Καθαρά Δευτέρα 2023: Φτιάξε λαδερή φάβα με κάππαρη
Καθαρά Δευτέρα 2023: Η φάβα όταν συνδυάζεται με την κάπαρη, μεταμορφώνεται σε ένα εξαιρετικό συνοδευτικό ή μεζέ ιδανικό για το σαρακοστιανό τραπέζι.

Καθαρά Δευτέρα σήμερα και πάμε να δούμε πώς θα φτιάξουμε λαδερή φάβα με κάππαρη, η οποία συνυπάρχει, όπως κάθε χρόνο, στο τραπέζι με την παραδοσιακή λαγάνα και την πεντανόστιμη ταραμοσαλάτα.

Καθαρά Δευτέρα 2023: Φάβα λαδερή με κάππαρη

unsplash.com
  • 10′ προετοιμασία
  • 1 ώρα μαγείρεμα
  • 2 ώρες αναμονή
  • Σύνολο: 3 ώρες και 10′

Υλικά

  • Μερίδες: 4

Για τη φάβα

  • 250 γρ. φάβα
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό, σε λεπτές φέτες
  • 220 ml ελαιόλαδο
  • 1 μικρό καρότο, σε φέτες
  • 700 ml νερό
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για την κάππαρη

  • 100 γρ. κάππαρη, μουλιασμένη σε χλιαρό νερό για 2 ώρες
  • 1 μικρό κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. γλυκού κοφτό πελτές ντομάτας
  • 2 ντοματάκια κονσέρβας, στραγγισμένα και ψιλοκομμένα
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι
  • 5 κουτ. σούπας άνηθος, ψιλοκομμένος
  • 40 ml ελαιόλαδο

Διαδικασία

Φάβα

  • Για να φτιάξουμε την φάβα λαδερή με κάππαρη, βάζουμε όλα τα υλικά σε μια μέτρια κατσαρόλα και βράζουμε σε δυνατή φωτιά.
  • Μόλις πάρει βράση, μετριάζουμε τη φωτιά και ξαφρίζουμε για τα πρώτα 10 λεπτά.
  • Σιγοβράζουμε, ανακατεύοντας, για 40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει καλά η φάβα, να διαλυθούν οι κόκκοι της και να έχει χυλώσει, έχοντας πιει όλο το νερό.
  • Στο τέλος ανακατεύουμε έντονα για να γίνει πιο κρεμώδης.

Κάππαρη

  • Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει.
  • Ρίχνουμε τον πελτέ και καβουρδίζουμε ελαφρώς για 3-4 λεπτά.
  • Σβήνουμε με το ξίδι και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε τα ντοματάκια, τον άνηθο και τόσο νερό ώστε να σκεπάσει τα υλικά.
  • Στραγγίζουμε την κάππαρη και την προσθέτουμε στο τηγάνι.
  • Δίνουμε μια βράση και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
  • Μαγειρεύουμε για 8-10 λεπτά ή μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  • Σερβίρουμε τη φάβα με την κάππαρη.

Μυστικά

Η φάβα μαγειρεύεται με μπόλικο λάδι, κάτι που της δίνει γλύκα και ωραία, κρεμώδη υφή. Τη συνοδεύουμε με μια εξαιρετική ανηθάτη, ξιδάτη σάλτσα κάππαρης, ελαφρώς κοκκινιστή.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 142. 

Φωτογραφία: Περικλής Μεράκος

Συνταγή: gastronomos.gr

Διάβασε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Οικονομικά

Πλήρης Απασχόληση

13-05-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Μαϊ. 2024
Παν
20:00
-
Ολυ
19 Μαϊ. 2024
Άρη
20:00
-
ΠΑΟ
17 Μαϊ. 2024
ΠΡΟΜ
17:15
-
ΑΡΗΣ
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
19:00
-
ΦΕΝ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;