Εργασία: Κατάρτιση του υφιστάμενου προσωπικού λόγω αδυναμίας εύρεσης νέου
Εργασία: Το 80% των εργοδοτών στον κλάδο της πληροφορικής καταφεύγει στην επανεκπαίδευση, καθώς αδυνατεί να βρει ειδικευμένους εργαζομένους

Λύσεις εκ των έσω αναζητούν οι εργοδότες στην Ελλάδα, κυρίως στον τομέα της τεχνολογίας, καθώς η αδυναμία εύρεσης εξειδικευμένου προσωπικού τους οδηγεί σε ποσοστό άνω του 80% σε διεξόδους όπως η επανειδίκευση και κατάρτιση του προσωπικού που ήδη απασχολούν, για να καλύψουν θέσεις με αυξημένη ζήτηση, όπως είναι η τεχνική υποστήριξη, η εξυπηρέτηση πελατών, η ανάπτυξη εφαρμογών αλλά και η κυβερνοασφάλεια. Σε μια περίοδο μάλιστα που ο τομέας της τεχνολογίας είναι από αυτούς που οι μισθοί και οι παροχές εμφανίζουν, χρόνο με τον χρόνο, ανοδικές τάσεις, με το μέσο ετήσιο εισόδημα να φθάνει περίπου τα 30.000 ευρώ, η αδυναμία κάλυψης των αναγκών στρέφει τους Ελληνες εργοδότες στην αναζήτηση λύσεων όπως η επανειδίκευση εργαζομένων. Βέβαια, σύμφωνα με σχεδόν έναν στους τρεις εργοδότες, και αυτή η λύση δεν είναι εύκολη, καθώς οι εργαζόμενοι δεν βρίσκουν χρόνο για να δεχθούν κάτι τέτοιο.

Έρευνα της ManpowerGroup για τις προοπτικές απασχόλησης κατά το τρίτο τρίμηνο στην Ελλάδα καταδεικνύει ότι 8 στους 10 εργοδότες δεν βρίσκουν κατάλληλο, εξειδικευμένο προσωπικό. Προτίθενται, βέβαια, να προχωρήσουν σε προσλήψεις. Ειδικά, δε, στον κλάδο της πληροφορικής το 48% των εργοδοτών σχεδιάζει να προχωρήσει σε προσλήψεις, μόλις το 9% προβλέπει μείωση και το 42% δεν αναμένει κάποια αλλαγή (ένα ανεπαίσθητο ποσοστό της τάξης του 1% δεν γνωρίζει τι θα κάνει).

Το τρίτο τρίμηνο του 2023 παρατηρείται στην Ελλάδα αύξηση προθέσεων στις προσλήψεις στον κλάδο της πληροφορικής (39%) συγκριτικά με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, όπου οι προθέσεις προσλήψεων ανέρχονταν στο +6%, ενώ το διάστημα Ιανουάριος – Μάρτιος του 2023 στο +27%. Βέβαια, παρά την ανάπτυξη ζήτησης στον τομέα, οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν την ισχυρή πρόκληση της έλλειψης ειδικευμένου προσωπικού.

Πρώτη προτεραιότητα στελέχωσης των εργοδοτών αποτελεί η τεχνική υποστήριξη (39%), ενώ ακολουθούν η εμπειρία πελάτη (36%), η ανάπτυξη εφαρμογών (31%) και η κυβερνοασφάλεια (28%). Την πεντάδα «κλείνει» η αυτοματοποίηση διαδικασιών στον χώρο εργασίας (27%).

Αναφορικά με τις πέντε top «λύσεις» για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στον κλάδο της τεχνολογίας, το 53% των εργοδοτών επιλέγει την επανειδίκευση εργαζομένων, και ακολουθεί η κατάρτιση και αναβάθμιση του τρέχοντος ανθρώπινου δυναμικού (51%). Επονται η πρόσληψη προσωπικού βραχείας απασχόλησης (freelancers, contract workers) για την κάλυψη κενών δεξιοτήτων (49%), η πρόσληψη νέων εργαζομένων με τις απαιτούμενες δεξιότητες (45%) και η μεγαλύτερη επένδυση στον αυτοματισμό (43%).

Τα προβλήματα όμως για τις επιχειρήσεις δεν σταματούν στην προσέγγιση ταλέντων, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία των προθέσεων προσλήψεων αναζήτησης ταλέντων πληροφορικής η μεγαλύτερη πρόκληση των Ελλήνων εργοδοτών (27%) αναφορικά με τα προγράμματα επανεκπαίδευσης/αναβάθμισης δεξιοτήτων είναι το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι δεν διαθέτουν αρκετό χρόνο για να μπορέσουν να προχωρήσουν σε επανεκπαίδευση.

Είναι προφανές ότι οι εργαζόμενοι στον κλάδο της πληροφορικής χρειάζονται αναβάθμιση δεξιοτήτων: Το 28% των Ελλήνων εργοδοτών θα προχωρούσε σε αναβάθμιση των τεχνικών δεξιοτήτων, το 32% σε αναβάθμιση της εταιρικής κουλτούρας και το 29% σε soft skills (επικοινωνία, ηγεσία, περιέργεια, συνεργασία, δημιουργικότητα).

Παρατηρώντας τα δεδομένα των προθέσεων προσλήψεων αναζήτησης ταλέντων πληροφορικής, η ManpowerGroup Ελλάδας διέγνωσε τα προβλήματα και αποφάσισε, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Χαρ. Καζαντζίδη, τη στροφή στο χτίσιμο ταλέντων πληροφορικής. Έτσι δημιούργησε στη ManpowerGroup Ελλάδας τις Tech Academies, μια σειρά από προγράμματα μετεκπαιδεύσεων που έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν ακριβώς τις γνώσεις και δεξιότητες που απαιτεί σήμερα η αγορά εργασίας σε αποφοίτους STEM, έτσι ώστε να είναι έτοιμοι για να ενσωματωθούν παραγωγικά σε ομάδες έργου από την πρώτη ημέρα της ένταξής τους.

Πηγή: kathimerini.gr

Διάβασε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Χαλάνδρι

Αγροτικά

Πλήρης Απασχόληση

24-01-2024

Ηρακλειο Κρητης

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;