Εκλογές 2023: Δεν παρέλαβε τη διερευνητική εντολή ο Αλέξης Τσίπρας - «Δεν προκύπτουν οι συσχετισμοί»
Εκλογές 2023 - Τσίπρας: «Δεν παραλαμβάνω τη διερευνητική εντολή» - «Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι για μας οδυνηρό σοκ»

Στο Προεδρικό Μέγαρο έφτασε στις 11:00 το πρωί της Τρίτης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, για να παραλάβει τη δεύτερη διερευνητική εντολή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας δεν παρέλαβε την εντολή αυτή.

Στη συνάντησή του με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε:

«Δεν προκύπτουν οι συσχετισμοί για να υπάρξει κυβέρνηση. Δεν θα παραλάβω τη διερευνητική εντολή διότι δεν προκύπτει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης»

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε:

«Ελπίζω ότι οι επόμενες εκλογές θα μας δώσουν κυβέρνηση αλλά μέχρι τότε πρέπει να ακολουθήσουμε τις διαδικασίες»

Σε δήλωσή του έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως:

«Δεν κράτησα την εντολή, την κατέθεσα στην ΠτΔ καθώς δεν προκύπτουν συσχετισμοί για κυβέρνηση. Μια σημαντική ευκαιρία για την αλλαγή, με την απλή αναλογική χάθηκε»

Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι αυτή η ευκαιρία «χάθηκε πριν τις εκλογές», ενώ συμπλήρωσε για το εκλογικό αποτέλεσμα:

«Δεν έχω λόγο να κρύψω το οδυνηρό σοκ για το απρόσμενο εκλογικό αποτέλεσμα.

Φοβάμαι για την κοινωνία – ακόμη και για όσους ψήφισαν ΝΔ – ότι διαμορφώνονται συσχετισμοί που αν επαναληφθούν θα δημιουργήσουν συνθήκες ασφυκτικές για τη δημοκρατία»

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για μια κυβέρνηση :

«Που στην πρώτη τετραετία έδειξε ότι δεν σέβεται το κράτος δικαίου, τη δημοκρατία και τον πλουραλισμό. Φανταστείτε έναν παντοδύναμο ανεξέλεγκτο ηγεμόνα πρωθυπουργό»

Θέτοντας το διακύβευμα για τη νέα προεκλογική περιόδο τόνισε:

«Να δούμε πως θα αποτρέψουμε την επανάληψη αυτών των συσχετισμών. Θα ασχοληθούμε με τις πληγές της κοινωνίας. Δεν έχουμε άλλη επιλογή»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, ανέλαβε την ευθύνη της ήττας και ξεκαθάρισε ότι θα «σταθεί και θα δώσει τη μάχη». Ο κ. Τσίπρας, μάλιστα, ζήτησε συγγνώμη «από τους ανθρώπους που πληγώσαμε, από φίλους, μαχητές, αγωνιστές». Όπως επεσήμανε:

«Θα δώσουμε μαζί όρθιοι τη νέα μάχη»

 

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου προβλέπεται, στη συνέχεια, να καλέσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος επίσης αναμένεται να επιστρέψει άμεσα την εντολή.

Τη Δευτέρα, 22 Μαΐου, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, επικοινώνησε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την ενημέρωσε ότι καταθέτει τη διερευνητική εντολή που έλαβε για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Η ορκωμοσία της νέας Βουλής αναμένεται να γίνει την Κυριακή 28 Μαΐου. Τη Δευτέρα 29 Μαΐου θα γίνει η εκλογή του προεδρείου και την Τρίτη 30 Μαΐου θα διαλυθεί, προκειμένου να δρομολογηθούν οι νέες εκλογές που αναμένεται να γίνουν στις 25 Ιουνίου με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Πηγή cover photo: Intime

Διάβασε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

18-01-2024

Ασπρόπυργος

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

13-05-2024

Αβλέμονας Κυθήρων

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Μαϊ. 2024
Παν
20:00
-
Ολυ
19 Μαϊ. 2024
Άρη
20:00
-
ΠΑΟ
17 Μαϊ. 2024
ΠΡΟΜ
17:15
-
ΑΡΗΣ
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
19:00
-
ΦΕΝ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;