Εκλογές 2023: Ξεκίνησε η διαδικασία των διερευνητικών εντολών
Εκλογές 2023: Η διαδικασία των διερευνητικών εντολών ξεκινάει με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, να καλεί τον πρόεδρο του πρώτου κόμματος για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, που θα απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής.

Μετά τα αποτελέσματα για τις εθνικές εκλογές 2023, ξεκινά η διαδικασία των διερευνητικών εντολών. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κάλεσε τον αρχηγό του πρώτου κόμματος, δηλαδή τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, που θα απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής.

Όπως όλα δείχνουν στις 25 Ιουνίου θα στηθούν οι δεύτερες κάλπες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται στις 12:30 να λάβει από την κα Σακελλαροπούλου την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά την συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα και την ανακοίνωση από αυτόν της δύναμης των κομμάτων στη Βουλή με βάση τα αποτελέσματα από τις εθνικές εκλογές 2023 της 21ης Μαΐου, θα δεχθεί στις 12:30 στο Προεδρικό Μέγαρο τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να του αναθέσει διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 37 παρ. 2 του Συντάγματος.

Σύμφωνα με το άρθρο 37 του Συντάγματος, αν το πρώτο κόμμα δεν διαθέτει από τις εκλογές «την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών», η Πρόεδρος παρέχει στον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία διερευνητική εντολή για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης που να απολαύει την εμπιστοσύνη της Bουλής.

Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Aν δε διαπιστωθεί αυτή η δυνατότητα, παρέχεται διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος, δηλαδή στον Αλέξη Τσίπρα. Αν δεν τελεσφορήσει και αυτή, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος, δηλαδή στον Νίκο Ανδρουλάκη. Κάθε μία από αυτές τις διερευνητικές εντολές «ισχύει για τρεις ημέρες».

Αν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής, επιδιώκει τον σχηματισμό κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου τον σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές και διαλύει τη Bουλή.

Σύμφωνα με τους συσχετισμούς που διαμορφώθηκαν από τις εκλογές 2023, σχεδόν προ εξοφλείται ότι δε θα εξαντληθεί το συνολικά εννεαήμερης διάρκειας ανώτατο χρονικό διάστημα των τριών διερευνητικών, όπως επίσης και να δρομολογηθούν με ταχύτητα οι μετά το διαφαινόμενο άκαρπο αποτέλεσμα διαβουλεύσεις της κ. Σακελλαροπούλου με όλα τα κόμματα για κάποιου είδους «κυβέρνηση» που είτε να διαθέτει την εμπιστοσύνη της Βουλής είτε να αναλάβει τη διεξαγωγή των δεύτερων εκλογών. Αμέσως μετά η Πρόεδρος θα κινήσει τη διαδικασία σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης «για να διενεργήσει εκλογές και διαλύει τη Bουλή».

Με πληροφορίες από kathimerini.gr
Πηγή φωτογραφιών & cover photo: Intime

Δείτε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πρόσθετες Υπηρεσίες Τουρισμού

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Μόδα - Ομορφιά

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
10 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
9'
0 - 0
ΠΡΟΜ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;