«Τα Νούμερα»: Τι κρατάμε από την πρεμιέρα της νέας σειράς του Φοίβου Δεληβοριά
Το πρώτο επεισόδιο της νέας σειράς μυθοπλασίας της ΕΡΤ1 προβλήθηκε πριν από λίγες ημέρες. Πρόκειται για παραγωγή που φέρνει πράγματι κάτι εντελώς καινούργιο στο εγχώριο τηλεοπτικό τοπίο.

Στα πρώτα πλάνα της νέας σειράς μυθοπλασίας της ΕΡΤ1 «Τα Νούμερα» που σκηνοθετεί ο Γρηγόρης Καραντινάκης, ο Φοίβος Δεληβοριάς βρίσκεται πάνω στη σκηνή όπου ερμηνεύει μπροστά σε θεατές και με συνοδεία πιάνου το διάσημο τραγούδι του Αττίκ, «Ζητάτε να σας πω». Λίγο μετά όμως, το σκηνικό αλλάζει δείχνοντας τον πρωταγωνιστή να ξυπνά στο υπνοδωμάτιό του και να διακόπτεται έτσι το όνειρο που βλέπει για τη συνέχεια της καριέρας του.

Ο Φοίβος είναι ένας 45χρονος τραγουδιστής – τραγουδοποιός που η επιτυχία του στο χώρο της μουσικής έχει ξεθωριάσει με το χρόνο. Ο καλλιτέχνης επιθυμεί, κόντρα στις σύγχρονες μουσικές τάσεις, να φέρει στο προσκήνιο το βαριετέ, αναβιώνοντας τον φημισμένο καλλιτεχνικό όμιλο και χώρο «Μάντρα», εκεί όπου τα σκετς σε συνδυασμό με τη μουσική του εμβληματικού Αττίκ μάγευαν το αθηναϊκό κοινό τις δεκαετίες του 1930 και αρχές του 1940.

Κι ενώ μοιάζει απελπισμένος χωρίς προοπτικές, συναντά τον παλαιομοδίτικο παραγωγό Σάκκαρη (Γιάννης Μπέζος) που τον βοηθά να κάνει το όραμά του πραγματικότητα στον ίδιο χώρο όπου βρίσκονταν κάποτε η «Μάντρα». Ο Φοίβος θα καταφέρει να συγκεντρώσει μια ετερόκλητη ομάδα καλλιτεχνών από το θέατρο, τη μουσική, την ψυχαγωγία γενικότερα: τον ηθοποιό-μίμο και μετρ των μεταμφιέσεων Θανάση (Θανάσης Αλευράς), τον stand up κωμικό Χάρη Γαμμάτο (Χάρης Χιώτης), τη σερβιτόρα-τραγουδίστρια Δανάη (Άλκηστις Ζιρώ), τη χορεύτρια μπουρλέσκ Κίρμπυ (Άννη Θεοχάρη) και τον βουβό μάγο Άλεξ (Aλέξανδρος Χωματιανός). Στο πλευρό του θα σταθούν και οι κουρείς δίπλα στη «Νέα Μάντρα», τους οποίους υποδύονται ο ηθοποιός, τραγουδιστής και παραγωγός Ζερόμ Καλούτα και ο τραγουδιστής και συνθέτης Σπύρος Γραμμένος.

Αλλά παρά τη φιλόδοξη προσπάθεια, τα εμπόδια που συναντούν είναι πολλά και απαιτούν την επιμονή και πίστη του κεντρικού χαρακτήρα ώστε να πάρουν τα σχέδιά του σάρκα και οστά.

Λάμπρος Φισφής, Ζήσης Ρούμπος, Κώστας Μανιάτης

Πρόκειται για παραγωγή που φέρνει πράγματι κάτι εντελώς καινούργιο στο εγχώριο τηλεοπτικό τοπίο. Με αξιοπρόσεκτο σενάριο και τη βοήθεια των Λάμπρου Φισφή, Ζήση Ρούμπου και Κώστα Μανιάτη στα κείμενα, εντυπωσιακή κινηματογραφική αισθητική καθώς και όμορφη φωτογραφία, στο πρώτο επεισόδιο της σειράς συνδυάζονται αρμονικά – πολλές φορές και απρόσμενα – στοιχεία νοσταλγίας, σάτιρας, έντονου αυτοσαρκασμού, μιούζικαλ και «μαύρης» κωμωδίας (χαρακτηριστική η σκηνή της κηδείας με τη συμμετοχή του Αντύπα).

Ο αριστοτεχνικός τρόπος με τον οποίο οι δημιουργοί της παραγωγής «παντρεύουν» τον ρομαντισμό του παλιού με τη σύγχρονη πραγματικότητα και τα προβλήματά της, ισορροπεί άψογα την ατμόσφαιρα δύο διαφορετικών εποχών.

Επιστροφή του μιούζικαλ στη μικρή οθόνη

Για ακόμα μια φορά ο ιδιαίτερα αγαπητός – και ένας από τους πιο σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες – Δεληβοριάς σε συνεργασία με τον Σπύρο Κρίμπαλη δημιουργούν ένα φιλόδοξο πρότζεκτ, που κρίνοντας από το πρώτο επεισόδιο,προβλέπεται να γνωρίσει την επιτυχία. Δεν μπορεί να μην γίνει ξεχωριστή αναφορά στο μουσικοχορευτικό κομμάτι και μάλιστα από ένα τόσο ταλαντούχο καστ, που αναμφισβήτητα αποτελεί την «καρδιά» του πρότζεκτ. Οι στίχοι των τραγουδιών λειτουργούν ως ένας επιπλέον χαρακτήρας στην ιστορία, δημιουργώντας μια γέφυρα που «δένει» τη μια σκηνή με την επόμενη με ευρηματικό τρόπο. Το μουσικό highlight έρχεται μερικά λεπτά πριν τους τίτλους τέλους της πρεμιέρας, με τους ηθοποιούς να ερμηνεύουν το τραγούδι του Δεληβοριά «Ο Μπάσταρδος γιος», σε μια περφόρμανς που θυμίζει γιορτή. Αναμένουμε έτσι, «Τα Νούμερα» να σηματοδοτήσουν την επιστροφή του μιούζικαλ στη μικρή οθόνη όπως έχει αγαπηθεί μέσα από το παλιό ελληνικό σινεμά.

Οι αναφορές σε γεγονότα και πρόσωπα από διάφορες χρονικές περιόδους, θα προσελκύσει σίγουρα θαυμαστές από πολλές γενιές όσο περισσότερο θα μπαίνουν στο πνεύμα και το χιούμορ του σεναρίου. Σε αυτό βέβαια θα συμβάλει και η παρουσία επώνυμων καλλιτεχνών του ελληνικού πενταγράμμου με τη Νατάσσα Μποφίλιου να συμμετέχει στο δεύτερο επεισόδιο, όπως προαναγγέλθηκε στο φινάλε του πρώτου.

Η ροή της πλοκής θα μπορούσε, για ορισμένους, να είναι ίσως λίγο πιο γρήγορη (η αρχή τουλάχιστον του πρώτου επεισοδίου ήταν κάπως αργόσυρτη), ενώ και η διάρκεια του κάθε επεισοδίου να είναι πιο μικρή. Όσον αφορά τα νούμερα τηλεθέασης, αυτά δεν ήταν τα αναμενόμενα. Σύμφωνα με τον ιστότοπο Zappit, η σειρά σημείωσε στο δυναμικό κοινό μόλις 5,8% και 6,2% στο σύνολο.

Η σειρά θα περιλαμβάνει συνολικά 24 επεισόδια, τα οποία κάθε εβδομάδα θα επιφυλάσσουν εκπλήξεις στους θεατές.

Κεντρική φωτογραφία: Στιγμιότυπο από τη σειρά «Τα Νούμερα». Φωτ. ΕΡΤ

Πηγή: kathimerini.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

Υπηρεσίες Εστίασης

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Βουλιαγμένη Αττικής

950

⚽🏀 LIVE SCORES
15 Μαϊ. 2024
Ολυ
81'
1 - 0
ΑΕΚ
15 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
81'
2 - 1
Παν
15 Μαϊ. 2024
ΠΕΡ
10'
66 - 50
ΚΟΛ
16 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΑΟΚ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;