ROG Ally: Μάθαμε περισσότερα για την πρώτη φορητή κονσόλα της ASUS
Στις 11 Μαΐου 2023 θα γίνει η πλήρης αποκάλυψη.

Σε πρόσφατη ενημέρωση για εκπροσώπους του τύπου, η ASUS αποκάλυψε περισσότερες λεπτομέρειες για την πρώτη της φορητή κονσόλα, την ROG Ally.

Πιο συγκεκριμένα, η ASUS έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τα τεχνικά χαρακτηριστικά της κονσόλας, η οποία θα στηρίζεται σε μία custom Ryzen Z1 APU της AMD, με επεξεργαστή αρχιτεκτονικής Zen4 και κύκλωμα γραφικών αρχιτεκτονικής RDNA 3 (4nm), chip που έχει υψηλότερη απόδοση από εκείνο που φοράει το Steam Deck της Valve.

Δεδομένου δε ότι η AMD παρουσίασε χθες δύο διαφορετικές εκδόσεις της Ryzen Z1 APU, την “απλή” ( με 6 πυρήνες/ 12 threads, 22MB μνήμη cache, και GPU με 4CU και ισχύ 2,8TF) και την Z1 Extreme ( με 8 πυρήνες /16 threads, 24MB μνήμη cache και GPU με 12CU και ισχύ 8,6TF), είναι πολύ πιθανό όταν γίνει η επίσημη αποκάλυψη της κονσόλας στις 11 Μαΐου, να ανακοινωθούν δύο εκδόσεις σε διαφορετικές κατηγορίες τιμής.

Ανεξάρτητα πάντως από την APU, η ROG Ally θα έρχεται με 16GB μνήμης RAM LPDDR5 και έως 512GB PCie 4.0 αποθηκευτικού χώρου, ο οποίος θα μπορεί να επεκταθεί με κάρτες μνήμης MicroSD τύπου UHS-2, τη στιγμή που στο Steam Deck χρησιμοποιεί αποθηκευτικό χώρο PCIe 3.0, ενώ μπορεί να δεχτεί κάρτες μνήμης UHS-1. Ταχύτερη θα είναι και η συνδεσιμότητα Wi-Fi, με υποστήριξη για δίκτυα 6E, έναντι του Wi-Fi 5 του Steam Deck.

Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει δοθεί στο σύστημα ψύξης της κονσόλας, το οποίο η εταιρεία το ονομάζει Zero Gravity και είναι σχεδιασμένο ώστε να προσφέρει αποδοτική ψύξη ανεξαρτήτως προσανατολισμού της κονσόλας. Επιπλέον, χάρη στους διπλούς ανεμιστήρες που χρησιμοποιεί, είναι πρακτικά αθόρυβο, με την εταιρεία να κάνει λόγο για στάθμη θορύβου μόλις 20dB(!) στη μέγιστη λειτουργία.

Σε ότι αφορά την οθόνη, η ASUS έχει επιλέξει πάνελ LCD IPS, ανάλυσης 1080p, με λόγο αντίθεσης 1000:1, μέγιστη φωτεινότητα 500 nits, χρόνο απόκρισης 7 msec και υποστήριξη για AMD FreeSync. Η οθόνη θα προστατεύεται από Gorilla Glass Victus, ενώ θα έχει και την ειδική επίστρωση DX της Corning η οποία μειώνει τις ενοχλητικές αντανακλάσεις. Όσο για τον λόγο που εταιρεία δεν επέλεξε OLED πάνελ, η απάντηση που δόθηκε, ήταν ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν διαθέσιμα OLED πάνελ στις 7”, που να υποστηρίζουν ρυθμό ανανέωσης 120Hz. Συγκριτικά, το Steam Deck έρχεται με οθόνη 7 ιντσών στα 60Ηz και ανάλυση 1280x800p, οπότε και εδώ η ROG Ally υπερτερεί.

Από πλευράς λειτουργικού, η κονσόλα θα τρέχει Windows 11 και θα είναι πλήρως συμβατή με όλα τα παιχνίδια των PC, καθώς και με όλα τα game stores (Steam, Epic Games, Ubisoft Connect, EA App, Battle.net και ούτω καθεξής), με όλες τις υπηρεσίες game streaming (όπως η GeForce Now και Amazon Luna) και φυσικά με το PC Game Pass της Microsoft. Μάλιστα, η κονσόλα θα έρχεται με δωρεάν τρίμηνη συνδρομή Game Pass Ultimate, οπότε οι υποψήφιοι αγοραστές θα έχουν άμεση πρόσβαση στον κατάλογο παιχνιδιών της υπηρεσίας – που αυτή τη στιγμή αριθμεί εκατοντάδες τίτλους,, χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψουν επιπλέον χρήματα στην αρχή, ακόμα και αν δεν έχουν κανένα άλλο PC παιχνίδι.

Παράλληλα, η ASUS έχει δημιουργήσει και το δικό της UI, το Armoury Crate SE, το οποίο θα προσφέρει πρόσβαση σε όλα τα παιχνίδια μέσα από ένα περιβάλλον, ανεξαρτήτως game store, θα διαθέτει ειδικό overlay μενού για γρήγορη προσαρμογή όλων των σημαντικών ρυθμίσεων και θα υποστηρίζει τρία διαφορετικά mode χρήσης: Gamepad (για τον casual gamer), Pro Mode και Keyboard/Mouse Desktop Mode. Εξυπακούεται ότι η κονσόλα θα μπορεί να συνδεθεί με εξωτερική οθόνη, καθώς και με το προαιρετικό ROG Gaming Charger Dock, το οποίο θα προσφέρει δυνατότητα φόρτισης και επιπλέον θύρες. Επιπλέον, η ROG Ally θα μπορεί να συνδυαστεί και με την εξωτερική φορητή κάρτα γραφικών της ASUS, την ROG XG Mobile (2023) για όποιον θέλει τις απόλυτες επιδόσεις.

Σε μία φορητή κονσόλα πολύ μεγάλο ρόλο παίζουν και τα εργονομικά χαρακτηριστικά. Για τον καλύτερο δυνατό χειρισμό η ASUS έχει επιλέξει μία διάταξη gamepad αντίστοιχη με εκείνη του χειριστηρίου του Xbox, με τους μοχλούς και τα κουμπιά να είναι εξαιρετικής αντοχής (η εταιρεία έκανε λόγο για 10 εκατομμύρια κλικς για τα κουμπιά και 2 εκατομμύρια περιστροφές για τους μοχλούς), ενώ το βάρος της κονσόλας δεν ξεπερνάει τα 608 γραμμάρια.

Φυσικά, μένουν δύο πολύ σημαντικά ερωτήματα να απαντηθούν: Το πρώτο αφορά την αυτονομία, που είναι κρίσιμη σε μία φορητή gaming συσκευή και το δεύτερο αφορά την τιμή. Σε ερώτησή μας για την μπαταρία, για την οποία δεν αναφέρθηκε λέξη κατά την διάρκεια της παρουσίασης, μάθαμε ότι η κονσόλα θα έρχεται με μπαταρία χωρητικότητας 40Whr, χωρίς να λάβουμε κάποια απάντηση για την αυτονομία. Με δεδομένο, πάντως, ότι και το Steam Deck διαθέτει μπαταρία αντίστοιχης χωρητικότητας με την APU του να έχει κατανάλωση της τάξης των 15W και την ΑΜD να δηλώνει κατανάλωση 15-30W για την RYzen Z1 APU, περιμένουμε με αγωνία να δούμε πόσο θα αντέχει στην πράξη η μπαταρία του ROG Ally.

Όσο για την τιμή, με αυτά τα specs είναι σχεδόν σίγουρο ότι η κονσόλα θα ξεπερνάει σε κόστος το Steam Deck, η κορυφαία έκδοση του οποίου κοστίζει €679, με την ASUS να τονίζει πάντως ότι η τιμή της ROG Ally θα είναι σίγουρα χαμηλότερη από τα $1000.

Υπομονή, λοιπόν, μέχρι τις 11 Μαΐου όπου θα επανέλθουμε με όλες τις λεπτομέρειες.

Διαβάστε επίσης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

Αγροτικά

Πλήρης Απασχόληση

24-01-2024

Ηρακλειο Κρητης

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Μαϊ. 2024
Παν
20:00
-
Ολυ
19 Μαϊ. 2024
Άρη
20:00
-
ΠΑΟ
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
19:00
-
ΦΕΝ
24 Μαϊ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;