Το μπικίνι κλείνει τα 76 και ρίχνουμε μία ματιά στην ιστορία του
Έχουν περάσει 76 χρόνια από όταν παρουσιάστηκε σε επίδειξη μόδας το πρώτο σύγχρονο μπικίνι, που σχεδίασε ο Γάλλος μηχανικός, Λουί Ρεάρ.

Το μπικίνι είναι ένα από τα ενδύματα της παραλίας που όλοι γνωρίζουμε. Είναι αυτό το καλοκαιρινό ένδυμα για γυναίκες που χωρίζεται σε δύο μέρη. Μάλιστα, φαίνεται να είναι γνωστό από την αρχαιότητα, καθώς ανάλογα ενδύματα συναντάμε σε απεικονίσεις αθλητριών σε αρχαιοελληνικές υδρίες και τοιχογραφίες. Σήμερα, 5 Ιουλίου του 2022, όμως, το σύγχρονο μπικίνι κλείνει τα 76 έτη από την δημιουργία του και μας δείχνει πώς όταν κάτι είναι καλό γίνεται και διαχρονικό.

Το πρώτο σύγχρονο μπικίνι είναι σχεδιασμένο από τον Γάλλο μηχανικό, Λουί Ρεάρ, και παρουσιάστηκε στις 5 Ιουλίου του 1946, σε μία υπαίθρια επίδειξη μόδας στο Παρίσι. Το όνομά του το πήρε από την ομάδα νησιών Ατόλη Μπικίνι στα νησιά Μάρσαλ. Σε αυτή την ομάδα νησιών είχαν διενεργηθεί οι πρώτες δοκιμές ατομικής βόμβας. Και εδώ τα πράγματα κάπως περιπλέκονται, καθώς το όνομα του ενδύματος για την παραλία που έχουν αγαπήσει οι γυναίκες δόθηκε γιατί η έκρηξη ενθουσιασμού που προκλήθηκε στον ανδρικό πληθυσμό από τη δημιουργία του νέου μαγιό παρομοιάστηκε με τις εκρήξεις των πρώτων δοκιμών ατομικής βόμβας

Όμως, πίσω από την ιστορία του μαγιό αυτού κρύβονται και άλλα…

μπικίνι

Ο Ρεάρ, ουσιαστικά, τελειοποίησε τη δημιουργία ενός άλλου σχεδιαστή, του Ζακ Εν. Ο Ζακ Εν είχε παρουσιάσει το δικό του μπικίνι δύο μήνες νωρίτερα. Το είχε ονομάσει Άτομο, υποδηλώνοντας το μικροσκοπικό του μέγεθος.

Ο Ρεάρ το έκανε ακόμη μικρότερο. Ωστόσο, αντιμετώπισε ένα πρόβλημα, καθώς κανένα μοντέλο δεν τολμούσε να το φορέσει στην επίδειξη μόδας. Τη λύση έδωσε, τελικά, η Μισελίν Μπερναρντινί, μία αισθησιακή χορεύτρια που εργαζόταν στο Καζίνο του Παρισιού. Η χορεύτρια ήταν η πρώτη γυναίκα που φόρεσε το σύγχρονο μπικίνι!

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη By Rawaa Talass (@artprojectdxb)

Μετά την επίδειξη μόδας στο Παρίσι, πέρασαν δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια μέχρι το μπικίνι να γίνει αποδεκτό στις ΗΠΑ. Το 1951 η χρήση του απαγορεύτηκε στον διεθνή διαγωνισμό ομορφιάς για την ανάδειξη της Μις Υφηλίου. Όμως, όλα θα άλλαζαν όταν η Μπριζίτ Μπαρντό θα φορούσε ένα μπικίνι στην ταινία του 1957 «Και ο Θεός έπλασε τη γυναίκα».

Η εμφάνιση της γνωστής ηθοποιού με το μπικίνι δημιούργησε μια νέα τάση στην αγορά των μαγιό, που έφτασε στο απόγειό της το 1960. Σε αυτό συνέβαλε και η επιτυχία του Μπράιαν Χίλαντ «Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polka Dot Bikini».

Οι αλλαγές, όμως, στο μπικίνι δεν σταμάτησαν εκεί, καθώς σταδιακά το μέγεθός του συρρικνώθηκε ακόμη περισσότερο, κυρίως κατά τη δεκαετία του 1980. Τότε ήταν που έκαναν την εμφάνισή τους τα πρώτα string, αποτελούμενα από λεπτές λωρίδες υφάσματος ή δέρματος.

Το μπικίνι έχει και διαφορετικά ονόματα. Για παράδειγμα, όταν χρησιμοποιείται μόνο το κάτω μέρος, αφήνοντας το στήθος εκτεθειμένο, συχνά χρησιμοποιείται ο όρος μονοκίνι. Εμπνευστής της ονομασίας ήταν ο αυστριακός σχεδιαστής μόδας, Ρούντι Γκερνράιχ.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Jim Genac (@jimgenac)

Η Finos Film γιορτάζει την επέτειο αυτή με ένα ξεχωριστό βίντεο

Για να τιμήσει τα 76 χρόνια από τη δημιουργία του μπικίνι, η Finos Film μοιράστηκε ένα βίντεο, στο οποίο πρωταγωνιστούν όλες οι σταρ του ελληνικού κινηματογράφου.

Στο βίντεο βλέπουμε πλάνα με τις Αλίκη Βουγιουκλάκη, Ζωή Σαπουντζάκη, Μάρθα Καραγιάννη και Ζωή Λάσκαρη μεταξύ άλλων. Το βίντεο συνοδεύει ένα κείμενο από τη Finos Films που γράφει:

«Όταν γιορτάζει το μπικίνι, γιορτάζουν μαζί του και οι πιο κομψές πρωταγωνίστριες του ελληνικού σινεμά! Η Ζωίτσα, η Μάρθα, η Τζένη, η Αλίκη, η Ελένη, η Μπέτυ, η Νόρα και η Ζωζώ δεν θα μπορούσαν να λείπουν από αυτό το δροσερό αφιέρωμα, που φωνάζει καλοκαίρι!»

Οι σκηνές που βλέπουμε στο βίντεο για την Παγκόσμια Ημέρα του Μπικίνι είναι από τις ταινίες «Κορίτσια για Φίλημα», «Το Δόλωμα», «Ο Ξυπόλητος Πρίγκηψ», «Τζένη Τζένη», «Νύχτα Γάμου», «Το Λεβεντόπαιδο», «Ραντεβού στον Αέρα», «Μερικοί το Προτιμούν Κρύο», «Οι Εραστές του Ονείρου», «Ο Μάγκας με το Τρίκυκλο» και «Κάτι Κουρασμένα Παλικάρια».

Δες επίσης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες ένδυσης και υπόδησης

Όλοι οι τύποι εργασίας

23-01-2024

Αθήνα

1

Υπάλληλοι γραφείου

Πρακτική Άσκηση

16-05-2024

Αιγάλεω

⚽🏀 LIVE SCORES
01 Ιούν. 2024
Μπο
22:00
-
Ρεά

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
 1