25 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών 2022
Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών 2022.

Η 25η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί παγκοσμίως από τον Ο.Η.Ε. ως η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιούνται διάφορες δράσεις ευαισθητοποίησης γύρω από ζητήματα έμφυλης βίας.

Με το κίνημα του #MeToo να έχει φέρει στην επιφάνεια πολλές υποθέσεις έμφυλης βίας στη χώρα μας, όπως και στο εξωτερικό, τις γυναικοκτονίες που βλέπουμε συχνά να πραγματοποιούνται, αλλά και τη συζήτηση γύρω από τον όρο «γυναικοκτονία» που έχει ανοίξει τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών έχει πάρει πλέον άλλες διαστάσεις.

Πώς καθιερώθηκε η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών 2022;

 

Εικόνα από φεμινιστική συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Πηγή εικόνας: Intime

Αρχικά, θα θέλαμε να αναφέρουμε πως η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κακοποίησης των Γυναικών ή Διεθνής/Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών καθιερώθηκε με απόφαση που έλαβε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 17 Δεκεμβρίου 1999. Έκτοτε πραγματοποιείται στις 25 Νοεμβρίου κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο.

Στόχος της είναι η ευαισθητοποίηση όλων των ανθρώπων για το μείζον κοινωνικό πρόβλημα της έμφυλης βίας, που μάλιστα εντός της πανδημίας του κορωνοϊού και τον εγκλεισμό χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως μία νέα πανδημία. Η έμφυλη βία είναι υπερκτή σε όλες τις χώρες αυτού του κόσμου χωρίς καμία εξαίρεση εξαιρουμένης με την 25η Νοέμβρη ναλειτουργεί κάθε χρόνο ως σημείο αναφοράς, προκειμένου να ανοίγει ο διάλογος για ζητήματα έμφυλης βίας υπενθυμίζοντάς μας την επιτακτική ανάγκη καταπολέμησής της.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη WALL Action (@womens_aid_leics)

Πολύ πριν τον Ο.Η.Ε. οι φεμινιστικές οργανώσεις είχαν ήδη υιοθετήσει την 25η Νοέμβρη ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών συμβολικά. Ειδικότερα, η συγκεκριμένη ημέρα είχε ήδη καθιερωθεί από το 1981 από γυναικείες οργανώσεις ως φόρος τιμής στην απάνθρωπη και φριχτή δολοφονία των 3 αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών ακτιβιστριών από την Δομινικανή Δημοκρατία, με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο στις 25 Νοεμβρίου 1960.

Οι αδελφές Μιραμπάλ ήταν 4 κόρες ενός πλουσίου επιχειρηματία, που έζησαν άνετα παιδικά χρόνια, παντρεύτηκαν και ζούσαν μία καλή και όμορφη ζωή. Όλα αυτή μέχρι την στιγμή που πήρε την εξουσία ο δικτάτορας Τρουχίγιο. Τότε, οι αδερφές Μιραμπάλ έχασαν σχεδόν ολόκληρη την περιουσία, καθώς οι ίδιες εισήλθαν στον αντιδικτατορικό αγώνα μέσω ενός θείου τους.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Latinas & Líderes (@latinaslideres)

Μάλιστα, σχημάτισαν το αντιστασιακό Κίνημα της 14ης Ιουνίου με στόχο την ανατροπή του δικτάτορα και έγιναν γνωστές ως “Πεταλούδες”. Αν και η δράση τους είχε ως αποτέλεσμα την φυλάκιση των συζύγων του, οι οι ίδιες συνέχισαν την αντιστασιακή τους δράση.

Στις 25 Νοεμβρίου του 1960 στη διάρκεια του επισκεπτηρίου στις φυλακές όπου ήταν φυλακισμένοι οι άντρες τους, οι τρεις από τις τέσσερις αδερφές συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν σε ένα χωράφι με ζαχαροκάλαμα, όπου βασανίστηκαν, ξυλοκοπήθηκαν και στραγγαλίστηκαν μέχρι θανάτου.

Ο θάνατός τους προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη οργή για το δικτατορικό καθεστώς, ενώ λίγους μήνες μετά, το 1961 ο δικτάτορας Τρουχίγιο δολοφονήθηκε.

Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών 2022: Το φετινό θέμα

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην επίσημη ιστοσελίδα των Ηνωμένων Εθνών το σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας που θα «ενώσει» τις φωνές όλων όσοι θέλουν να πουν για ακόμη μία φορά ένα ηχηρό όχι στην έμφυλη βίας είναι το εξής: «UNITE! Activism to End Violence against Women & Girls», που σημαίνει «Ενωθείτε! Ακτιβισμός για το τέλος της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών».

Από το 2006 που δημιουργήθηκε το κίνημα του #MeToo από την ακτιβίστρια Tarana Burke έχουν γίνει πολλά βήματα για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας και την ευαισθητοποίηση των πολιτών παγκοσμίως για το συγκεκριμένο κοινωνικό πρόβλημα.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Unesko klub Jug Bogdan (@unesko_klub_jug_bogdan)

Ωστόσο, την ίδια στιγμή φαίνεται πως έχουν αναδυθεί νέα κινήματα ενάντια στα δικαιώματα των γυναικών, τα οποία δραστηριοποιούνται μέσω αντιφεμινιστικών ομάδων, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν πολλά κεκτημένα του κινήματος, ενώ οι αντιφεμινιστικές ομάδες φαίνεται πως ενισχύουν μισογυνίστικες πεποιθήσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχει μία αυξημένη επιθετικότητα προς τις γυναίκες.

Ένας από τους τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου και των αντιφεμινιστικών κινημάτων είναι η υποστήριξη οργανισμών και ανθρώπων που υποστηρίζουν τα δικαιώματα των γυναικών και μάχονται κατά των πεποιθήσεων που οι αντιφεμινιστικές ομάδες προσπαθούν να φέρουν δυστυχώς ξανά στο προσκήνιο.

Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών μας θέλει όλους μαζί και ενωμένους/-ες ενάντια σε οτιδήποτε και οποιονδήποτε προσπαθεί να καταδυναστεύσει τα δικαιώματα των γυναικών και να ενισχύει απόψεις που ανήκουν στο παρελθόν και θέλουμε να παραμείνουν εκεί.

Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών 2022: Πώς ορίζεται η βία κατά των γυναικών;

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΑΠΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΕΣ/ Πηγή εικόνας: Intime

Ο όρος «βία κατά των γυναικών» περιλαμβάνει κάθε πράξη βίας που στηρίζεται στο φύλο και έχει ως αποτέλεσμα ή είναι δυνατό να έχει ως αποτέλεσμα, την σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βλάβη ή πόνο για τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των απειλών τέτοιων πράξεων, τον εξαναγκασμό ή την αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας είτε αυτό προκύπτει στην δημόσια είτε στην ιδιωτική ζωή(παρ. 113).

«Η βία κατά των γυναικών είναι η έκφραση της ιστορικά διαπιστωμένης ανισότητας στις σχέσεις ισχύος μεταξύ ανδρών και γυναικών, που οδήγησε στην κυριαρχία των ανδρών επί των γυναικών και στις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, με αποτέλεσμα τη παρεμπόδιση της ανάπτυξής τους» (παρ.118).

Όσον αφορά τις μορφές που μπορεί να λάβει η βία κατά των γυναικών είναι οι εξής:

  • Ενδοοικογενειακή βία
  • Βιασμός
  • Σεξουαλική παρενόχληση συμπεριλαμβάνοντας την σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας
  • Trafficking
  • Stalking

Όλες οι παραπάνω μορφές βίας έχουν οριστεί νομοθετικά και διώκονται ποινικά, αλλά είναι στο χέρι του καθενός και της καθεμιάς να τα σταματήσει. Σήμερα, ακόμη και αν μία γυναίκα επιβιώσει από ένα τέτοιο τραυματικό γεγονός, πολλές φορές νιώθει ανήμπορη και, μάλιστα, πολλές φορές δεν καταγγέλλει καν το περιστατικό. Αυτό συμβαίνει, επειδή φοβάται πως θα στιγματιστεί, κάτι που ειδικά παλαιότερα δεν ήταν αβάσιμο.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Intime

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

22-04-2024

Θεσσαλονικη

Στελέχη Ξενοδοχειακών Μονάδων

Εποχιακή Εργασία

20-05-2024

Χερσονησος

⚽🏀 LIVE SCORES
22 Μαϊ. 2024
Ατα
22:00
-
Μπά
25 Μαϊ. 2024
Παν
20:30
-
Άρη
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
19:00
-
ΦΕΝ
24 Μαϊ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;