BODY CULTURE: Ένας ύμνος για το ανθρώπινο σώμα μέσα από 38 φωτογραφίες – Συνέντευξη με τη δημιουργό του WZINE Βίκυ Μαρκολέφα
Ποιες ιστορίες λέμε με τα σώματά μας; Μάς γνωρίζουν άλλωστε, καλύτερα από εμάς. Ποια είναι η σχέση μας με το δικό μας σώμα και πως βλέπουμε τα σώματα των άλλων; 38 φωτογράφοι μοιράζονται τη δική τους οπτική και συνθέτουν μια συλλογική αφήγηση με επίκεντρο το σώμα και τις αναπαραστάσεις του στην τέχνη και την καθημερινότητα.

Ένα art zine που μιλά για το σύμπαν του ανθρώπινου σώματος μέσα από 38 φωτογραφίες, έρχεται να αναταράξει τα πρότυπα που πλημμυρίζουν τις ζωές μας αναφορικά με το ανθρώπινο σώμα και πως αυτό πρέπει να είναι.

Το project BODY CULTURE που αποτελεί τη θεματική του πρώτου τεύχους του καλλιτεχνικού περιοδικού WZINE σύμφωνα με τη Βίκυ Μαρκολέφα -που υπογράφει την καλλιτεχνική επιμέλεια- «αφηγείται την ιστορία των σωμάτων μας αγγίζοντας έννοιες όπως η παροδικότητα, η μνήμη, η ταυτότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα στερεότυπα, η έκφραση, η επιθυμία, η υπέρβαση».

Η Βίκυ Μαρκολέφα μίλησε στο neolaia.gr για το νέο της καλλιτεχνικό εγχείρημα που προσβλέπει να ενώσει φωνές και να ευαισθητοποιήσει το κοινό πάνω στη συμπερίληψη των θηλυκοτήτων στον χώρο της φωτογραφία μέσα από περιοδικά που κατά βάση θα ασχολούνται και θα εμβαθύνουν σε ένα θέμα κάθε φορά:

«Η ιδέα είναι να είναι μονοθεματικά τεύχη, δηλαδή να είναι αφιερωμένα σε μια θεματική και από εκεί και πέρα να εξερευνούμε διάφορες οπτικές του ίδιου θέματος, προς το παρόν επειδή το εγχείρημα είναι εθελοντικό, σε ηλεκτρονική μορφή αλλά ελπίζουμε στο μέλλον να βγει και σε έντυπη μορφή και να μπορέσει να διανεμηθεί και να μείνει σε βιβλιοθήκες ή να φιλοξενηθεί σε χώρους πολιτισμού με σκοπό να μπουν αυτά τα θέματα περισσότερο στην καθημερινή συζήτηση».

Courtesy of CLAUDIA MISSAILIDIS από BODY CULTURE /WZINE

Αναφορικά με τη φωτογραφική κοινότητα WomenPhotoGR που έχει δημιουργήσει μας είπε:

«Η αφετηρία της κοινότητας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού. Στηρίζεται στο ότι δεν υπάρχει επαρκής εκπροσώπηση των θηλυκοτήτων στον φωτογραφικό χώρο και των ατόμων που εν γένει κινούνται στον φωτογραφικό χώρο και δεν είναι μέσα σε αυτό που λέμε «white male»…Η Ελλάδα είναι πάρα πολύ συντηρητική και γεμάτη από πατριαρχικές αντιλήψεις και η κοινότητα δημιουργήθηκε με ακριβώς αυτόν τον στόχο, δηλαδη να συγκεντρώσει όλα αυτά τα άτομα τα οποία έχουν μια διαφορετική προσέγγιση και θεώρηση της κοινωνίας μας και μαζί να δημιουργήσουμε ιστορίες που θα συμβάλλουν σε ένα πιο συμπεριληπτικό αύριο, σε μια κοινωνία η οποία είναι πιο ανοιχτή, βλέπει την εικόνα διαφορετικά και αξιοποιεί την εικόνα για να δείξει την πραγματικότητα και όχι τα αφηγήματα του παρελθόντος. Ο κόσμος έχει προχωρήσει και καιρός είναι και η φωτογραφία να συμβαδίσει με όλο αυτό».

© THEODORA TSITSIKLI

Παρόλο που η κοινότητα ασχολείται με την διεύρυνση των θηλυκών φωνών στον χώρο της φωτογραφίας, παραμένει ανοιχτή και για άνδρες δημιουργούς βασιζόμενη στην συμπερίληψη ως μοναδική οδό για την ενδυνάμωση των θηλυκοτήτων που χρησιμοποιούν την φωτογραφία ως μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης.

«Δεν έχουμε στεγανά, το μόνο μας στεγανό είναι οτιδήποτε δεν είναι πατριαρχικό αφήγημα, υπάρχουν προφανώς πάρα πολλοί άντρες που πλαισιώνουν αυτές τις πρωτοβουλίες. Ο σκοπός της κοινότητας μας δεν είναι να προσφέρει ότι προσφέρουν όλες οι άλλες φωτογραφικές ομάδες. Ο δικός μας ο στόχος είναι η συνεργασία, όχι να αποκλείσουμε κάποιον.

Ως φιλοσοφία η συμπερίληψη θα πρέπει να διατρέχει κάθε μας πράξη στη κοινότητα και εφόσον υπάρχουν και άνδρες φωτογράφοι οι οποίοι πλαισιώνουν αυτή τη πρωτοβουλία με χαρά και με θετική προσέγγιση, προφανώς είναι ευπρόσδεκτοι».

Το επόμενο διάστημα, οι επιλεγμένες φωτογραφίες του project BODY CULTURE θα δημοσιευτούν και στον λογαριασμό της κοινότητας καλώντας μας να επισκεφθούμε τις ιστοσελίδες και τους λογαριασμούς των δημιουργών που ξεχώρισαν.

Στο project body culture συμμετέχουν οι φωτογράφοι: Πέτη Αιγινίτη, Αρετή Αλεξανδράκη, Φαίη Αλεξέλη, Άγγελος Αναστασιάδης, Τόνια Αυγουστάκη, Θάλεια Γαλανοπούλου, Σοφία Γεωργοπούλου, Ευγενία Ευσταθίου , Ζωή Ζηπέλα, Κατερίνα Ζώταλη, Λίνα Καλανταρίδου, Νίκη Καραγιάννη, Άννα Καρβουνάρη, Ανδρέας Κατσικούδης, Δήμητρα Κίτσιου, Υπατία Κορνάρου, Μαρία Κουμιανού, Μιλτιάδης Μαυρόπουλος, Κλάουντια Μισαηλίδης, Αιμιλία Μπαλάσκα, Ζησούλα Ντάσιου, Αλέξανδρος Όθωνος, Έφη Παναγούλα, Δήμητρα Παπαγιάννη, Αντώνης Παπακωνσταντίνου, Ρούλα Πάτρα, Ερίνα Παυλιδάκη, Μένη Σεϊρίδου, Χρύσα Σουγιούλ, Πόπη Σταυριανού, Χρύσα Τζαβάρα, Αλέκα Τσιρώνη, Θεοδώρα Τσιτσικλή, Άννα Τσολακίδου, Μαργαρίτα Τσορβά, Αγάπη Φεσατίδου-Ψαρράκη, Μαρία Χάλαρη, Δήμητρα Ψυχογυιού.

© FEI ALEXELI

Λίγα λόγια για την κοινότητα WomenPhotoGR

Η κοινότητα WomenPhotoGR δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 2021 σε εθελοντική βάση και χάρη στην ενεργό συμμετοχή των μελών της έχει παρουσιάσει με επιτυχία σημαντικές καλλιτεχνικές δράσεις και φωτογραφικά πρότζεκτ, προβάλλοντας με συνέπεια το έργο ανερχόμενων και καταξιωμένων δημιουργών και συμμετέχοντας στον κοινωνικό διάλογο για θέματα ισότητας όπως η βία κατά των γυναικών.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη WomenPhotoGR (@womenphoto.gr)

#WOMANHOODIS: Έκθεση Φωτογραφίας με θέμα τη θυλικότητα. Παρουσιάστηκε σε virtual μορφή και στο Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας Δράμας (2021).
#REDINFOCUS: Φωτογραφική δράση για την ενίσχυση του κινήματος #metoo #metoogr (2022).

Στόχος της κοινότητας είναι να αποτελέσει ένα εργαλείο για την ανάδειξη του έργου νέων, ανερχόμενων και καταξιωμένων φωτογράφων αξιοποιώντας τη δύναμη της εικόνας ως μοχλό για την στήριξη της τέχνης της φωτογραφίας και για τη δημιουργία μιας πιο συμπεριληπτικής κοινωνίας. Μοιραζόμαστε τις αξίες του ανθρωπισμού, προωθούμε τον σεβασμό και τη συνεργασία. Η κοινότητα είναι ανοιχτή σε νέες καλλιτεχνικές προτάσεις και προσεγγίσεις που διευρύνουν τους ορίζοντές μας και έχουν θετικό αντίκτυπο στην τέχνη και στην καθημερινότητα.

Για να συμμετέχει κάποιος στα επόμενα project της WomenPhotoGR αρκεί να παρακολουθεί τα ανοιχτά καλέσματα που δημοσιεύονται κατά καιρούς στις σελίδες. Όλα τα είδη φωτογραφίας είναι ευπρόσδεκτα αρκεί να μην προβάλουν εικόνες βίας, όπως μας εξηγεί η Βίκυ:

«δεν θέλουμε να αναπαράγουμε τη βία. Αντίθετα δείχνουμε την πραγματικότητα με έναν ρεαλισμό αλλά και έναν σεβασμό στο κοινό το οποίο μας ακολουθεί.»

Μπορείτε να ακολουθήσετε την κοινότητα WomenPhotoGR στο Instagram.

Κεντρική εικόνα: © FEI ALEXELI

Δείτε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

18-01-2024

Ασπρόπυργος

Πωλήσεις

Εποχιακή Εργασία

15-02-2024

Ναουσα

1.500

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;