Εκλογές 2023: Για απειλές και bullying μιλούν οι δημοσκόποι
«Θα μας έλεγαν “τα δείγματα είναι για πέταμα”»

Για bullying και απειλές μιλούν οι δημοσκόποι σε δηλώσεις τους μία ημέρα μετά τις πρώτες εκλογές 2023, αναφερόμενοι στο πώς οι δημοσκοπήσεις και το exit poll δεν αποτύπωσαν την πραγματικό εύρος της διαφοράς ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, που ανέδειξε η κάλπη της 21ης Μαΐου.

Υπήρχε bullying, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της MARC, Θωμάς Γεράκης, τονίζοντας πως εδώ και πέντε χρόνια «οι δημοσκοπήσεις είναι σάκος του μποξ», σε δηλώσεις που έκανε για τις πρώτες εκλογές 2023.

Σε ερώτηση αν έβλεπαν πως η διαφορά «θα ήταν χαοτική», αλλά «λόγω bullying» δεν τόλμησαν να το πουν, απάντησε μιλώντας στον ΑΝΤ1: «Έτσι ακριβώς είναι. Στο 100% του exit poll είχαμε στοίχημα να προβλέψουμε 8 κόμματα, προβλέψαμε τα 7 πλην του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν τρεις μονάδες κάτω από τις προβλέψεις μας».

Ο Θωμάς Γεράκης σημείωσε πως «υπερτιμήθηκε» ο ΣΥΡΙΖΑ και του έδωσαν αυτές τις τρεις μονάδες στο exit poll, «διότι στις προηγούμενες εκλογές τον είχαμε υποτιμήσει τρεις μονάδες και δεν θέλαμε να κάνουμε το ίδιο λάθος». Κάθε ερευνητής όταν βλέπει στα στοιχεία του κάτι υπερβολικό, κάτι ακραίο, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ, ανθρώπινο είναι να θεωρεί ότι κάπου υπάρχει ένα λάθος, εξήγησε.

 

 

 

«Το πρόβλημα ήταν ότι εδώ και 5 χρόνια οι δημοσκοπήσεις είναι σάκος του μποξ. Και τις 20 μονάδες τις είχαμε δει μέσα στην 4ετία, στη μισή θητεία της κυβέρνησης. Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι υπάρχει μια μεγάλη διαφορά, η οποία διευρύνεται. Έπεφτε το μισό πολιτικό σύστημα πάνω στις δημοσκοπήσεις και μας λοιδορούσαν, μας απειλούσαν με εισαγγελείς και μας έλεγαν ότι είμαστε μέρος του συστήματος που τα κάνουμε όλα για να κρύψουμε την υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ και να δείξουμε πλαστά ότι η ΝΔ είναι μπροστά», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της MARC.

«Επειδή μας έλεγαν ότι δεν απαντούν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ και έκλειναν το μάτι, “μην απαντάτε στις δημοσκοπήσεις, είναι μέρος του συστήματος”, θεώρησα ότι όλες οι αρνήσεις που έβλεπα στα δείγματά μου ότι είναι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή ήταν η υπόθεση εργασίας η δική μου και από ό,τι φαίνεται όχι μόνο η δική μου, επειδή υπήρχε αυτό το bullying», τόνισε ο Θωμάς Γεράκης.

Την τελευταία εβδομάδα, σημείωσε, αποφάσισε το 19%. «Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών, κατευθύνθηκε στη ΝΔ», συμπλήρωσε και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ κέρδισε ένα μεγάλο μέρος του στοιχήματος, σε ό,τι αφορά στους αναποφάσιστους που ταλαντεύονταν ανάμεσα σε αυτό και σε άλλα κόμματα.

«Υπάρχει μια πολύ μεγάλη ρευστότητα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ένα ασταθές εκλογικό σώμα. Έχω την πεποίθηση από χθες το βράδυ ότι αυτό το 31,5% το είχε μόνο για μία ημέρα», επεσήμανε ακόμη ο διευθύνων σύμβουλος της Marc.

Εκλογές 2023- Φαναράς: Έχουμε απειληθεί

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Metron Analysis, Στράτος Φαναράς, σημείωσε αρχικά ότι αφού ολοκληρώθηκαν οι δημοσκοπήσεις πριν από τις πρώτες εκλογές 2023, οι δηλώσεις του Γιώργου Κατρούγκαλου και «η ιστορία της Χρυσής Αυγής», συμπαρέσυραν το τελευταίο 48ωρο προς τα κάτω τα ποσοστά και την όποια δυναμική είχε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στα exit poll, υπενθύμισε ότι γίνονται δύο ανακοινώσεις, η μία στο 80%, με τα στοιχεία έως τις 16:30. «Θυμίζω ότι όταν φέρνουμε τα στοιχεία για να γίνει η πρώτη ανακοίνωση υπάρχει ένας γενικευμένος ψίθυρος “πωπω τι θα πάθουμε αν δώσουμε τόσο μεγάλη διαφορά”. Όταν πιστοποιήσαμε ότι μέχρι τα τελικά στοιχεία διευρύνεται η διαφορά, τη διευρύναμε. Υπήρχε ένα κλίμα ότι οι δημοσκοπήσεις και τα exit poll θα πέσουν έξω επειδή η διαφορά δεν υπάρχει», συμπλήρωσε μιλώντας στο Mega.

 

 

 

«Από τα 8 κόμματα, τα 7 ήταν μέσα στο εύρος, το μόνο που δεν ήταν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Χάσαμε τον ΣΥΡΙΖΑ. Διότι θεωρήσαμε ότι αν πράγματι η υποεκτίμηση ή οι αρνήσεις- που ήταν γύρω στο 17%- προέρχονταν κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα έπρεπε αυτό να το λάβουμε υπόψη μας», εξήγησε, αναφερόμενος στο exit poll των πρώτων εκλογών 2023.

«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη που χάσαμε τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά θέλω να πάρετε υπόψη σας ότι αυτό έγινε μέσα σε συγκεκριμένες συνθήκες, απειλές. Για παράδειγμα, η Metron Analysis έχει απειληθεί από σωρεία στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και διαφόρων άλλων διάσπαρτων ότι θα πρέπει να πάει ο εισαγγελέας», τόνισε ο Στράτος Φαναράς.

«Εδώ η συζήτηση ήταν ότι θα μας πάρουν το κεφάλι επειδή δεν υπάρχει διαφορά και τώρα θέλουν να μας πάρουν το κεφάλι επειδή η διαφορά ήταν μεγάλη», σημείωσε τέλος.

Εκλογές 2023- Μαύρος: Θα μας έλεγαν «τα στοιχεία είναι για πέταμα»

«Εντέλει ο κόσμος ψήφισε με βάση τι συμβαίνει την τσέπη του. Και στη διαχείριση των οικονομικών θεμάτων κυριαρχούσε από πριν η ΝΔ κατά κράτος», δήλωσε στο Open ο Δημήτρης Μαύρος, διευθύνων σύμβουλος της MRB, αναλύοντας το αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών 2023.

«Συνέβησαν πράγματα την τελευταία στιγμή που δεν ήταν η αιτία αλλά ήταν η αφορμή, για παράδειγμα φαινόμενα όπως του κ. Κατρούγκαλου, του κ. Φίλη σε θέματα Ποντίων ή της κ. Φωτίου, που πυροδότησαν τα πράγματα πολύ άγρια», σημείωσε και συμπλήρωσε: «Τις τελευταίες ημέρες οι διαφορές είχαν αρχίσει να παίρνουν την άγουσα προς τα πάνω».

Ο Δημήτρης Μαύρος ρωτήθηκε αν είχαν υποψιαστεί, από τις δημοσκοπήσεις, ότι η διαφορά θα ήταν τόσο μεγάλη και απάντησε πως τα αστάθμιστα στοιχεία το έδειχναν αυτό, αλλά αν δημοσιοποιούνταν η αντίδραση θα ήταν πως «είναι για πέταμα».

 

«Οι απλές σταθμίσεις των στοιχείων έδιναν το αποτέλεσμα. Όπως έρχονται τα στοιχεία, αν έκανε κανείς μια απλή στάθμιση σε φύλο, ηλικία, περιοχές και προηγούμενη ψήφο έδιναν στην τελευταία μέτρηση Νέα Δημοκρατία κεντρική τιμή 42% και στον ΣΥΡΙΖΑ 19%», δήλωσε αρχικά.

«Η αλήθεια είναι ότι όταν υφίστασαι μία πίεση από το 2015 μέχρι σήμερα σε ηθικό, μεθοδολογικό, επιστημονικό, επικοινωνιακό επίπεδο από συγκεκριμένο χώρο και έχεις κάποιες ενδείξεις- για παράδειγμα τον Σεπτέμβριο του 2015 και στις εκλογές του 2019- ότι υποεκτιμάς ένα συγκεκριμένο κόμμα, τότε αφού πάρεις τα στοιχεία αρχίζεις και λες “μήπως είναι υπερβολή, μήπως έχω πάλι υποεκτίμηση;”», συνέχισε.

«Εμείς είχαμε την τάση να απομακρυνόμαστε από τα στοιχεία, διότι είχαμε υποστεί μετατραυματικό σοκ από προηγούμενες καταστάσεις. Τις τελευταίες ημέρες όταν ακούς για ποινολόγιο δημοσκοπήσεων, κουβάδες, και δημιουργείται μια κατάσταση…», είπε και πρόσθεσε πως τα αστάθμιστα στοιχεία, αν δημοσιεύονταν, θα έδειχναν την ίδια διαφορά με το αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών 2023.

«Εάν βγαίναμε έτσι, θα μας έλεγαν “αυτά τα δείγματα είναι για πέταμα, πετάξτε τα”. Πώς θα αντιδρούσαμε προεκλογικά;», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διάβασε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Χωρίς κατηγορία

Όλοι οι τύποι εργασίας

21-03-2024

Θεσσαλονικη

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES
25 Μαϊ. 2024
Παν
20:30
-
Άρη
29 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Φιο
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
19:00
-
ΦΕΝ
24 Μαϊ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;