Βάσεις 2022: Πώς θα κινηθούν ανά επιστημονικό πεδίο - Η πρώτη εκτίμηση
Πώς αναμένεται να κινηθούν οι βάσεις 2022 μετά και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στις φετινές Πανελλήνιες - Σε ποιες σχολές αναμένεται πτώση και σε ποιες άνοδος

Την Τρίτη, 28 Ιουνίου, έγινε η ανακοίνωση για τα αποτελέσματα πανελληνίων 2022 με τις βαθμολογίες για γίνονται γνωστές στους υποψήφιους των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ. Με τα στατιστικά να δείχνουν χαμηλές επιδόσεις σε αρκετά μαθήματα και μείωση στον αριθμό των αριστούχων. Τα στοιχεία αυτά, μαζί με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής θα κρίνουν και το πώς θα κινηθούν οι βάσεις 2022.

Δείτε εδώ τη βαθμολογία σας

Τα βασικά στοιχεία που θα “δείξουν” την κατεύθυνση που θα κινηθούν οι φετινές βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ είναι τα εξής:

  1. Η σημαντική μείωση αριστούχων (βαθμολογική κλίμακα 18-20). Στα μαθήματα των Αρχαίων, της Πληροφορικής, της Φυσικής, των Μαθηματικών, της Βιολογίας, της Οικονομίας, κλπ υπάρχει σημαντική μείωση στον αριθμό των υποψηφίων που αρίστευσαν
  2. Μία μείωση στον αριθμό των υποψηφίων που κινήθηκαν στη βαθμολογική κλίμακα 0-10
  3. Οι 3 στους 4 υποψήφιους της Ομάδας Προσανατολισμού Οικονομίας και Πληροφορικής βρέθηκαν κάτω από τη βάση στα Μαθηματικά και στην ίδια κατάσταση βρέθηκαν οι μισοί περίπου υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών στα μαθήματα Ιστορία και Λατινικά και οι υποψήφιοι των Ομάδων Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας στη Φυσική
  4. Η μείωση των υποψηφίων των ΓΕΛ που πήραν μέρος στις φετινές Πανελλήνιες 2022 σε σχέση με πέρσι (- 3.261 υποψήφιοι) και δεν μπορεί να καλύψει την πρωτοφανή μείωση των θέσεων που έφτασε φέτος στις 9.021

Βάσεις 2022: Η πρώτη γενική εκτίμηση μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων

Η φετινή βαθμολογική εικόνα για την είσοδο στα ΑΕΙ είναι τελείως διαφορετική από ότι η περσινή, καθώς έχουν μπει νέοι συντελεστές στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα ΑΕΙ, αλλά και καινούργιοι συντελεστές στα μαθήματα βαρύτητας ανά τμήμα. Επομένως, οποιαδήποτε σύγκριση με την περσινή χρονιά είναι αρκετά δύσκολα και πρακτικά ανέφικτη.

Ωστόσο, μία πρώτη απόπειρα μιας γενικής εκτίμησης της κίνησης των βάσεων εισαγωγής με κριτήρια τις επιδόσεις των φετινών υποψηφίων και τη σχέση του αριθμού των υποψηφίων και του αριθμού των θέσεων εισακτέων μπορεί οδηγεί στα παρακάτω γενικά συμπεράσματα.

Πώς αναμένεται να κινηθούν οι βάσεις 2022 ανά Επιστημονικό Πεδίο:

1ο Επιστημονικό Πεδίο

Αναμένεται μία άνοδος στις βάσεις 2022 για τις περισσότερες σχολές και ιδιαίτερα εκείνες των δυο μεγάλων αστικών κέντρων (Αθήνας – Θεσσαλονίκης) και της επαρχίας στις οποίες έγιναν σημαντικές περικοπές των θέσεων εισακτέων. Η άνοδος αυτή εκτιμάται ότι θα είναι μεταξύ 100 έως 300 μόρια κατά μέσο όρο. Για παράδειγμα, το χαμηλόβαθμο σχετικά, Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου που φέτος έχει 120 θέσεις εισακτέων λιγότερες από πέρσι αλλά και καλύτερες επιδόσεις των υποψηφίων στις χαμηλές βαθμολογίες αναμένεται να γίνει απαιτητικότερο στη βάση εισαγωγής του.

Από την άλλη μεριά, δεν αναμένεται άνοδος των βάσεων στις περιζήτητες σχολές του Πεδίου. Για παράδειγμα, οι τρεις Νομικές και οι σχολές Ψυχολογίας Αθήνας και Θεσσαλονίκης αναμένεται να συγκρατηθούν στα ίδια περίπου επίπεδα με πέρσι. Επιπλέον, τα Παιδαγωγικά Τμήματα, Δασκάλων, Νηπιαγωγών και Ειδικής Αγωγής είναι πιθανό να κινηθούν ανοδικά εξαιτίας και της επιστροφής πολλών υποψηφίων σε αυτά.

2ο Επιστημονικό Πεδίο – Θετικές Επιστήμες

Το κύριο στοιχείο για την κίνηση στις βάσεις 2022 αναμένεται να είναι η συγκράτηση στα ίδια περσινά επίπεδα με μικρές κάμψεις που θα ξεκινούν από 50 μόρια (για τις σχολές με μείωση στις θέσεις εισακτέων) έως τα 200 μόρια (για τις σχολές που έχουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εισακτέων με πέρσι). Ωστόσο, μία πτωτική τάση αναμένεται να έχουμε στις βάσεις εισαγωγής στις υψηλόβαθμες και περιζήτητες σχολές του Πεδίου, κυρίως τις Πολυτεχνικές των μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας.

3ο Επιστημονικό Πεδίο – Επιστήμες Υγείας

Αναμένεται συγκρατημένη πτώση των Ιατρικών, Οδοντιατρικών και Φαρμακευτικών Σχολών. Η πτώση αυτή αναμένεται να κυμαίνεται μεταξύ 30 και 80 μορίων κατά μέσο όρο και αυτό γιατί, πέρα από τη Χημεία, στα υπόλοιπα μαθήματα του Πεδίου παρατηρείται μείωση αριστούχων. Οι χαμηλόβαθμες σχολές του Πεδίου αναμένεται να κινηθούν με μικρές αυξομειώσεις και κοντά στα περσινά επίπεδα.

4ο Επιστημονικό Πεδίο – Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής

Στο πεδίο αυτό αναμένεται μικρή πτώση των βάσεων της τάξης των 50 έως 150 μορίων στις σχολές που δεν έχουν προχωρήσει σε περικοπές θέσεων εισακτέων σε σχέση με πέρσι, αντίθετα στις σχολές που υπάρχουν περικοπές αναμένεται συγκράτηση βάσεων κοντά στα περσινά επίπεδα. Οι υψηλόβαθμες σχολές αναμένεται να παρουσιάσουν υποχώρηση στις βάσεις 2022 και θα ανοίξουν τις εισόδους σε μικρότερες βαθμολογίες σε σχέση με πέρσι.

Δείτε εδώ τη βαθμολογία σας

Πανελλήνιες 2022: Πώς θα υπολογίσετε τα μόρια για την εισαγωγή στα ΑΕΙ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, οι συντελεστές βαρύτητας ανά πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα καθορίστηκαν, για πρώτη φορά φέτος για τις Πανελλήνιες 2022, με απόφαση της Συγκλήτου του οικείου ΑΕΙ για κάθε Σχολή, Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση Τμήματος και ανακοινώθηκαν με την Φ.253.1/148469/Α5/18-11-2021 (Β΄5399) Υπουργική Απόφαση.

Αναλυτικότερα, ο υπολογισμός του συνολικού αριθμού μορίων κάθε υποψηφίου που συμμετέχει στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2022 και εφεξής για εισαγωγή στις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων, γίνεται ως εξής:

  • ο γραπτός βαθμός σε καθένα από τα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο, πολλαπλασιάζεται με τον αντίστοιχο συντελεστή βαρύτητας, όπως αυτός καθορίστηκε με απόφαση της Συγκλήτου του οικείου ΑΕΙ για κάθε Σχολή, Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση Τμήματος.
  • Τα τέσσερα ανωτέρω γινόμενα προστίθενται και το τελικό άθροισμα πολλαπλασιάζεται επί 1.000, για να προκύψει ο συνολικός αριθμός μορίων κάθε υποψηφίου.
  • Δεδομένου του γεγονότος ότι οι συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων, όπως τέθηκαν από τα Ιδρύματα, σε κάποιες περιπτώσεις διαφέρουν μεταξύ Σχολών, Τμημάτων ή Εισαγωγικών Κατευθύνσεων ιδίου γνωστικού αντικειμένου, ενδέχεται να προκύψουν διαφοροποιήσεις στον υπολογισμό των μορίων των υποψηφίων.

Το ΥΠΑΙΘ προκειμένου να βοηθήσει τους υποψήφιους και τις υποψήφιες στο υπολογισμό των μορίων μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών, έθεσε για ακόμη μία χρονιά σε λειτουργία την εφαρμογή markcalc.it.minedu.gov.gr.

Μπορείτε να υπολογίσετε δωρεάν τα μόρια για την εισαγωγή στα ΑΕΙ εδώ.

Αποτελέσματα Πανελληνίων 2022 μόνο στο neolaia.gr!

Το neolaia.gr είναι δίπλα στους υποψηφίους των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων, δημοσιεύοντας προτεινόμενα θέματα πολύ πριν την έναρξη των Πανελληνίων, αλλά και τα θέματα που «έπεσαν» στις εξετάσεις, τις απαντήσεις και τους σχολιασμούς τους. Συντονιστείτε εδώ και εδώ για να δείτε πρώτοι/-ες τα αποτελέσματα Πανελληνίων 2022, τις βάσεις εισαγωγής 2022, συμβουλές και οδηγίες για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου, όλα τα νέα και επικαιροποιημένες εξελίξεις για τις βαθμολογίες των Πανελληνίων, τα στατιστικά και τις ανακοινώσεις του ΥΠΑΙΘ!

Το neolaia.gr εύχεται καλή σταδιοδρομία σε όλους και όλες τους/-τις υποψηφίους.

Πηγή εικόνων: Intime

Διάβασε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

Υπηρεσίες ένδυσης και υπόδησης

Όλοι οι τύποι εργασίας

23-01-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
25 Μαϊ. 2024
Παν
20:30
-
Άρη
29 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Φιο

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 1 
 7 
  
  
 2