Τυνησία: Κατάλυμα σε εκατοντάδες μετανάστες που είχαν εγκαταλειφθεί στην έρημο
«Η Τυνησία έδωσε ένα μάθημα στον κόσμο με τον τρόπο που φρόντισε αυτούς τους μετανάστες».

Πολλές εκατοντάδες μετανάστες, που είχαν εγκαταλειφθεί σε ερημική περιοχή στα σύνορα ανάμεσα στην Τυνησία και τη Λιβύη αφού απομακρύνθηκαν από τη Σφαξ την προηγούμενη εβδομάδα, μεταφέρθηκαν χθες Δευτέρα σε καταλύματα σε πόλεις της νότιας Τυνησίας, όμως οι μη κυβερνητικές οργανώσεις ανησυχούν για την τύχη δεκάδων άλλων που έχουν προωθηθεί στα σύνορα με την Αλγερία.

«Το σύνολο των 500 με 700 μεταναστών που βρίσκονταν στα σύνορα με τη Λιβύη μεταφέρθηκε αλλού», δήλωσε η Σαλσαμπίλ Σελαλί, στέλεχος της ΜΚΟ Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch- HRW) στην Τύνιδα.

Επειτα από επεισόδια που κόστισαν τη ζωή σε έναν Τυνήσιο δεκάδες μετανάστες εκδιώχθηκαν από τη Σφαξ, η οποία έχει αναχθεί σε βασικό σημείο αναχώρησης των παράτυπων μεταναστών από την υποσαχάρια Αφρική οι οποίοι θέλουν να φτάσουν στην Ευρώπη, και οδηγήθηκαν από τις αρχές σε ερημικές και επικίνδυνες περιοχές στα σύνορα με τη Λιβύη και την Αλγερία.

Οι αρχές της Τυνησίας χώρισαν τους μετανάστες που βρίσκονταν στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη της Ρας Ζεντίρ, στα σύνορα με τη Λιβύη, σε πολλές ομάδες και τους απομάκρυναν από την περιοχή, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης και ΜΚΟ. «Μια ομάδα βρίσκεται στη Μεντενίν, στο κτίριο ενός λυκείου, φρουρούμενη από τις δυνάμεις ασφαλείας», διευκρίνισε η Σελαλί.

Ανταποκριτής του AFP πήγε στη Μπεν Γκερντάν όπου έχει μεταφερθεί άλλη ομάδα, επίσης στο κτίριο ενός λυκείου. Περίπου 12 μετανάστες εξαντλημένοι και αφυδατωμένοι διακομίστηκαν στο νοσοκομείο της ίδιας πόλης και άλλοι μεταφέρθηκαν με λεωφορεία στην Ταταουνίν και την Γκαμπές.

Η τυνησιακή ένωση βοήθειας γυναικών θυμάτων βίας Beity απηύθυνε έκτακτη έκκληση χθες Δευτέρα σε άλλες ΜΚΟ και θεσμούς να «συντονιστούν και να μοιραστούν πόρους» ώστε να προσφέρουν βοήθεια στους μετανάστες που «μεταφέρθηκαν στην είσοδο της Σαχάρας».

Για τη Σελαλί «είναι μια ανακούφιση να γνωρίζουμε ότι μπόρεσαν να απομακρυνθούν από τη μεθοριακή ζώνη με τη Λιβύη, αλλά θα κινδυνεύσει η ζωή πολλών άλλων ανθρώπων που έχουν σταλεί στα σύνορα με την Αλγερία, αν δεν σωθούν αμέσως».

Σύμφωνα με το HRW, τουλάχιστον 150 με 200 άνθρωποι βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση.

Τυνησία: «Βασανιστήρια»

Σε ανακοίνωσή της η οργάνωση βοήθειας των προσφύγων Refugees International κατήγγειλε «τις βίαιες συλλήψεις και τις αναγκαστικές απομακρύνσεις εκατοντάδων μαύρων, Αφρικανών μεταναστών» στη Σφαξ, υπογραμμίζοντας ότι κάποιοι από αυτούς «έχουν καταγραφεί στα αρχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ή έχουν νόμιμο καθεστώς στην Τυνησία».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός κατά των Βασανιστηρίων στην Τυνησία (OMCT) ανακοίνωσε ότι προσέφυγε στην Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων του ΟΗΕ για να καταγγείλει την περίπτωση του «ΒΦ, ενός μετανάστη από την υποσαχάρια Αφρική που εστάλη στα σύνορα μεταξύ της Τυνησίας και της Λιβύης στις 2 Ιουλίου», αφού συνελήφθη χωρίς λόγο και «ξυλοκοπήθηκε με σιδηρόβεργα στο σημείο ελέγχου» της Μπεν Γκερντάν.

Αυτές οι καταγγελίες για κακοποιήσεις καθώς και η στέρηση νερού και τροφής «σε περισσότερους από 700 μετανάστες» «που επιβλήθηκαν σκοπίμως από κρατικούς υπαλλήλους στον ΒΦ και σε άλλους μετανάστες λόγω της φυλής τους και με στόχο να τους αναγκάσουν να εγκαταλείψουν τη χώρα αποτελούν βασανιστήρια», πρόσθεσε ο OMCT.

Εξάλλου η ολοένα και πιο ξενοφοβική ρητορική έναντι των μεταναστών από την υποσαχάρια Αφρική εξαπλώνεται στην Τυνησία μετά και τις δηλώσεις τον Φεβρουάριο του προέδρου της χώρας Καΐς Σαγέντ, ο οποίος εκτίμησε ότι οι παράτυποι μετανάστες αποτελούν απειλή για το δημογραφικό της χώρας, ενώ τους κατηγόρησε ότι φέρνουν μαζί τους «βία, εγκληματικότητα και απαράδεκτες πρακτικές».

Το Σάββατο ο Σαγέντ επέκρινε τα «ψέματα που διαδίδονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» και ισχυρίστηκε ότι οι μετανάστες στην Τυνησία λαμβάνουν «ανθρώπινη μεταχείριση, σύμφωνα με τις αρχές μας, αντίθετα με τα όσα λέγονται από αποικιοκρατικούς κύκλους και από τους πράκτορες που δρουν για λογαριασμό τους», σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας.

Χθες το βράδυ εκτίμησε σε νέα του ανακοίνωση ότι «η Τυνησία έδωσε ένα μάθημα στον κόσμο με τον τρόπο που φρόντισε αυτούς τους μετανάστες».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δείτε επίσης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Χαλάνδρι

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;