Google I/O 2023: Νέο εργαλείο για την αναγνώριση ψεύτικων φωτογραφιών ετοιμάζει η εταιρεία
Θα γίνει διαθέσιμο εντός του καλοκαιριού, για να βοηθήσει στην καταπολέμηση των fake news

Η διάδοση των ψευδών ειδήσεων είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ενημέρωσης μέσω του Διαδικτύου. Από τότε μάλιστα που άρχισε να εξαπλώνεται η χρήση των διαφόρων υπηρεσιών και εργαλείων AI, είναι πολύ εύκολο ψεύτικες φωτογραφίες ή βίντεο (γνωστά και ως deepfakes) να καταλήξουν να γίνουν viral ειδήσεις ακούσια ή το χειρότερο ηθελημένα.

Χαρακτηριστικά τέτοια παραδείγματα των τελευταίων μηνών, η “φωτογραφία” του Πάπα με φουσκωτό μπουφάν Balenciaga.

The Pope Drip
by in midjourney

Καθώς και οι “φωτογραφίες” της σύλληψη, δίκης, φυλάκισης και απόδρασης από την φυλακή, του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump.

Το κοινό τους στοιχείο; Όλες οι “φωτογραφίες” ήταν ψεύτικές και δημιουργημένες με τη βοήθεια του γνωστού εργαλείου παραγωγής AI εικόνων Midjourney. Παρ’ όλα αυτά μεγάλη μερίδα του κοινού που τις είδε online, δεν είχε κανένα πρόβλημα να πιστέψει ότι είναι αληθινές.

To πρόβλημα είναι μεγάλο και σοβαρό και μάλιστα σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του γνωστού μη κερδοσκοπικού ιδρύματος Poynter, που ασχολείται με την διασταύρωση ειδήσεων και πληροφοριών, το 62% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι βλέπει στο Διαδίκτυο ψευδείς ειδήσεις ή παραπλανητικές πληροφορίες σε εβδομαδιαία βάση.

Για να βοηθήσει την καταπολέμηση του φαινομένου, μία από τις ανακοινώσεις που έκανε η Google στο συνέδριο I/O 2023 που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, ήταν και η παρουσίαση ενός νέου εργαλείου, με το όνομα “About This Image”, που θα μπορείς σύντομα να χρησιμοποιήσεις, στα αποτελέσματα των αναζητήσεων εικόνων μέσω του Google Search.

Συγκεκριμένα, το εργαλείο θα εμφανίζει πληροφορίες για:

  • Το πότε μία εικόνα και άλλες παρόμοιες της καταχωρήθηκαν για πρώτη φορά από τη Google,
  • Το πού μπορεί να πρωτοεμφανίστηκε η εν λόγω εικόνα,
  • Το πού αλλού έχει εμφανιστεί στο διαδίκτυο (όπως σε ιστότοπους ειδήσεων, κοινωνικών δικτύων ή σε ιστοσελίδες fact checking)

Σύμφωνα με τη Google με αυτές τις πληροφορίες ένας χρήστης του Google Search θα μπορεί να αναγνωρίσει πιο εύκολα πότε μία εικόνα είναι αληθινή ή ψεύτική. Το “About this image” θα ενσωματωθεί στα εργαλεία του του Google Search εντός του καλοκαιριού, αρχικά για τους χρήστες εντός ΗΠΑ και αργότερα θα επεκταθεί και σε άλλες χώρες.

Δείτε πώς θα λειτουργεί από 3:20…

Δες ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Τεχνικοί - Τεχνίτες

Πλήρης Απασχόληση

03-01-2024

Μενίδι

Μόδα - Ομορφιά

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;