ΟΑΕΔ: Πότε πληρώνει το επίδομα ανεργίας 2022 - Ποιοι θα το πάρουν
ΟΑΕΔ: Αυτή τη στιγμή 212.000 δικαιούχοι κινδυνεύουν να χάσουν το επίδομα ανεργίας αν αρνηθούν και τρίτη φορά θέση εργασίας αντάξιας των γνώσεων και δυνατοτήτων τους.

Με βάση το νέο νομοσχέδιο με τίτλο «Δουλειές Ξανά» και, μετά τις αλλαγές που έχουν ανακοινωθεί, σκληρές αναμένεται να είναι οι ποινές για όσους ανέργους «παρακάμψουν» τη ΔΥΠΑ (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης) – πρώην ΟΑΕΔ, είτε για να λάβουν επιδόματα, είτε να μην δηλώσουν παρουσία.

Ειδικότερα, απόφαση του Διοικητή της ΔΥΠΑ, Σπύρου Πρωτοψάλτη, προβλέπει -μεταξύ άλλων – διαγραφή από το Ψηφιακό Μητρώο Δ.ΥΠ.Α. και στέρηση δικαιώματος επανεγγραφής για χρονικό διάστημα έξι μηνών:

  • Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης, εντός δώδεκα μηνών, χάνει το δικαίωμα επανεγγραφής στο Ψηφιακό Μητρώο Δ.ΥΠ.Α. για δύο έτη.
  • Επιδόματα και χρηματικές παροχές που έχουν καταβληθεί σε μία τέτοια περίπτωση αναζητούνται ως αχρεωστήτως καταβληθείσες και, με πράξη του Διοικητή της Δ.ΥΠ.Α., επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ, ανάλογα με τον βαθμό υπαιτιότητας, τη σοβαρότητα της παράβασης και την τυχόν επανάληψή της.
  • Η παράλειψη ή εκπρόθεσμη δήλωση παρουσίας των επιδοτουμένων ανέργων συνεπάγεται τη στέρηση των μηνιαίων επιδομάτων που εμπίπτουν στον μήνα παρουσίας.

Αυτή τη στιγμή μάλιστα, 212.000 δικαιούχοι κινδυνεύουν να χάσουν το επίδομα ανεργίας αν αρνηθούν και τρίτη φορά θέση εργασίας αντάξιας των γνώσεων και δυνατοτήτων τους.

Σε αυτή την περίπτωση ο άνεργος θα διαγράφεται για δύο χρόνια από το μητρώο του ΟΑΕΔ ενώ θα διακόπτεται και το επίδομα που δικαιούται. Σε περίπτωση άρνησης συμμετοχής σε πρόγραμμα κατάρτισης η διαγραφή από τα μητρώα θα ισχύει για έξι μήνες αντίστοιχα.

Το επίδομα ανεργίας ξεκινάει να ισχύει από την ημέρα υποβολής αίτησης για την καταβολή του.

Η καταβολή του επιδόματος γίνεται μια φορά τη βδομάδα, συνήθως την τελευταία εργάσιμη μέρα, δηλαδή την Παρασκευή.

Το επίδομα ανεργίας είναι στα 407 εύρω σε σχέση με 399,25 που ήταν πέρσι. Ο υπολογισμός του γίνεται λαμβάνοντας υπ’ όψιν το 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, προσαυξημένο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος.

ΟΑΕΔ: Επίδομα ανεργίας – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Η χρονική του διάρκεια κυμαίνεται μεταξύ 5 έως 12 μηνών, ανάλογα πάντα με τον χρόνο εργασίας του ωφελούμενου πριν την λήξη της σύμβασής του.

Το επίδομα ανεργίας αρχίζει από την ημέρα της υποβολής της αίτησης για το επίδομα. Ο δικαιούχος που υποβάλλει κατά το πρώτο 7ημερο μετά την καταγγελία ή τη λήξη της σύμβασης του επιδοτείται από την 7η ημέρα.

Για να λάβετε το επίδομα ανεργίας θα πρέπει να είσαστε εγγεγραμμένος στα Μητρώα του ΟΑΕΔ.

Ταυτόχρονα θα πρέπει να έχει γίνει καταγγελία της σύμβασης εργασίας ή λήξη Σύμβασης Ορισμένου Χρόνου. Σε περίπτωση που ένα άτομο αποχωρήσει οικειοθελώς από την εργασία του, δεν δικαιούται το επίδομα.

Αναστολή ή ακόμα και περικοπή του επιδόματος και κάρτας ανεργίας του ΟΑΕΔ θα γίνεται στην περίπτωση που ένας άνεργος δεν καταφέρει να αποδείξει πως συνεχίζει να αναζητά εργασία κατά την διάρκεια της επιδότησης.

Το ίδιο θα ισχύει για όσους ανέργους δεν αποδεχτούν θέση εργασίας που μπορεί να τους προτείνει ο ΟΑΕΔ.

ΟΑΕΔ: Μερικές από τις αλλαγές

  • Θεσπίζεται για πρώτη φορά επίδομα εργασίας για τους επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν δουλειά, οι οποίοι εκτός από τον μισθό τους θα συνεχίζουν να εισπράττουν το 50% του επιδόματος ανεργίας ως «κίνητρο και επιβράβευση», όπως είπε ο διοικητής του Δ.ΥΠ.Α.
  • Παρέχεται για πρώτη φορά μπόνους ύψους 300 ευρώ στους μακροχρόνια (πάνω από 5 χρόνια) ανέργους που καταρτίζουν ψηφιακό Σχέδιο Δράσης, το οποίο σύμφωνα με τον κύριο Πρωτοψάλτη, οδηγεί σε «εύρεση δουλειάς το ταχύτερο δυνατό».
  • Εισάγονται εισοδηματικά κριτήρια για τη διατήρηση σειράς βοηθημάτων, παροχών κ.λπ., που προβλέπονται για τους εγγεγραμμένους στο Μητρώο Ανέργων του ΟΑΕΔ.
    Θεσπίζεται ο «Ατομικός Λογαριασμός Δεξιοτήτων», για κάθε καταρτιζόμενο.
  • Προβλέπεται διαγραφή από το Μητρώο Ανέργων για δύο χρόνια και διακοπή του επιδόματος ανεργίας μετά από τρεις (3) αρνήσεις κατάλληλων θέσεων εργασίας, όπως επίσης διαγραφή από το Μητρώο για έξι μήνες και διακοπή του επιδόματος ανεργίας για άρνηση συμμετοχής σε δράση κατάρτισης.

ΟΛΕΣ οι αλλαγές στο νομοσχέδιο εδώ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες ένδυσης και υπόδησης

Όλοι οι τύποι εργασίας

23-01-2024

Αθήνα

1

Υπηρεσίες Εστίασης

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Βουλιαγμένη Αττικής

950

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 2 
 9 
 3 
 4 
 2