Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος: 14 χρόνια από τη δολοφονία του στα Εξάρχεια
Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος: Συμπληρώνονται σήμερα 14 χρόνια από την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου μαθητή στην οδό Τζαβέλα των Εξαρχείων από τον αστυνομικό, Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Σαν σήμερα το 2008 ένας 15χρονος έπεφτε νεκρός από τα πυρά ενός αστυνομικού στην συμβολή των οδών Τζαβέλα και Μεσολογγίου στα Εξάρχεια, λίγο μετά τα τα μεσάνυχτα. Ήταν ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος που έπειτα από μια φραστική αντιπαράθεση με ομάδα αστυνομικών δέχθηκε σφαίρες στο κορμί του από το περίστροφο του 37χρονου ειδικού φρουρού, Επαμεινώνδα Κορκονέα.

14 χρόνια μετά τη δολοφονία και κανένας δεν ξεχνά τον μικρό Αλέξη, αλλά και όλους εμάς που δεχθήκαμε ένα «αγκάθι» μέσα μας, τα καλύτερα μας χρόνια. Που τα νιάτα μας ποτίστηκαν με δάκρια και οργή.

Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος: Το χρονικό της δολοφονίας

Ήταν Σάββατο 6 Δεκεμβρίου του 2008, ο κόσμος γιόρταζε στα μπαρ ονομαστικές εορτές προσωπικές ή φίλων, όπως και η παρέα του Αλέξη που προτίμησε για τη βραδιά τα Εξάρχεια. Μια φραστική αντιπαράθεση με τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα, στάθηκε αρκετή για να χάσει τη ζωή του, στη διασταύρωση Μεσολογγίου και Τζαβέλλα.

Αρχικά υπήρξε φραστική αντιπαράθεση μιας ομάδας νεαρών με τον Κορκονέα και τον συνάδελφό του Βασίλη Σαραλιώτη. Στη συνέχεια, οι δυο άνδρες διατάχθηκαν να αποσυρθούν από τον τόπο του επεισοδίου. Προς στιγμή υπάκουσαν στις εντολές των προϊσταμένων τους, αλλά λίγο μετά επανήλθαν  στην οδό Τζαβέλα, όπου βρισκόταν η παρέα των νεαρών. Ανάμεσά τους ήταν και ο συνομήλικος του Γρηγορόπουλου, Νίκος Ρωμανός.

Η φραστική αντιπαράθεση συνεχίστηκε και τότε ξαφνικά ο Κορκονέας έβγαλε το υπηρεσιακό του περίστροφο και πυροβόλησε τρεις φορές. Μία από τις σφαίρες χτύπησε τον 15χρονο μαθητή Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο και τον άφησε άπνου. Στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου διακομίστηκε, απλώς διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Η μοιραία σφαίρα, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, διαπέρασε την καρδιά και καρφώθηκε στον 10ο θωρακικό σπόνδυλο, με αποτέλεσμα να βρει ακαριαίο θάνατο. Ο Αλέξης ήταν άοπλος όπως και οι φίλοι του.

Η είδηση έγινε αμέσως γνωστή και χιλιάδες κόσμους βγήκε στο κέντρο της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, αλλά και σε όλη την Ελλάδα οργισμένος για να διαδηλώσει ενάντια στις κρατικές δολοφονίες και να ζητήσει δικαιοσύνη για τη δολοφονία του μικρού Αλέξη.

Ακολούθησαν βίαια επεισόδια, φωτιές, καταστροφές και αρκετές ημέρες «κόλασης» και «χάους» σε όλη τη χώρα και ειδικά στην Αθήνα. Το χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Σύνταγμα που τυλίγεται στις φλόγες, σηματοδοτεί την έναρξη μιας εβδομάδας ταραχών.

Μαθητές, φοιτητές, πρωτοστατούσαν στην κεφαλή κάθε πορείας. Παιδιά, έφηβοι, νέοι, συνομήλικοι ή έστω κοντά στην ηλικία του Αλέξη είχαν οργή, αγανάκτηση, αλλά και φόβο πως ίσως είναι αυτοί θύματα μια άλλη ημέρα. Μαθητές γυμνασίων και λυκείων προχώρησαν σε πορείες, καταλήψεις σχολείων και αποχή από τα μαθήματα.

Οι αναλυτές απέδωσαν τη νεανική εξέγερση στο αίσθημα απελπισίας που διακατείχε τη νέα γενιά, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της ραγδαία αυξανόμενης νεανικής ανεργίας, αλλά και στην ανικανότητα της ιθύνουσας τάξης να τους εμπνεύσει, λόγω σκανδάλων και διαφθοράς.

Από την Αθήνα οι διαδηλώσεις έφτασαν σε όλη την περιφέρεια, σε κάθε γειτονιά, έξω από κάθε αστυνομικό τμήμα. Μαθητές που είχαν συλληφθεί ήταν στα σκαλοπάτια της ΓΑΔΑ, μισόγυμνοι και χτυπημένοι.

Μα αυτές οι μέρες ήταν του Αλέξη…

Η κηδεία του Αλέξη

Την Τρίτη 9 Δεκεμβρίου, εκατοντάδες κόσμου φτάνουν στο νεκροταφείο του Παλαιού Φαλήρου για να αποχαιρετήσουν το νεαρό μαθητή. Ένας από τους ανθρώπους που μεταφέρουν στους ώμους τους το φέρετρο του Αλέξη, ήταν ο Νίκος Ρωμανός, ο φίλος του που τον είδε να ξεψυχά στα χέρια του.

Η παρουσία αστυνομικών στις γύρω περιοχές υποδαύλισε την ένταση και σημειώθηκαν επεισόδια στους γύρω δρόμους. Εν μέσω πετροπόλεμου και κυνηγητού με τους διαδηλωτές, ένας αστυνομικός έβγαλε το υπηρεσιακό όπλο του και πυροβόλησε στον αέρα, προκαλώντας νέα αναταραχή. Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης έκαναν πλέον λόγο για «εξέγερση».

Η απόφαση του δικαστηρίου και η αποφυλάκιση

Στις 11 Οκτωβρίου 2010, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Άμφισσας, αποτελούμενο από 3 τακτικούς δικαστές και 4 ένορκους, έκρινε και τους δύο ειδικούς φρουρούς ενόχους, τον Κορκονέα για ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο (με μετατροπή της κατηγορίας επί το αυστηρότερον και χωρίς ελαφρυντικά) και τον Σαραλιώτη για συνέργεια.

Ο Κορκονέας καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη (ψήφοι 4-3) και 15 μήνες φυλάκιση, ενώ ο Σαραλιώτης σε πρόσκαιρη κάθειρξη δέκα ετών (ψήφοι 6-1). Και οι δυο καταδικασθέντες οδηγήθηκαν στη φυλακή, αλλά μετά από ένα χρόνο ο Σαραλιώτης αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους.

Τον Ιούλιο του 2019 ωστόσο, και με το επιχείρημα του πρότερου σύννομου βίου, «έσπασαν» τα ισόβια, για τον Κορκονέα. Και τον Ιούνιο του 2022, με ψήφους 4 υπέρ και 3 κατά (των Δικαστών Εφετών), αναγνωρίστηκε τελικά ο το ελαφρυντικό.

Οι συνήγοροι της οικογένειας του Αλέξανδρου έκαναν λόγο για κακοστημένη δίκη καταγγέλλοντας όλη τη διαδικασία που ακολουθήθηκε και περιγράφοντας ως προδιαγεγραμμένο κατά απαίτησης της υπεράσπισης Κορκονέα το αποτέλεσμα για την αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου έντιμου βίου στο δολοφόνο που τον οδηγεί εκτός φυλακής.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Τεχνικοί - Τεχνίτες

Πλήρης Απασχόληση

03-01-2024

Μενίδι

Στελέχη Ξενοδοχειακών Μονάδων

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
15 Μαϊ. 2024
Ολυ
FT
2 - 0
ΑΕΚ
15 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
FT
4 - 1
Παν
15 Μαϊ. 2024
ΠΕΡ
ΤΕΛ
79 - 63
ΚΟΛ
16 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΑΟΚ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 0 
 0 
 0 
 0 
 1