15 Σεπτεμβρίου: Διεθνής Ημέρα Δημοκρατίας 2022
Σήμερα είναι η Διεθνής Ημέρα Δημοκρατίας 2022.

Σήμερα Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022 είναι η Διεθνής Ημέρα Δημοκρατίας 2022, η οποία καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Διακοινοβουλευτικής Ενωσης (IPU) από το 1997, ενώ από το 2007 υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Έτσι, κάθε χρόνο η γιορτή της Δημοκρατίας σε παγκόσμιο επίπεδο εορτάζεται την 15η Σεπτέμβρη.

Στη Ελλάδα, τη χώρα που «γέννησε» τη δημοκρατία, η Διεθνής Ημέρα Δημοκρατίας γιορτάζεται από το 2008 σε όλα σχολεία, με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας. Ο εορτασμός περιλαμβάνει διαγωνισμούς έκθεσης και ζωγραφικής, με βραβεία, που αθλοθέτησε η Βουλή των Ελλήνων.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικός Γραμματέας Ηνωνένων Εθνών, στέλνοντας το δικό του μήνυμα με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Δημοκρατίας δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Χωρίς ελεύθερο Τύπο, η δημοκρατία δεν μπορεί να επιβιώσει. Χωρίς ελευθερία έκφρασης, δεν υπάρχει ελευθερία.»

Ως εκ τούτου η Διεθνής Ημέρα Δημοκρατίας 2022 εστιάζει κατά κύριο λόγο στη ελευθεροτυπία, που αποτελεί ένα μείζον ζήτημα σε παγκόσμιο επίπεδο. Όπως ανέφερε και ο Αντόντιο Γκουτέρες οι δημοσιογραφοι έρχονται συχνά αντιμέτωποι με λογοκρισία, ποινές και σωματική βία. Ωστόσο, η δημοκρατία δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς την ανεξάρτητη δημοσιογραφία.

Όσον αφορά την ελευθεροτυπία στην Ελλάδα, τα νέα δεν είναι ευχάριστα και ενθαρρυντικά. Σύμφωνα με τα πρόσφατα δεδομένα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τους Ρεπόρτερς Χωρίς Σύνορα (Reporters Sans Frontieres) και το World Press Freedom Index του 2022 που είναι ο δείκτης ελευθερίας του Τύπου που δημοσιεύτηκε την Τρίτη 3 Μαΐου που ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας, στη χώρα μας η δημοσιογραφία περνάει μία μεγάλη κρίση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το World Press Freedom Index του 2022 που δημοσίευσαν οι ΡΧΣ στο οποίο συμπεριλαμβάνονται 180 χώρες και περιοχές του πλανήτη, η Ελλάδα βρίσκεται στην 108η θέση παγκοσμίως. Φέτος η χώρα μας σημείωσε πτώση 38 θέσεων καταλήγοντας τελευταία στην Ευρώπη και τα Βαλκάνια.

Χαρακτηριστικό είναι πως αν και διανύουμε το 2022, οι ΡΧΣ έγραψαν μεταξύ άλλων για την ελευθεροτυπία στην Ελλάδα:

«Η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα υπέστη σοβαρά πλήγματα το 2021 και το 2022, με δημοσιογράφους να παρεμποδίζονται τακτικά από την κάλυψη θεμάτων από τη μετανάστευση μέχρι την πανδημία. Επιπλέον, η δολοφονία του βετεράνου αστυνομικού ρεπόρτερ Γιώργου Καραϊβάζ τον Απρίλιο του 2021 παραμένει ανεξιχνίαστη, παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για ταχεία διερεύνηση».

Με αυτό τον τρόπο οι ΡΧΣ «κατακεραύνωσαν» την ελευθερία του Τύπου, ένα βασικό «συστατικό» για την ύπαρξη της δημοκρατίας, στη χώρα που «γέννησε» τη δημοκρατία.

Συνεπώς, η Διεθνής Ημέρα Δημοκρατίας που φέτος εστιάζει στην ελευθεροτυπία και την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης, είναι εδώ για να μάς κάνει να αφουγκραστούμε τα συγκεκριμένα προβλήματα και να δράσουμε, προκειμένου να επιλυθούν ή έστω να βελτιωθούν.

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Χωρίς κατηγορία

Όλοι οι τύποι εργασίας

21-03-2024

Θεσσαλονικη

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;