Lucky Girl Syndrome: Το trend του TikTok που διχάζει τους χρήστες και είναι δημοφιλές στη Gen Z
Πόσο επικίνδυνο είναι το να πιστεύεις ότι είσαι ο πιο τυχερός άνθρωπος στον πλανήτη; Λειτουργεί όντως τελικά το Σύνδρομο του Τυχερού Κοριτσιού που έχει γίνει ανάρπαστο στο TikTok από τη Gen Z; - Η επιστήμη δίνει την απάντηση

H Gen Z έχει «μυήσει» τον κόσμο σε δεκάδες τάσεις μέσω του TikTok. Από το challenge Tide pods, όπου σε βίντεο, TikTokers εξηγούσαν γιατί μισούν τα στενά τζιν, μέχρι ξέφρενες χορογραφίες σε pop τραγούδια, έφτασε η ώρα να υποδεχθούμε στον κόσμο μας το Lucky Girl Syndrome (Σύνδρομο του Τυχερού Κοριτσιού).

Τι είναι το Lucky Girl Syndrome;

Το σύνδρομο του τυχερού κοριτσιού είναι η εκδοχή της Gen Z για τη θετική στάση ζωής, μια ιδέα που κυκλοφόρησε στις προηγούμενες γενιές με διαφορετικά ονόματα. Οι Boomers είχαν το “The Power of Positive Thinking” του Norman Vincent Peale, η Gen X ορκίστηκε στο “The Secret” που έγραψε η Rhonda Byrne και οι millennials εκδήλωσαν θετικά vibes χρησιμοποιώντας οραματισμούς.

Η τάση του Lucky Girl Syndrome απογειώθηκε κοντά στα τέλη Δεκεμβρίου του 2022, όταν η Influencer του TikTok, Laura Galebe, δημοσίευσε ένα βίντεο εξηγώντας πώς η πεποίθησή της ότι «τα καλύτερα πράγματα (της) συμβαίνουν» την οδήγησε σε μεγαλύτερες ευκαιρίες.

«Πραγματικά θεωρώ τον εαυτό μου έναν από τους πιο τυχερούς ανθρώπους που γνωρίζω», είπε η Galebe στο TikTok. «Λαμβάνω τις πιο τρελές ευκαιρίες που μου δίνονται από το πουθενά».

 

@lauragalebe Welcome to the Lucky Girl Syndrome MASTERCLASS lmao #bedelusional #luckygirlsyndrome #affirmations #lawofassumption #manifestationtiktok #manifestingtok #lawofassumptiontok #manifestation ♬ original sound – Laura Galebe

Το TikTok της Galebe απογειώθηκε. Το βίντεο έχει προβληθεί πάνω από 3,1 εκατομμύρια φορές και τα βίντεο με το hashtag #luckygirlssyndrome έχουν προβληθεί συνολικά 149,6 εκατομμύρια φορές. Τώρα οι TikTokers δημοσιεύουν τις δικές τους εμπειρίες με το σύνδρομο του τυχερού κοριτσιού.

 

@chatswithchass Day 1 #luckygirlsyndrome #luckygirlaffirmations #affirmations #dailyaffirmations #iamlucky #greenscreen ♬ Piano Inspiration – Wolfgang Woehrle

 

@lauren_bulloch Lucky girl sydrome is real 🌟 #luckygirlsyndrome #howtomanifest #rewirethebrain #subconsciousmind #manifestation #howtomanifest ♬ original sound – Aligned Mind

Η Samantha Palazzolo και η φίλη της ορκίζονται ότι το σύνδρομο του τυχερού κοριτσιού έχει αλλάξει τη ζωή τους. Οι φίλες ξεκίνησαν λέγοντας στον εαυτό τους και η μία στην άλλη κάποια θετικά μάντρα.

«Όποτε βλέπαμε η μία την άλλη, λέγαμε “όλα μας πάνε καλά”», είπε η Palazzolo σε βίντεο στο TikTok.

Η Palazzolo και η φίλη της ήθελαν και οι δύο τα κάτω υπνοδωμάτια στο νέο τους διαμέρισμα, αλλά ήθελαν να αφήσουν την συγκάτοικό τους να επιλέξει πρώτα το δωμάτιό της. «Μερικές μέρες αργότερα, η συγκάτοικός μας ήρθε σε εμάς και (είπε): “Θέλω το πάνω υπνοδωμάτιο, μπορείτε να έχετε μόνοι σας το κάτω”», είπε η Palazzolo στη New York Post.

Πώς λειτουργεί το Lucky Girl Syndrome;

Όσοι εξασκούνται στο σύνδρομο του τυχερού κοριτσιού υιοθετούν τη νοοτροπία ότι όλα θα γίνουν υπέρ τους και ότι καλές ευκαιρίες έρχονται στο δρόμο τους.

Μερικές από τις δημοφιλείς φράσεις που λένε στον εαυτό τους τα άτομα αυτά είναι: «Τα πράγματα πάνε πάντα καλά για μένα» και «το σύμπαν συνωμοτεί υπέρ μου».

Η ιδέα βασίζεται στον νόμο της έλξης, μιας θεωρίας που διατυπώνει ότι η θετική σκέψη μπορεί να τροφοδοτήσει θετικά αποτελέσματα επειδή η θετική ενέργεια οδηγεί σε θετικά αποτελέσματα, αναφέρει το Forbes.

«Η ενέργεια, η στάση, οι πράξεις και τα συναισθήματα που κάποιος εκπέμπει στον κόσμο είναι πολύ πιθανό να προσελκύσουν παρόμοια ενέργεια, στάσεις, πράξεις, δονήσεις και συναισθήματα», λέει ο Τζέιμς Μάικλ Νόλαν, ψυχολόγος- coach νόμου έλξης και πρώην πρόεδρος του Southwestern College στη Σάντα Φε του Νέου Μεξικού, σύμφωνα με το Forbes. «Αυτό δεν είναι άσχετο με την κοινή αντίληψη του κάρμα, θερίζεις ό,τι σπέρνεις ή ό,τι κυκλοφορεί έρχεται γύρω».

Τα πιθανά μειονεκτήματα

Το Lucky Girl Syndrome φυσικά έχει πολλούς επικριτές.

Η Lucy Baker, life coach από το Ηνωμένο Βασίλειο, προειδοποίησε ότι οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι η εκδήλωση θετικών δονήσεων είναι το μόνο που χρειάζεται για να λειτουργήσουν τα πράγματα, θα πρέπει να είναι επιφυλακτικοί για την απογοήτευση όταν τα πράγματα δεν πάνε προς όφελός τους.

«Προκαλεί την απογοήτευση σε κάποιους, ενώ άλλοι χάνουν εντελώς την αυτοπεποίθησή τους», είπε η Baker στη New York Post. «Χρησιμοποιώ τεχνικές θετικής σκέψης με τους πελάτες μου – αλλά το να πιστεύεις ότι είσαι ο πιο τυχερός άνθρωπος στον πλανήτη Γη και πιο τυχερός από οποιοδήποτε άλλο ζωντανό ον μπορεί να είναι επικίνδυνο».

Μια μελέτη από την Gabrielle Oettingen, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, διαπίστωσε ότι η υπερβολική εστίαση στον οραματισμό για το μέλλον μπορεί να προσφέρει στιγμιαία ευτυχία, αλλά θα μπορούσε να καταστρέψει μακροχρόνια την ψυχολογία ενός ανθρώπου.

«Οι θετικές φαντασιώσεις και οι ονειροπολήσεις είναι μια χαρά για να βάλουμε έναν επίδεσμο στην τωρινή μας διάθεση, αλλά είναι προβληματικές αν περιμένουμε από αυτές να μας εκπληρώσουν μια επιθυμία. Στην πραγματικότητα, δεν θα το κάνουν», είπε η Oettingen, σύμφωνα με την Washington Post. «Αντίθετα, καταστρέφουν την ενέργειά μας, κάτι που μας κάνει λιγότερο πιθανό να πετύχουμε πραγματικά τις επιθυμίες μας».

Η θετική σκέψη μπορεί να είναι ευεργετική

Υπάρχουν αποδεδειγμένα οφέλη από τη θετική σκέψη, ειδικά όταν εφαρμόζεται σωστά και σε λογικά πλαίσια.

Ο Winston Churchill είχε πει: «Ένας απαισιόδοξος βλέπει τη δυσκολία σε κάθε ευκαιρία. ένας αισιόδοξος βλέπει την ευκαιρία σε κάθε δυσκολία».

Ένας αισιόδοξος αναγνωρίζει ότι η ζωή είναι εκ φύσεως άδικη και γεμάτη προκλήσεις, ενώ παραμένει συγκεντρωμένος στα θετικά και τις ευκαιρίες σε κάθε περίπτωση.

Σύμφωνα με το Harvard Health, οι αισιόδοξοι είναι λιγότερο πιθανό να υποστούν έμφραγμα, έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις, είναι πιθανό να ζήσουν περισσότερο και έχουν συνολικά καλύτερη ψυχική και σωματική υγεία από τους απαισιόδοξους.

Μερικοί τρόποι για να υιοθετήσετε μια αισιόδοξη νοοτροπία περιλαμβάνουν: τη συγγραφή ενός ημερολογίου ευγνωμοσύνης, την εξάσκηση στη θετική ομιλία με τον εαυτό σας και το να περνάτε χρόνο με θετικούς ανθρώπους.

Με πληροφορίες από Desert News, Washington Post, Forbes και New York Post

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

08-01-2024

Μαρούσι

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;