Επτά εικόνες από τη μαζική απεργιακή συγκέντρωση της 9ης Νοεμβρίου στο κέντρο της Αθήνας
Ολοκληρώθηκαν οι μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες με επεισόδια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη - Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες του Iason Raissis στο neolaia.gr από την απεργία (9/11)

Χιλιάδες εργαζόμενοι και πολίτες, παρουσία όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, συγκεντρώθηκαν και διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας της 9ης Νοεμβρίου για το κύμα ακρίβειας που σαρώνει τη χώρα και ροκανίζει τα εισοδήματα των πολιτών. Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, οι διαδηλωτές απαίτησαν την άμεση και ουσιαστική λήψη μέτρων κατά της ακρίβειας που «γονατίζει» τα νοικοκυριά, αλλά και για την αγορά εργασίας που θυμίζει «ζούγκλα».

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΓΣΕΕ: «Αγωνιστικό και δυναμικό παρών έδωσαν σήμερα χιλιάδες διαδηλωτές, σε ένα μαζικό και γεμάτο παλμό συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος, στο πλαίσιο της 24ωρης Γενικής Απεργίας. Οι διαδηλωτές απαίτησαν να ληφθούν άμεσα και ουσιαστικά μέτρα για την ακρίβεια που πνίγει τα ελληνικά νοικοκυριά και για την αγορά εργασίας που συνεχίζει να θυμίζει ζούγκλα».

«Η αύξηση στους μισθούς αλλά και η αναγκαιότητα καθολικής ισχύος των συλλογικών συμβάσεων εργασίας σε όλους τους κλάδους της οικονομίας βρέθηκαν επίσης στο επίκεντρο των ομιλιών των εκπροσώπων των εργαζομένων, αφού αποτελούν μέρος του βασικού διεκδικητικού πλαισίου της Συνομοσπονδίας».

«Οι διαδηλωτές έδωσαν σαφές μήνυμα στην Κυβέρνηση ότι ο κόσμος της μισθωτής εργασίας δεν μπορεί να σηκώνει στις πλάτες του τα βάρη των κρίσεων, ζητώντας να μπει οριστικό τέλος στις πολιτικές που αυξάνουν τις ανισότητες και μεγαλώνουν τη λίστα των ανέργων. Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών, πραγματοποιήθηκε πορεία διαμαρτυρίας η οποία κατέληξε στη Βουλή, όπου και επιδόθηκε ψήφισμα διαμαρτυρίας».

Επεισόδια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Στην Αθηνά, η προγραμματισμένη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ ξεκίνησε στις 10:30 το πρωί στα Προπύλαια, ενώ από τις 11:00 το πρωί άρχισαν να συγκεντρώνονται διαδηλωτές της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κλαυθμώνος. Στη συνέχεια, ακολούθησαν οι πορείες και σταδιακά έκλεισαν η Σταδίου, η Πανεπιστημίου, η Βασιλίσσης Αμαλίας από τη Σόλωνος και κάτω και η Πειραιώς από την Ιερά Οδό.

Προς το τέλος της πορείας, κοντά στη 13:00 το μεσημέρι, σημειώθηκαν επεισόδια με μολότοφ μπροστά από τη Βουλή, ενώ έπεσαν δακρυγόνα και κρότου λάμψης.

Επεισόδια μπροστά στο κτήριο της Βουλής.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, σημειώθηκαν ζημιές σε πολλά καταστήματα στην Ερμού, τα οποία, όμως, εκείνη την ώρα ήταν κλειστά, ενώ μικρής έκτασης ζημιές σημειώθηκαν και στο Yπουργείο Οικονομικών.

Επεισόδια σημειώθηκαν και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μετά την ολοκλήρωση της σημερινής πορείας. Σύμφωνα με πληροφορίες σε τοπικά μέσα, τα επεισόδια ξεκίνησαν στο ύψος του Εργατικού Κέντρου, όταν άτομα επιτέθηκαν με πέτρες, μάρμαρα και μολότοφ στις αστυνομικές δυνάμεις, που απάντησαν με χρήση δακρυγόνων και κρότου λάμψης. Οι μέχρι τώρα πληροφορίες κάνουν λόγο για οκτώ (8) τουλάχιστον προσαγωγές.

Πρόεδρος ΓΣΕΕ: Προτεραιότητα στις αυξήσεις των μισθών

Σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της ΓΣΕΕ, Γιάννη Παναγόπουλου: «Ο πληθωρισμός καλπάζει, η ακρίβεια τσακίζει, τα εισοδήματα των ευάλωτων νοικοκυριών συρρικνώνονται, οι εργαζόμενοι δεν έχουν στοιχειώδη προστασία, ούτε από το εργατικό δίκαιο ούτε από τις συλλογικές συμβάσεις. Την ίδια ώρα ασκούνται πολιτικές που αυξάνουν τις ανισότητες, εντείνουν τη φτώχεια και δεν δίνουν λύση στα μεγάλα προβλήματα των ανέργων».

«Για όλα αυτά τα κοινωνικά στρώματα, τα συνδικάτα κινητοποιούνται, δίνουν προτεραιότητα στις αυξήσεις των μισθών που είναι απαραίτητες και αποτελούν την υπ’ αριθμόν ένα διεκδίκηση σε όλη την Ευρώπη. Για τις συλλογικές μας συμβάσεις, ώστε να αποκατασταθεί πλήρως το εργατικό συλλογικό δίκαιο, γιατί είναι η μόνη οδός προστασίας των μισθωτών», προσθέτει και συνεχίζει: «Καλούμε την Κυβέρνηση να εγκαταλείψει τις οριζόντιες πολιτικές, να βοηθήσει αυτούς που έχουν ανάγκη, με προτεραιότητα τους άνεργους, τους χαμηλόμισθους, τους συνταξιούχους και βεβαίως όλη τη μισθωτή εργασία, τους ανθρώπους του μόχθου που για πάνω από 10 χρόνια υφίστανται πότε μνημόνια πότε πανδημίες και τώρα την κρίση πληθωρισμού και ακρίβειας».

Ποιοι συμμετέχουν στην απεργία – Πώς κινούνται τα ΜΜΜ

Στην απεργία συμμετέχουν και οι εκπαιδευτικοί δημοσίων σχολείων. Ταυτόχρονα, η εκτελεστική επιτροπή της ΠΟΕΔΗΝ έχει ανακοινώσει τη συμμετοχή των εργαζομένων στα νοσοκομεία στη σημερινή απεργία.

Με στάσεις εργασίας είχαν ανακοινώσει ότι θα συμμετέχουν στην απεργία τα σωματεία των περισσότερων εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ωστόσο, αργά το βράδυ της Τρίτης (8/11), κρίθηκε παράνομη η στάση εργασίας στα μέσα μεταφοράς της ΣΤΑΣΥ (ηλεκτρικός σιδηρόδρομος) και της ΟΣΥ (λεωφορεία) καθώς οι διοικήσεις των δύο εταιρειών είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Μετά την εξέλιξη αυτή, το μετρό, τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ δεν θα λειτουργήσουν όλο το 24ωρο, καθώς οι συνδικαλιστές αναβάθμισαν την κινητοποίηση κάτω από την ομπρέλα της ΓΣΕΕ που είχε δηλώσει ότι τους καλύπτει.

Επομένως, σήμερα (09/1):

  • Τα τρόλεϊ και τα λεωφορεία θα είναι ακινητοποιημένα όλο το 24ωρο.
  • Το μετρό δεν θα λειτουργήσει όλο το 24ωρο.
  • Ο ηλεκτρικός (ΗΣΑΠ) θα λειτουργήσει από τις 09:00 το πρωί έως και τις 17:00 το απόγευμα.
  • Στο τραμ θα πραγματοποιούνται δρομολόγια από τις 08.00 έως τις 22.00, σύμφωνα με ανακοίνωση του συλλόγου εργαζομένων.
  • Οι οδηγοί ταξί θα συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία.
  • Οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο (τρένο – προαστιακός) συμμετέχουν επίσης στην απεργία. Ωστόσο, η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης (Σωματείο Μηχανοδηγών) για να διευκολύνει τη συμμετοχή πολιτών στην απεργία, αποφάσισε να πραγματοποιηθούν στάσεις εργασίας έως τις 09:00 και από τις 17:00 και μετά.
  • Ακυρώσεις και τροποποιήσεις πτήσεων έχουν ανακοινώσει η AEGEAN και η Olympic Air λόγω της 6ωρης στάσης εργασίας της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδος και της 24ωρης στάσης εργασίας της ΟΣΥΠΑ.
  • Aπό τις 05:00 σήμερα έως και τις 05:00 αύριο έχει κηρυχθεί 24ωρη απεργία σε όλα τα ΜΜΕ.
  • Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία, με απόφαση της ΠΝΟ.

Κλειστή θα παραμείνει από τις 23:00 της Τετάρτης 9/11 και για 6 ώρες η σήραγγα Βριλησσίων της Αττικής Οδού στην κατεύθυνση προς Ελευσίνα για τη διεξαγωγή άσκησης πυρόσβεσης μεγάλης κλίμακας. Για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θα υπάρξει ολικός αποκλεισμός της κυκλοφορίας στη σήραγγα Βριλησσίων στο ρεύμα προς Ελευσίνα, καθώς και ολικός αποκλεισμός του κλάδου εισόδου Πλακεντίας (κόμβος 13) προς Ελευσίνα.

Η κυκλοφορία από Αεροδρόμιο – Μαρκόπουλο – Κατεχάκη θα εκτρέπεται στην έξοδο Πεντέλης (έξοδος 12) και μέσω της οδού Αττικής (πάρκο Βριλησσίων άνωθεν της σήραγγας) θα επανεισέρχεται στην Αττική Οδό προς Ελευσίνα από τον σταθμό διοδίων Πεντέλης Δυτικά, άνευ δεύτερης καταβολής διοδίων.

Ομοίως, η κυκλοφορία με προορισμό την Αττική Οδό προς Ελευσίνα μέσω του κλάδου εισόδου του κόμβου Πλακεντίας (κόμβος 13) θα εκτρέπεται και θα εισέρχεται στην Αττική Οδό προς Ελευσίνα από τον σταθμό διοδίων Πεντέλης δυτικά, άνευ καταβολής διοδίων.

Πηγή εικόνων: ©Iason Raissis 

Διάβασε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Μέσα μαζικής ενημέρωσης

Πλήρης Απασχόληση

04-01-2024

Κηφισιά

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
  
 1