Ναυάγιο στην Πύλο: Ψάχνουν διακινητές μεταξύ των διασωθέντων
Στη Μαλακάσα μεταφέρονται σήμερα οι διασωθέντες

Δύο «παράλληλες» έρευνες σε θάλασσα και ξηρά βρίσκονται σε εξέλιξη για το τραγικό ναυάγιο που σημειώθηκε χθες στην Πύλο με επίσημο απολογισμό έως τώρα 78 νεκρούς, αλλά και φόβους ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί κατά πολύ, καθώς στο σκάφος που βυθίστηκε επέβαιναν εκατοντάδες μετανάστες. Παράλληλα, στους 104 ανέρχονται οι διασωθέντες.

Την ώρα που οι επιχειρήσεις του Λιμενικού για τυχόν εντοπισμό και διάσωση αγνοουμένων συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς, οι αρμόδιες αρχές έχουν εστιάσει μεταξύ των διασωθέντων, προκειμένου να διαπιστώσουν αν ανάμεσά τους υπάρχουν και διακινητές.

Στο Λιμεναρχείο Καλαμάτας μεταφέρθηκαν 6-7 άτομα από την ομάδα των διασωθέντων. Κρίθηκαν ύποπτα εξαιτίας της συμπεριφοράς τους, με τα στελέχη του Λιμενικού να εξετάζουν το ενδεχόμενο να ήταν μεταξύ των διακινητών.

Αντίθετα, οι πληροφορίες ήθελαν τον καπετάνιο του παλιού αλιευτικού να συγκαταλέγεται μεταξύ των αγνοουμένων.

Ναυάγιο στην Πύλο: Συνεχίζονται οι έρευνες

Όσον αφορά το επιχειρησιακό πεδίο στη θάλασσα, σύμφωνα με το Λιμενικό, στην περιοχή επιχειρούν 6 παραπλέοντα πλοία, 2 σκάφη του Λιμενικού Σώματος κι 1 ελικόπτερο.

Η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών που έχει ενεργοποιηθεί από χθες θα πάρει δείγματα DNA από τις σορούς, ώστε να γίνει η ταυτοποίησή τους, σύμφωνα με στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού, κ. Νίκος Αλεξίου, μιλώντας στο kathimerini.gr δήλωσε σχετικά: «H έρευνα συνεχίζεται και σήμερα. Αυτή τη στιγμή επιχειρούν 2 πλωτά και 6 παραπλέοντα μέσα. Έχουμε και συνδρομή εναέριου μέσου της Frontex. Η αλήθεια είναι ότι οι ελπίδες πια είναι λιγοστές.

Όμως, επειδή ο καιρός είναι πολύ καλός, η έρευνα θα συνεχιστεί. Και ακριβώς επειδή ο καιρός είναι καλός θα ακολουθήσουμε το πρωτόκολλο και θα διευρυνθεί σήμερα η ακτίνα των ερευνών, ακολουθώντας την πορεία των ανέμων στην προσπάθεια εξεύρεσης ατόμων. Είναι μια διαδικασία δυναμική. Σε κάθε περίπτωση είναι μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις γύρω από ναυάγιο, που έχουν γίνει στη Μεσόγειο».

Οι διασωθέντες που δεν έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο της πόλης, πέρασαν το βράδυ στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο που έχει δημιουργηθεί μπροστά από το λιμάνι της Καλαμάτας.

Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου στην εποπτεία των ερευνών

Εν τω μεταξύ, Εντολή για εποπτεία των ερευνών και των ανακριτικών πράξεων που διενεργούνται για το φρικτό ναυάγιο ανοικτά της Πύλου στα διεθνή ύδατα από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου έδωσε ο Εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου, Ισίδωρος Ντογιάκος.

Με παραγγελία του κ. Ντογιάκου ανατέθηκε στον αντεισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου, Γεώργιο Οικονόμου, να εποπτεύσει τις έρευνες, ενώ ήδη επί τόπου στην Καλαμάτα, όπου και διενεργούνται οι έρευνες προς εντοπισμό διακινητών αλλά και προς διακρίβωση των συνθηκών του τραγικού ναυαγίου, βρίσκεται και εποπτεύει όλων των διαδικασιών η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Καλαμάτας Πολυξένη Τσούλη.

Ναυάγιο στην Πύλο: Στη Μαλακάσα οι διασωθέντες

Τέλος, η μεταφορά των 104 διασωθέντων από το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου στη Μαλακάσα θα γίνει σήμερα το απόγευμα ή αύριο το πρωί αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες από τις λιμενικές αρχές στην Καλαμάτα, σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Η μεταφορά θα γίνει με ευθύνη του υπουργείου με μισθωμένα λεωφορεία. Στη Μαλακάσα έχουν γίνει ήδη οι προετοιμασίες για την υποδοχή τους από χθες καθώς είχε επιλέγει αυτή η δομή ευθύς εξαρχής.

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Τεχνικοί - Τεχνίτες

Πλήρης Απασχόληση

03-01-2024

Μενίδι

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;