Καύσωνας: Ευέλικτο ωράριο και τηλεργασία την Παρασκευή στο δημόσιο - Τι ισχύει για τα ραντεβού
Το υπουργείο Εσωτερικών, εξέδωσε νέα εγκύκλιο μέτρων προστασίας των δημοσίων υπαλλήλων λόγω του καύσωνα

Το υπουργείο Εσωτερικών, εξέδωσε νέα εγκύκλιο μέτρων προστασίας των δημοσίων υπαλλήλων λόγω του καύσωνα και του επικαιροποιημένου έκτακτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ για αύριο Παρασκευή (21/7).

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, προβλέπεται τηλεργασία για τους δημοσίους υπαλλήλους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Όσοι δεν μπορούν να δουλέψουν με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούν να πάρουν ειδική άδεια για να μην πάνε στην υπηρεσία τους και να βγουν στον καύσωνα.

Ακόμη, για όσους δημοσίους υπαλλήλους δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, μπορεί να τεθεί σε ισχύ ευέλικτο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης από την εκάστοτε υπηρεσία ή να δουλέψουν με τηλεργασία.

Όσον αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους που κάνουν δουλειές σε εξωτερικούς χώρους, συστήνεται να μην δουλέψουν από τις 12:00 έως τις 17:00, δηλαδή τις ώρες αιχμής του καύσωνα, ενώ κατά τις υπόλοιπες ώρες θα πρέπει να φροντίσουν να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας.

Τι θα γίνει με τα ραντεβού των πολιτών

καύσωνας ενημέρωση

Πηγή Φωτογραφίας: Intime

Προς αποφυγή της ταλαιπωρίας των πολιτών, αλλά και για την προστασία της υγείας τους, διευκρινίζεται ότι τυχόν ραντεβού με Δημόσιες υπηρεσίες που έχουν προγραμματιστεί κατά τις ώρες αιχμής του καύσωνα, θα πρέπει να επαναπρογραμματιστούν με μέριμνα των υπηρεσιών.

Οι ως άνω οδηγίες δεν δύνανται να τύχουν ευθέως εφαρμογής σε εκείνους τους υπαλλήλους, τα καθήκοντα των οποίων συνδέονται άμεσα με την αντιμετώπιση των έκτακτων αυτών καιρικών συνθηκών.

Σε κάθε περίπτωση, όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και οι φορείς του Δημοσίου οφείλουν να παρέχουν αδιαλείπτως τις υπηρεσίες τους στους πολίτες και να μεριμνούν για την εύρυθμη λειτουργία τους.

Ολόκληρη η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών:

«Κατόπιν του επικαιροποιημένου έκτακτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με το οποίο ανακοινώνεται ότι θα επικρατήσουν εκ νέου συνθήκες καύσωνα στη χώρα, το Υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε νέα εγκύκλιο για τα μέτρα προστασίας υπέρ της υγείας των δημοσίων υπαλλήλων καθώς και το ωράριο λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών που θα ισχύσει για αύριο Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023.

Ειδικότερα, για τους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες προβλέπεται η εφαρμογή τηλεργασίας. Εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, λόγω της φύσης των καθηκόντων τους, τότε μπορούν να μην προσέλθουν στην υπηρεσία τους κάνοντας χρήση ειδικής άδειας.

Η υπαγωγή τους στις ευπαθείς ομάδες διαπιστώνεται βάσει των σχετικών στοιχείων που τηρούνται ήδη για τον υπάλληλο ή σε συνεργασία με τον Ελεγκτή Ιατρό της Υπηρεσίας ή τον ιατρό εργασίας ή κατόπιν προσκόμισης από τον ίδιο τον υπάλληλο σχετικής ιατρικής γνωμάτευσης, από την οποία να προκύπτει η πάθηση.

Ως προς τους δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι δεν εμπίπτουν σε ευπαθείς ομάδες, οι Υπηρεσίες Προσωπικού μπορούν είτε να δώσουν οδηγίες για ευέλικτο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης είτε για παροχή τηλεργασίας. Ειδικά για τους υπαλλήλους που η φύση των καθηκόντων τους απαιτεί την παροχή εργασίας σε εξωτερικούς χώρους, θα πρέπει να κάνουν χρήση των προβλεπόμενων μέσων ατομικής προστασίας, ενώ συστήνεται η αποφυγή εργασίας τις ώρες αιχμής του καύσωνα (12.00 -17:00).

Προς αποφυγή της ταλαιπωρίας των πολιτών, αλλά και για την προστασία της υγείας τους, διευκρινίζεται ότι τυχόν ραντεβού με Δημόσιες υπηρεσίες που έχουν προγραμματιστεί κατά τις ώρες αιχμής του καύσωνα, θα πρέπει να επαναπρογραμματιστούν με μέριμνα των υπηρεσιών.

Εξυπακούεται ότι οι ως άνω οδηγίες δεν δύνανται να τύχουν ευθέως εφαρμογής σε εκείνους τους υπαλλήλους, τα καθήκοντα των οποίων συνδέονται άμεσα με την αντιμετώπιση των έκτακτων αυτών καιρικών συνθηκών.

Σε κάθε περίπτωση, όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και οι φορείς του Δημοσίου οφείλουν να παρέχουν αδιαλείπτως τις υπηρεσίες τους στους πολίτες και να μεριμνούν για την εύρυθμη λειτουργία τους».

Δείτε εδώ τη σχετική εγκύκλιο.

Η επικαιροποιημένη ανακοίνωση της ΕΜΥ για το νέο κύμα καύσωνα

καιρός

Πηγή Φωτογραφίας: Intime

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων το οποίο αναφέρεται στο θερμό κύμα ζέστης που προκαλεί συνθήκες καύσωνα με την ονομασία CLEON σε πολλές περιοχές της χώρας επικαιροποιείται σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία.

Α. Σήμερα Πέμπτη 20-7-2023 οι άνεμοι εξασθενούν και η θερμοκρασία αρχίζει να ανεβαίνει. Την Παρασκευή 21-7-2023 έως και την Κυριακή 23-7-2023 η θερμική έξαρση θα γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα, ενώ τη Δευτέρα 24-7-2023 αναμένεται πρόσκαιρη υποχώρηση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών.

Β. Από την Τρίτη 25-7-2023 έως και την Πέμπτη 27-7-2023 αναμένεται νέα θερμική έξαρση.

Πιο συγκεκριμένα :

1. Σήμερα Πέμπτη 20-7-2023 οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φθάσουν:

α. στην Ήπειρο και τη Μακεδονία τους 38 με 40 και κατά τόπους στο εσωτερικό της κεντρικής Μακεδονίας τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου

β. στη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο τους 40 με 42 και κατά τόπους στη Θεσσαλία τους 43 βαθμούς Κελσίου

γ. στα νησιά του Ιονίου τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου

δ. στη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.

2. Αύριο Παρασκευή 21-7-2023 οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φθάσουν:

α. στην Ήπειρο και τη Μακεδονία τους 38 με 40 και κατά τόπους στο εσωτερικό της κεντρικής Μακεδονίας τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου

β. στη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο τους 40 με 42 και κατά τόπους στη Θεσσαλία τους 43 με 44 βαθμούς Κελσίου

γ. στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου

δ. στη Θράκη και την υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.

3. Το Σάββατο 22-7-2023 και την Κυριακή 23-7-2023 προβλέπεται μικρή περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας. Οι μέγιστες τιμές θα φθάνουν:

α. στα ηπειρωτικά τους 41 με 43 και κατά τόπους στο εσωτερικό της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου τους 44 και της Θεσσαλίας τους 44 με 45 βαθμούς Κελσίου

β. στη νησιωτική χώρα τους 38 με 41 βαθμούς Κελσίου.

4. Τη Δευτέρα 24-7-2023 η θερμοκρασία προβλέπεται να υποχωρήσει κατά 2 με 5 βαθμούς Κελσίου, με τη μεγαλύτερη πτώση να παρατηρείται στην ανατολική χώρα και τη μικρότερη στη δυτική.

5. Σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία από την Τρίτη 25-7-2023 έως και την Πέμπτη 27-7-2023 αναμένονται και πάλι πολύ υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα μας.

Η επικαιροποίηση των προγνώσεων με τα νεότερα στοιχεία και τις λεπτομέρειες στην εξέλιξη των θερμοκρασιών θα γίνεται ανά εικοσιτετράωρο.

Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού, στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr).

Οδηγίες από το Υπουργείο Υγείας

Αναλυτικές οδηγίες ενόψει του καύσωνα που συνεχίζεται με μεγαλύτερη σφοδρότητα από σήμερα έδωσαν το πρωί της Πέμπτης ειδικοί επιστήμονες του υπουργείου Υγείας κάνοντας εκτεκταμένη αναφορά στους ηλικιωμένους και τα μικρά παιδιά, δύο από τις ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο τα επόνενα 24ωρα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

«Σε τέτοιες συνθήκες κινδυνεύουν αρκετοί» είπε από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, ο καθηγητής Δημήτρης Χατζηχριστοδούλου προσθέτοντας ότι «κάποοι κινδυνεύουν περισσότεροι».

 

Σύμφωνα με όσα είπε κινδυνεύουν περισσότερο: μικρά παιδια, ηλικιωμένοι, έγκυες, γυναίκες που θηλάζουν, όσοι έχουν χρόνια προβλήματα με καρδιά ή πνευμονοπάθιες, άτομα που λαμβάνουν φάρμακα, παχύσαρκοι, όσοι εργάζονται σε εξωτερικό χώρο και θέλουμε να περιοριστεί, αυτοί που κάνουν χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών, άτομα που έχουν άλλο νόσημα όπως γαστρεντερίτιδα ή κάνει πυρετό.

Ειδικά για τους ηλικιωμένους ζήτησε να μην βγαίνουν έξω αν χρειάζεται να το κάνουν τις απογευματινές ώρες. «Τους συνιστούμε να μην κυκλοφορούν ώρες με υψηλές θερμοκρασίες, να μην τους αφήνουμε ποτέ σε κλειστό αυτοκίνητο, πάντα να λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες υγρών και να είναι πάντα σε κλειστό και δροσερό χώρο».

Τα πρέπει και δεν πρέπει του καύσωνα

Πρέπει

  • να πίνουμε υγρά
  • να έχουμε κλειστά παράθυρα
  • να κάνουμε χλιαρά ντους
  • να κάνουμε ελαφρύ ντύσιμο
  • να έχουμε διατροφή με συχνά μικρά γεύματα όχι λιπαρά

Δεν πρέπει

  • να υπάρχει έκθεση στον ήλιο, «ας μην βγούμε για ρακέτες αυτές τις ημέρες»
  • να μην κάνουμε χρήση καφέ ή αλκοόλ
  • να μην ασκούμαστε
  • να μην χρησιμοποιούμε φούρνο
  • να μην καπνίζουμε στο σπίτι

Οι οδηγίες για τα παιδιά

Για τα παιδιά η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου είπε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι για όσαι είναι κάτω των 3 ετών. Πρέπει να κάνουμε έναν σχεδιασμό δραστηριοτήτων για τις επόμενες ώρες, είπε η ίδια.

Ειδικά για τα παιδιά που νοσούν με γαστρεντερίτιδα ζήτησε να υπάρχει μια αυξημένη προσοχή καλώντας τους γονείς να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή σε εμέτους και διάρροιες.

«Προσφέρουμε συνεχώς υγρά σε μικρά βρέφη και παιδιά και δεν περιμένουμε να διψάσουν» κατέληξε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Η οδηγία είναι ξεκάθαρη για τους γονείς: 12-5 τα παιδιά είναι μέσα σε κλειστό χώρο, ούτε καν στο μπαλκόνι με τέντα τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής. Όπως εξήγησε στα παιδιά η επιφάνεια του δέρματός τους είναι μεγαλύτερη από το βάρος τους και όταν ιδρώνουν χάνουν υγρά και αφυδατώνονται πιο γρήγορα.

Η αντίδραση σε θερμοπληξία ή θερμική εξάντληση

«Αν κάποιος εκτεθεί στον ήλιο και τη ζέστη και δεν αισθάνεται καλά τότε κινδυνεύει να έχει θερμική εξάντληση ή θερμοπληξία» εξήγησε από την πλευρά του ο καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Όπως εξήγησε αν δούμε κάποιον που ζαλίζεται, κάνει εμέτους και κράμπες είναι αυτός που έχει μάλλον θερμική εξάντληση. «Πρέπει να τον πάμε άμεσα σε σκιερό μέρος, άμεσα να τον δροσίσουμε με μικρές γουλιές και ει δυνατόν να τον δροσίσουμε με βρεγμένη πετσέτα».

«Αν δούμε όμως κάποιον να έχει χάσει συνείδηση και πολύ θερμό δρέμα τότε μιλάμε μάλλον για θερμοπληξία. Κάνουμε τα ίδια με βασική διαφορά ότι καλούμε άμεσα το ΕΚΑΒ γιατί αν του δώσουμε νερό κινδυνεύει με εισρόφηση. Τον δροσίζουμε με πάγο και βρεγμένες πετσέτες και του βγάζουμε τα ρούχα για να αποβάλει τη θερμότητα ενώ τον μεταφέρουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε σε νοσοκομείο» πρόσθεσε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Ασθενείς με φάρμακα

Ειδικά για άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για προβλήματα καρδιολογικά ή αναπνευστικά είπε ότι τις περισσότερες φορές χρειάζεται προσαρμογή της θεραπείας του. Σε περιπτώσεις, δε, που μιλάμε για άτομα σε περιοχές με φωτιά καλό είναι να κλείνουμε παράθυρα και να φοράμε μάσκα όπως αυτή για τον κορωνοϊό

Όσον αφορά τα ταξίδια συνέστησαν να γίνονται πρωινές ώρες και με χρήση air condition λέγοντας προς τους γονείς να μην το φοβούνται για τα παιδιά τους.

Η τελευταία εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας για τον καύσωνα

Οδηγίες με τα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να ακολουθούν οι πολίτες τις ημέρες του καύσωνα εξέδωσε με νέα εγκύκλιό του το υπουργείο Υγείας.

Το υπουργείο υπογραμμίζει ότι οι δημόσιες υπηρεσίες θα πρέπει να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από την εμφάνιση των υψηλών θερμοκρασιών, εξετάζοντας και το ενδεχόμενο έκτακτων μεταβολών στα ωράρια λειουργίας των υπηρεσιών του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να υπάρξει περιορισμός της μετακίνησης μεγάλου αριθμού ατόμων κατά τις θερμοτερες ώρες.

Οδηγίες για τα μέτρα προφύλαξης

Παθολογικές καταστάσεις από υψηλές θερμοκρασίες και οδηγίες αντιμετώπισης τους.

Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ανέλθει σε όρια μη ανεκτά από τον ανθρώπινο οργανισμό σε συνέργεια με άλλους παράγοντες (υγρασία, άπνοια κ.λ.π. ), δημιουργούνται παθολογικές καταστάσεις ποικίλου βαθμού βαρύτητας, που μπορούν να οδηγήσουν σε βαριά νόσηση έως και στο θάνατο. Τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να είναι: δυνατός πονοκέφαλος, ατονία, αίσθημα καταβολής, τάση για λιποθυμία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, ναυτία, έμετοι και ταχυπαλμία. Το σύνδρομο της θερμοπληξίας, εκδηλώνεται με: ξαφνική αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος ( >40.5 ο C ), κόκκινο, ζεστό και ξηρό δέρμα (η εφίδρωση έχει σταματήσει), ξηρή πρησμένη γλώσσα, ταχυπαλμία, ταχύπνοια, έντονη δίψα, πονοκέφαλος, ναυτία, έμετος, ζάλη, σύγχυση, αδυναμία προσανατολισμού και καθαρής ομιλίας, επιθετική ή παράξενη συμπεριφορά, σπασμοί, απώλεια συνείδησης ή κώμα.

Η θεραπεία των ατόμων που παρουσιάζουν τα παραπάνω συμπτώματα, όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλή, πρέπει να γίνεται κατά προτίμηση σε νοσηλευτικά ιδρύματα, αλλά ως πρώτες βοήθειες μέχρι τη διακομιδή τους σε αυτά θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα μέτρα ελάττωσης της θερμοκρασίας του σώματος: Μεταφορά του θερμόπληκτου άμεσα σε μέρος δροσερό, ευάερο, σκιερό κατά προτίμηση κλιματιζόμενο (ανωτέρω σχετ.), πλήρης έκδυση από τα ρούχα, τοποθέτηση παγοκύστεων ή κρύων επιθεμάτων στον τράχηλο, τις μασχάλες και τη βουβωνική περιοχή, εμβάπτιση σε μπανιέρα με κρύο νερό ή ντους ή ψεκασμό με κρύο νερό, παροχή μικρών γουλιών δροσερών υγρών (νερού ή αραιωμένου χυμού φρούτων, 1 μέρος χυμού σε
4 μέρη νερού) αν μπορεί να καταπιεί κ.λ.π.

Ποιος κινδυνεύει από τις υψηλές θερμοκρασίες:

– ηλικιωμένοι
– μωρά και μικρά παιδιά
– έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες
– άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα
– άτομα που εργάζονται ή ασκούνται έντονα σε ζεστό περιβάλλον
– άτομα με χρόνιες παθήσεις (καρδιαγγειακές παθήσεις, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, πνευμονοπάθειες, νεφροπάθειες, ηπατοπάθειες, ψυχική νόσο, άνοια, αλκοολισμό ήκατάχρηση ναρκωτικών ουσιών κ.λ.π.)
– άτομα με οξεία νόσο, όπως λοίμωξη με πυρετό ή γαστρεντερίτιδα (διάρροια ή / και έμετο)
– άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους,
όπως π.χ. διουρητικά, αντιχολινεργικά, ψυχοφάρμακα, ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων). Ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας.

Γενικές οδηγίες προφύλαξης:

– Παραμονή σε χώρους που κλιματίζονται.
– Ντύσιμο ελαφρύ και άνετο με ανοιχτόχρωμα ρούχα από πορώδες υλικό, ώστε να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα.
– Χρήση καπέλου από υλικό που να επιτρέπει τον αερισμό του κεφαλιού.
– Χρήση μαύρων ή σκουρόχρωμων γυαλιών ηλίου με φακούς που προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία.
– Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο, ιδίως για τα βρέφη και τους ηλικιωμένους.
– Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας.
– Αποφυγή πολύωρων ταξιδιών με μέσα συγκοινωνίας που δε διαθέτουν κλιματισμό.
– Τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να φροντίζουν για την καλή λειτουργία του κλιματισμού τους λαμβάνοντας υπόψη τα προαναφερόμενα στο πρώτο εδάφιο των γενικών οδηγιών (ανωτέρω σχετ.), για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.
– Πολλά χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας και τοποθέτηση δροσερών επιθεμάτων στο κεφάλι και στο λαιμό.
– Μικρά σε ποσότητα και ελαφριά γεύματα φτωχά σε λιπαρά, με έμφαση στη λήψη φρούτων και λαχανικών.
– Λήψη άφθονων υγρών (νερού και χυμών φρούτων), ιδιαίτερα από τα βρέφη και τους ηλικιωμένους και αποφυγή του αλκοόλ. Αν η εφίδρωση είναι μεγάλη, συστήνεται η πρόσθετη λήψη μικρών δόσεων αλατιού.
– Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα θα πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα ιατρό τους, από τον οποίο θα λάβουν επιπρόσθετες οδηγίες ανάλογα με την κατάστασή τους καθώς και οδηγίες για την πιθανή αλλαγή της δοσολογίας της φαρμακευτικής τους αγωγής.
– Οι ηλικιωμένοι να μην εγκαταλείπονται μόνοι τους αλλά να εξασφαλίζεται κάποιο άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.
– Οι χώροι εργασίας πρέπει να διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες, κατά προτίμηση οροφής, και σε κάθε περίπτωση φυσικό αερισμό των χώρων. Το ίδιο ισχύει και για τα ιδρύματα, που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δίδεται όταν οι υψηλές θερμοκρασίες συνδυάζονται και με φαινόμενα αυξημένων επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Συγκεκριμένα:

Για την περίπτωση υπέρβασης των ορίων του όζοντος στον ατμοσφαιρικό αέρα, το Υπουργείο Υγείας έχει εκδώσει σχετικές οδηγίες για την ενημέρωση του κοινού με μέτρα προφύλαξης ειδικά των ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων, οι οποίες έχουν ως εξής:

«Άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνιστάται να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στο εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης, συνιστάται στα παραπάνω άτομα καθώς και τα παιδιά να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα».

Για την προστασία της δημόσιας υγείας από αιωρούμενα σωματίδια (Α.Σ.10), το Υπουργείο Υγείας έχει εκδώσει την με αρ. πρωτ. ΔΥΓ2/Γ.Π.οικ.3191/14.1.14 (ΑΔΑ: ΒΙΨΠΘΩΣ1) εγκύκλιο με συστάσεις προς το κοινό. Στον κάτωθι ιστότοπο του Υπουργείου αναρτώνται συστάσεις προς ενημέρωση και μέτρα προφύλαξης του κοινού, οποιαδήποτε ημέρα του έτους σημειωθεί υπέρβαση των συγκεντρώσεων των αιωρούμενων σωματιδίων, από τις οποίες μπορεί να ενημερώνεται το κοινό: (www.moh.gov.gr/articles/health/dieythynsh-dhmosias-ygieinhs/ygieinhperiballontos/prostasia-poiothtas-aera/3005-systaseis-gia-thn-atmosfairikh-rypansh).

Δείτε εδώ την εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας

Πηγή Φωτογραφίας: Intime

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Χαλάνδρι

Υπηρεσίες Εστίασης

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Βουλιαγμένη Αττικής

950

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;