Επίδομα θέρμανσης: Τι αλλάζει - Ποιοι θα λάβουν bonus
Οι αλλαγές που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για το επίδομα θέρμανσης από το βήμα της 86ης ΔΕΘ.

Αύξηση στο επίδομα θέρμανσης κατά 70% ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης από το βήμα της 86ης ΔΕΘ. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και ταυτόχρονη διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων και bonus για όσους δικαιούχους καταναλώσουν για πρώτη φορά φέτος, πετρέλαιο ή άλλες μορφές καυσίμου, πλην φυσικού αερίου.

Επίδομα θέρμανσης: Τι αλλάζει;

Το νέο και ενισχυμένο επίδομα θέρμανσης που θα δοθεί φέτος θα στοχεύει στην ενίσχυση 1,3 εκατ. νοικοκυριών και θα αφορά κυρίως όσους διαμένουν σε «ψυχρές» περιοχές της χώρας, ενώ αναμένεται η χορήγηση του επιδόματος να αφορά περισσότερους πολίτες. Πέρσι το επίδομα θέρμανσης έλαβαν 827.575 δικαιούχοι, στους οποίους καταβλήθηκαν 166 εκατ. ευρώ περίπου ( περίπου 2 εκατ. ευρώ έμειναν αδιάθετα) με τη μέση επιδότηση να ανέρχεται στα 200 ευρώ. Φέτος, αναμένεται ο προϋπολογισμός να αυξηθεί και να φτάσε στα 300 εκατ. ευρώ.

Το επίδομα θέρμανσης χορηγείται για αγορές πετρελαίου ή φυσικού αερίου ή άλλων καυσίμων θέρμανσης από τους δικαιούχους, καθώς και για αγορές καυσόξυλων ή πέλετ από δικαιούχους που διαμένουν μόνιμα σε ορεινές περιοχές με πληθυσμό μέχρι 3.500 κατοίκους. Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, όποιος δικαιούχος δεν χρησιμοποιήσει φυσικό αέριο και αλλάξει τρόπο θέρμανσης θα λάβει διπλό επίδομα. Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη:

«Πρόκειται για ένα ισχυρό κίνητρο για την αντικατάσταση του ηλεκτρισμού ή του φυσικού αερίου με άλλες μορφές θέρμανσης, τονίζω, όπου αυτό μπορεί να είναι εφικτό»

Παράλληλα, αναμένεται η κυβέρνηση να ανακοινώσει και μία ειδική παρέμβαση που θα μειώνει το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία για όλους τους Έλληνες καταναλωτές.

Πακέτο 5,5 δισ. ευρώ

Παρέμβαση για τη μείωση του κόστους του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία ενόψει του δύσκολου χειμώνα, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της 86ης ΔΕΘ, ενώ παράλληλα εξήγγειλε τον διπλασιασμό του συνολικού ποσού που θα διατεθεί εφέτος (σε 300 εκατ. ευρώ από 174 εκατ. ευρώ την περασμένη περίοδο).

Το επίδομα θα αφορά σε 1.300.000 νοικοκυριά της χώρας, ενώ θα δίδεται διπλάσιο επίδομα σε όλους όσοι καταναλώσουν για πρώτη φορά εφέτος πετρέλαιο ή άλλες μορφές καυσίμου, πλην φυσικού αερίου.

Όπως είπε, τα 21 έκτακτα και μόνιμου χαρακτήρα μέτρα (τα πρώτα έως το τέλος του 2022 και τα δεύτερα από το 2023) κοστολογούνται σε 5,5 δισ. ευρώ συνολικά, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η μηνιαία επιδότηση του ρεύματος.

Μεταξύ αυτών, είναι τα εξής:

  • Θα δοθεί τον Δεκέμβριο «επιταγή ακρίβειας» ύψους 250 εκατ. ευρώ σε 2.300.000 δικαιούχους (χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, άτομα με αναπηρία, μακροχρόνια άνεργους).
  • Σε όσους λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα δοθεί μία επιπλέον μηνιαία δόση, ενώ για το επίδομα παιδιού θα δοθεί 1,5 επιπλέον δόση.
  • Το φοιτητικό επίδομα στέγασης αυξάνεται σε 1.500 ευρώ από 1.000 ευρώ. Ειδικά για τους φοιτητές που θα επιλέξουν τη συγκατοίκηση, το επίδομα αυξάνεται σε 2.000 ευρώ ανά άτομο.
  • Θα δοθεί έκτακτη ενίσχυση 60 εκατ. ευρώ στους αγρότες για το κόστος των λιπασμάτων και 89 εκατ. ευρώ σε 50.000 κτηνοτρόφους για το κόστος των ζωοτροφών.
  • Θα ενταχθούν επιπλέον 200.000 δικαιούχοι στο «Ανακυκλώνω» με την αύξηση του προγράμματος κατά 140 εκατ. ευρώ μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Παράλληλα, θα χρηματοδοτηθούν 250.000 μικρά φωτοβολταϊκά σε στέγες κατοικιών, σε επιχειρήσεις και σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις.
  • Έως τέλη του 2023 όσες επιχειρήσεις μετατρέψουν σε μόνιμες τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης των εργαζομένων τους, θα απαλλάσσονται από το 40% των ασφαλιστικών εισφορών αυτών των εργαζόμενων. Ενώ, οι επιτηδευματίες και οι μικρές επιχειρήσεις που σχεδιάζουν κάποια νέα πρόσληψη, εάν αυξάνουν το μέσο ετήσιο αριθμό υπαλλήλων πλήρους απασχόλησης, δεν θα πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος εκείνο το έτος.
  • Διευρύνεται το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους», ώστε να καλύψει ακόμη 200.000 νέους δικαιούχους. Προκειμένου να επεκταθεί η τουριστική περίοδος και τον χειμώνα, θα εγκριθούν πρόσθετα κονδύλια και θα διατεθούν προκειμένου η Ελλάδα να διαφημιστεί από κοινού με τον ΕΟΤ, με αεροπορικές εταιρείες, με tour operators, για το διάστημα έως τον Μάρτιο του 2023.
  • Διευθετούνται μια σειρά από αιτήματα των Ενόπλων Δυνάμεων: η μισθολογική εξέλιξη Εθελοντών Μακράς Διάρκειας και Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης. H επέκταση της Μάχιμης 5ετίας και η νυχτερινή αποζημίωση. Ενώ θεσπίζεται πρόσθετη αμοιβή στα πληρώματα των πολεμικών πλοίων που βρίσκονται σε αποστολή.

Πηγή φωτογραφιών & cover photo: Intime

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

13-03-2024

Μενίδι

⚽🏀 LIVE SCORES
22 Μαϊ. 2024
Ατα
22:00
-
Μπά
25 Μαϊ. 2024
Παν
20:30
-
Άρη
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
19:00
-
ΦΕΝ
24 Μαϊ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
  
 0 
  
 1