώα και δυστυχώς και ανθρώπους;». Κάποιοι απαντούν: «Η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί. Δε γίνεται να βάλεις σε κάθε δέντρο κι ένα πυροσβέστη.» Εε λοιπόν σοβαρευτείτε και αναλάβετε ευθύνες! Κουράσατε!

«Φωτιές είχαμε, έχουμε και θα έχουμε» δήλωσε ο υπεύθυνος υπουργός. Κράτος που σέβεται τους φόρους των πολιτών και μεριμνά για την ασφάλεια του δεν είχαμε, δεν έχουμε κaι απ’ ότι φαίνεται δεν θα έχουμε θα προσθέσω εγώ. Σε συνέχεια των κυβερνητικών δηλώσεων ένα άλλο μέλος της κυβέρνησης δήλωσε πως «φέτος έχουν διατεθεί από το υπουργείο Εσωτερικών από τον Μάρτιο 25 εκατομμύρια ευρώ σε Δήμους και συνδέσμους Δήμων για να αντιμετωπίσουν θέματα της αντιπυρικής περιόδου έναντι 18,4 εκατ. ευρώ που ήταν μέχρι το 2021». Ποιος ελέγχει όμως πού καταλήγουν αυτά τα χρήματα και ποιος αξιολογεί (γιατί κάποιος θα έπρεπε να το κάνει) το έργο που φέρανε εις πέρας οι Δήμοι με τα συγκεκριμένα χρήματα;

Η απάντηση που θα έπρεπε να δοθεί λοιπόν στους εκάστοτε υπεύθυνους είναι πως θα έπρεπε οι ίδιοι να είναι επαρκώς και περιληπτικά ενήμεροι για το πού κατέληξε μέχρι και το τελευταίο από τα 25 εκατομμύρια ευρώ κι όχι απλά να αναφέρουν κάτι αυτονόητο χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Παρόλο που κάθε χρόνο οι ειδικοί επισημαίνουν πως η πρόληψη είναι το μεγαλύτερο όπλο μας για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, οι προληπτικές παρεμβάσεις προς αυτή τη κατεύθυνση είναι από μηδαμινές έως ανύπαρκτες. Έχετε δει πουθενά όλο το καλοκαίρι να γίνονται περιπολίες ή να υπάρχουν παρατηρητήρια ή έστω να ίπτανται drones καθ’ όλη την διάρκεια του 24ώρου; Έχουμε επαναπαυθεί όλοι και είμαστε ικανοποιημένοι στο ότι το 112 λειτουργεί άψογα. Σοβαρά; Μα το 112 προειδοποιεί για εκκένωση. Εκκένωση σημαίνει «τρέξτε να σωθείτε» και δυστυχώς κάποιοι είτε δεν προλαβαίνουν είτε αρνούνται να αφήσουν τους κόπους μίας ζωής και να φύγουν.

Επίσης παράλογο είναι το γεγονός πως το αδίκημα του εμπρησμού δασών τυποποιείται πλέον μόνο ως κακούργημα και στη βασική του μορφή με προβλεπόμενη ποινή κάθειρξης έως 10 έτη και χρηματική ποινή, ενώ από τον Ιούλιο του 2019 είχε υποβαθμιστεί σε πλημμέλημα στη βασική του μορφή. Μα ως δια μαγείας στη χώρα μας συλλαμβάνονται 2-3 άτομα που ανάθεμα και αν τιμωρούνται, ενώ σε όλες τις καμένες εκτάσεις φυτρώνουν ανεμογεννήτριες, βίλες, φωτοβολταϊκά και ξενοδοχεία. Τόσο δύσκολο είναι άραγε για μία κυβέρνηση να θεσπίσει νόμους για να μη μπορεί κανείς να «φυτέψει» τίποτα άλλο παρά μόνο δέντρα σε καμένες περιοχές;

Κλείνοντας εντύπωση μου έκανε το γεγονός πως είδα σήμερα κάποια μηνύματα από διάφορους influencers που τους παρακαλούσαν άτομα που βρίσκονται σε έκτακτη ανάγκη από τη φονική πυρκαγιά στη Ρόδο να δημοσιεύσουν τα μηνύματα τους για να μαθευτεί πως το νησί βρίσκεται σε κατάσταση SOS. Φυσικά τα «έγκαιρα» και «έγκυρα» μεγάλα κανάλια δίνουν προτεραιότητα σε οτιδήποτε άλλο (ανάξιο λόγου μπροστά σε μία τέτοια καταστροφή) παρά στη πραγματικά τραγική κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο νησί μας.

Και όχι δεν έχω ως μόνο σκοπό όπως οι περισσότεροι να κρίνω την οποιαδήποτε δεξιά ή αριστερή κυβέρνηση κατέχει την εξουσία. Απλά κουράστηκα να βλέπω επάρσεις και πανηγύρια για πολιτικές νίκες, συγκλονιστικές προεκλογικές ομιλίες από ανεπάγγελτους ανθρώπους που δήθεν ξέρουν πώς να σώσουν τη χώρα και άτομα να κάθονται σε καρέκλες που «καίνε», ενώ δεν έχουν την παραμικρή εμπειρία σε θέματα που θα καλεστούν να δώσουν άμεσες λύσεις ενώ κάθε χρόνο η χώρα καίγεται: Κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Διαβάστε ακόμη:

Πηγή κεντρικής εικόνας: Intime

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

15-03-2024

Αθήνα

Υγεία

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Οια

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;