Σιγομαγειρεμένη κρεατόσουπα με οσομπούκο, μοσχαρίσια ελιά και λαχανικά
Βήμα-βήμα για μια πεντανόστιμη κρεατόσουπα που θα σας ζεστάνει τώρα που ''έπιασαν τα κρύα''.

Μια κρεατόσουπα πλούσια, χορταστική, ο ορισμός του φαγητού της θαλπωρής για να ζεσταθείτε τώρα τις κρύες μέρες του χειμώνα.

Μικρές λεπτομέρειες όπως η επιλογή των κομματιών κρέατος, το καλό ξάφρισμα και σούρωμα του ζωμού, η προσθήκη καλού κρασιού και κάποια κόλπα στη διαδικασία την κάνουν ένα ανυπέρβλητο πιάτο.

  • 30′ προετοιμασία
  • 4 ώρες μαγείρεμα
  • Σύνολο: 4 ώρες και 30′

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Για τον ζωμό
1 κιλό μοσχαρίσια ελιά, σε μέτρια κομμάτια
1 φέτα οσομπούκο (χοντρή φέτα από μοσχαρίσιο κότσι), πάχους 3 εκ. και βάρους 400 γρ. περίπου
1 καρότο, καθαρισμένο, ολόκληρο
1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο στα τέσσερα
2 κλωνάρια σέλερι, ολόκληρα
1 φύλλο δάφνης
5-6 κόκκοι μαύρο πιπέρι
2 σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες
500 ml λευκό ξηρό κρασί

Για τη σούπα
250 γρ. πατάτες, σε μικρά καρέ
150 γρ. καρότα, σε μικρά καρέ
100 γρ. σέλερι, σε λεπτά φετάκια
100 γρ. κολοκυθάκια, σε μικρά καρέ
100 γρ. μανιτάρια λευκά, χοντροκομμένα
λίγος χυμός λεμονιού
1/4 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
30 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Ζωμός

  • Για να φτιάξουμε την κρεατόσουπα με οσομπούκο, μοσχαρίσια ελιά και λαχανικά ξεκινάμε με τον ζωμό και σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τα κομμάτια του μοσχαριού, τα καλύπτουμε πολύ καλά με νερό (περίπου 2-21⁄2 λίτρα) και βάζουμε να πάρει βράση, σε δυνατή φωτιά.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ξαφρίζουμε σχολαστικά για σχεδόν 30 λεπτά, για να γίνει όσο γίνεται διαυγής ο ζωμός.
  • Προσθέτουμε το ολόκληρο καρότο, το κρεμμύδι, το σέλερι, τη δάφνη, τους κόκκους πιπεριού, το σκόρδο και το κρασί και σιγοβράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για σχεδόν 3 ώρες, με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα, μέχρι τα κρεατικά να μαλακώσουν καλά και να βγάλουν όλο το κολλαγόνο τους.
  • Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμα ζεστό νερό κατά το μαγείρεμα.
  • Βγάζουμε τα κρεατικά σε πιατέλα.
  • Μόλις κρυώσουν, ψιλοκόβουμε το ψαχνό.

Σούπα

  • Σουρώνουμε τον ζωμό σε άλλη, καθαρή κατσαρόλα και τον αφήνουμε να πάρει μία βράση σε μέτρια φωτιά.
  • Ρίχνουμε τις πατάτες και βράζουμε για 10-12 λεπτά, μέχρι σχεδόν να μαλακώσουν.
  • Προσθέτουμε τα καρότα, μαγειρεύουμε για 3 λεπτά και στη συνέχεια ρίχνουμε τα υπόλοιπα λαχανικά και τα μανιτάρια και μαγειρεύουμε για άλλα 2-3 λεπτά.
  • Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρέας, αφήνουμε για 1 λεπτό και τραβάμε από τη φωτιά.
  • Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού κατά βούληση, τον μαϊντανό και αλατοπίπερο.
  • Ανακατεύουμε και σερβίρουμε την κρεατόσουπα με οσομπούκο, μοσχαρίσια ελιά και λαχανικά.

Πηγή: Χριστόφορος Πέσκιας, gastronomos.gr

Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;