Καθαρά Δευτέρα 2023: Η φάβα όταν συνδυάζεται με την κάπαρη, μεταμορφώνεται σε ένα εξαιρετικό συνοδευτικό ή μεζέ ιδανικό για το σαρακοστιανό τραπέζι.
Καθαρά Δευτέρα σήμερα και πάμε να δούμε πώς θα φτιάξουμε λαδερή φάβα με κάππαρη, η οποία συνυπάρχει, όπως κάθε χρόνο, στο τραπέζι με την παραδοσιακή λαγάνα και την πεντανόστιμη ταραμοσαλάτα.
Καθαρά Δευτέρα 2023: Φάβα λαδερή με κάππαρη
- 10′ προετοιμασία
- 1 ώρα μαγείρεμα
- 2 ώρες αναμονή
- Σύνολο: 3 ώρες και 10′
Υλικά
- Μερίδες: 4
Για τη φάβα
- 250 γρ. φάβα
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό, σε λεπτές φέτες
- 220 ml ελαιόλαδο
- 1 μικρό καρότο, σε φέτες
- 700 ml νερό
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για την κάππαρη
- 100 γρ. κάππαρη, μουλιασμένη σε χλιαρό νερό για 2 ώρες
- 1 μικρό κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. γλυκού κοφτό πελτές ντομάτας
- 2 ντοματάκια κονσέρβας, στραγγισμένα και ψιλοκομμένα
- 2 κουτ. σούπας ξίδι
- 5 κουτ. σούπας άνηθος, ψιλοκομμένος
- 40 ml ελαιόλαδο
Διαδικασία
Φάβα
- Για να φτιάξουμε την φάβα λαδερή με κάππαρη, βάζουμε όλα τα υλικά σε μια μέτρια κατσαρόλα και βράζουμε σε δυνατή φωτιά.
- Μόλις πάρει βράση, μετριάζουμε τη φωτιά και ξαφρίζουμε για τα πρώτα 10 λεπτά.
- Σιγοβράζουμε, ανακατεύοντας, για 40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει καλά η φάβα, να διαλυθούν οι κόκκοι της και να έχει χυλώσει, έχοντας πιει όλο το νερό.
- Στο τέλος ανακατεύουμε έντονα για να γίνει πιο κρεμώδης.
Κάππαρη
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει.
- Ρίχνουμε τον πελτέ και καβουρδίζουμε ελαφρώς για 3-4 λεπτά.
- Σβήνουμε με το ξίδι και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε τα ντοματάκια, τον άνηθο και τόσο νερό ώστε να σκεπάσει τα υλικά.
- Στραγγίζουμε την κάππαρη και την προσθέτουμε στο τηγάνι.
- Δίνουμε μια βράση και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
- Μαγειρεύουμε για 8-10 λεπτά ή μέχρι να δέσει η σάλτσα.
- Σερβίρουμε τη φάβα με την κάππαρη.
Μυστικά
Η φάβα μαγειρεύεται με μπόλικο λάδι, κάτι που της δίνει γλύκα και ωραία, κρεμώδη υφή. Τη συνοδεύουμε με μια εξαιρετική ανηθάτη, ξιδάτη σάλτσα κάππαρης, ελαφρώς κοκκινιστή.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 142.
Φωτογραφία: Περικλής Μεράκος
Συνταγή: gastronomos.gr
Διάβασε ακόμα:
- Ταραμοσαλάτα & Μαγιονέζα Ταραμά: Η πιο νόστιμη αλοιφή της Καθαράς Δευτέρας
- Καθαρά Δευτέρα 2023: Πώς θα φτιάξεις λαγάνα χωρίς γλουτένη
- Καθαρά Δευτέρα 2023: Ποια καταστήματα θα λειτουργήσουν
- Καθαρά Δευτέρα 2023: Πώς αμείβονται οι εργαζόμενοι – Για ποιους είναι αργία
Ακολούθησε το neolaia.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ
JOBS
Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα
Οικονομικά
Πλήρης Απασχόληση
13-05-2024
Άγιος Δημήτριος Αττικής
Πωλήσεις
Πλήρης Απασχόληση
09-01-2024
Αθήνα
⚽🏀 LIVE SCORES
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΕΔΩ..