Εκλογές 2023: Σε ποια περίπτωση θα στηθούν τρίτες κάλπες - Σενάρια & οι πιθανές ημερομηνίες
Εκλογές 2023: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να στηθούν τρίτες κάλπες - Ποιες είναι οι πιο πιθανές ημερομηνίες

Μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου και το αποτέλεσμα που δεν ανέδειξε αυτοδύναμη κυβέρνηση, η χώρα πηγαίνει ολοταχώς σε δεύτερες κάλπες με τα επιτελεία των κομμάτων να βρίσκονται σε εγρήγορση. Άλλοι να προσπαθούν να κερδίσουν τα χαμένα και άλλοι να προσπαθούν να διατηρήσουν τα ποσοστά τους.

Η νέα υπηρεσιακή κυβέρνηση ορκίστηκε και έχει αναλάβει τα καθήκοντα της μέχρι τη διεξαγωγή των δευτέρων εκλογών, οι οποίες θα λάβουν χώρα στις 25 Ιουνίου. Μάλιστα, το μεσημέρι του Σαββάτου, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς προεδρεύει στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Παράλληλα, από τη Δευτέρα (29/5), οι αρχηγοί των κομμάτων ξεκινούν από τον νέο προεκλογικό τους αγώνα με τη νέα ατζέντα του κάθε κόμματος να τίθεται σε εφαρμογή. Το ενδιαφέρον εστιάζεται τόσο στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους όσο και στη διατήρηση αλλά κυρίως στην αύξηση των αποτελεσμάτων τους, όπως αυτά αναδείχθηκαν από την κάλπη της 21ης Μαΐου.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών της 21ης Μαΐου η Νέα Δημοκρατία συγκέντρωσε ποσοστό 40,79%, ο ΣΥΡΙΖΑ 20,07% και ακολούθησαν το ΠΑΣΟΚ με 11,45%, το ΚΚΕ 7,23% και η Ελληνική Λύση 4,45%.

Να υπενθυμίσουμε πως οι εκλογές της 25ης Ιουνίου θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, κάτι που ευνοεί το πρώτο κόμμα. Το νέο σύστημα αναμένεται, όμως, να φέρει διαφοροποιήσεις με το αντίστοιχο σύστημα παλαιοτέρων εκλογικών διαδικασιών.

Εκλογές 2023: Σε ποια περίπτωση θα πάμε και σε τρίτες κάλπες

Παράλληλα, αρκετοί είναι αυτοί που διατηρούν τις επιφυλάξεις τους κατά το πόσο θα μπορέσει να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση από τις επερχόμενες δεύτερες εκλογές. Έτσι, τα σενάρια για τρίτες κάλπες παραμένουν ανοιχτά.

Αρκετά δημοσιεύματα αναφέρουν, πως αν δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση από τις δεύτερες εκλογές, τότε η χώρα οδηγείται με ακρίβεια σε νέο εκλογικό αγώνα με πιθανές ημερομηνίες τις 4 ή τις 13 Αυγούστου. Το τελευταίο προκαλεί έντονο προβληματισμό, καθώς λόγω του καλοκαιρινού μήνα, αναμένεται να σημειωθεί και μεγάλη αποχή. Για τον λόγο αυτά, αρκετά είναι τα σενάρια που θέλουν προς το παρόν τις τρίτες κάλπες να στήνονται την πρώτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου, λίγο πριν και την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου.

Μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στο MEGA, ο Μάκης Βορίδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να οδηγηθεί η χώρα σε τρίτες κάλπες αν η Νέα Δημοκρατία δεν λάβει αυτοδυναμία στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Όλα τα κόμματα λένε όχι σε συνεργασία. Αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία, πάμε υποχρεωτικά σε τρίτες κάλπες»

 

Να σημειώσουμε πως κατά τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών μετά τις πρώτες κάλπες τα κόμματα αρνήθηκαν τις πιθανές συνεργασίες. Μάλιστα, έχουν ήδη εξαγγείλει πως θα διατηρήσουν την ίδια θέση σε περίπτωση που δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Με βάση όλα τα παραπάνω και σύμφωνα με το Σύνταγμα, οι διερευνητικές εντολές επιστρέφουν στους πολιτικούς αρχηγούς.

Πηγή cover photo: Intime

Διάβασε επίσης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

05-03-2024

Ταύρος

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Ηρακλειο

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Μαϊ. 2024
Παν
20:00
-
Ολυ
19 Μαϊ. 2024
Άρη
20:00
-
ΠΑΟ
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
19:00
-
ΦΕΝ
24 Μαϊ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;