Reversing Roe: Το ντοκιμαντέρ του Netflix που εξηγεί πώς φτάσαμε στην απαγόρευση των αμβλώσεων στις ΗΠΑ
Το «Reversing Roe» είναι το ντοκιμαντέρ που πρέπει να δεις στο Netflix για να καταλάβεις την ιστορική και τρομακτική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για την απαγόρευση στο δικαίωμα της άμβλωσης.

Το απόγευμα της Παρασκευής (τοπική ώρα), έγινε γνωστή η είδηση της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για την ανατροπή της απόφασης για το δικαίωμα στην άμβλωση. Όμως, είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι η ανατροπή αυτή δεν έγινε από τη μία στιγμή στην άλλη, και το χρονικό αυτό εξιστορεί το ντοκιμαντέρ του Netflix, «Reversing Roe».

Πιο συγκεκριμένα, το απόγευμα της Παρασκευής, το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε την απόφαση-ορόσημο Roe v Wade, εβδομάδες μετά από ένα πρωτοφανές έγγραφο που διέρρευσε. Η απόφαση θα αλλάξει τα δικαιώματα των αμβλώσεων στην Αμερική, με κάποιες πολιτείες πλέον να μπορούν να απαγορεύσουν τη διαδικασία.

Σύμφωνα με το BBC, οι μισές πολιτείες των ΗΠΑ αναμένεται να εισαγάγουν νέους περιορισμούς ή απαγορεύσεις.

Δεκατρείς πολιτείες έχουν ήδη ψηφίσει τους λεγόμενους νόμους ενεργοποίησης που θα θέσουν αυτόματα εκτός νόμου την άμβλωση μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Ορισμένες άλλες είναι πιθανό να προχωρήσουν ταχέως σε νέους περιορισμούς.

Προφανώς, η απόφαση αυτή έφερε έντονες αντιδράσεις και προβληματισμός στις ΗΠΑ, αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Το «Reversing Roe», λοιπόν, είναι το ντοκιμαντέρ που πρέπει να δεις για να καταλάβεις τι έχει γίνει στην άλλη άκρη του ωκεανού. Το ντοκιμαντέρ έκανε πρεμιέρα το 2018 στο Φεστιβάλ του Telluride. Στη συνέχεια, το Netflix ανέλαβε την παγκόσμια διανομή του. Το ντοκιμαντέρ των Ricki Stern και Anne Sundberg εξηγεί αναλυτικά όλα όσα εδώ και δεκαετίες οδήγησαν στη χθεσινή τρομακτική απόφαση.

Μέσα από το «Reversing Roe» οι δύο δημιουργοί προσπαθούν να δείξουν το χρονικό της απόφασης αυτής. Ένα σημαντικό στοιχείο είναι πως δίνουν βήμα και σε φωνές που διαφωνούν με τις εκτρώσεις και αποτελεί ένα σημαντικό ιστορικό ντοκουμέντο των όσων έγιναν για να φτάσουμε μέχρι εδώ.

Μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, η Stern μιλώντας στο Deadline δήλωσε:

«Νομίζω ότι δεν υπήρξε έκπληξη.

Απλώς απόλυτη θλίψη και απλώς απόγνωση, αλήθεια, γιατί είναι η αρχή πολλών, πολλών ειδών αποφάσεων του Ανωτάτου Δικαστηρίου που, προσωπικά, πιστεύω ότι θα μας πάμε πίσω. Και όπως δείχνει η ταινία, αυτό είναι ένα πολύ πολιτικά φορτισμένο ζήτημα, τα δικαιώματα των αμβλώσεων. Αυτό αφορά πραγματικά την εξουσία και αγνοεί τις ζωές πολλών γυναικών που πρόκειται να πληγωθούν από αυτή την απόφαση»

Οπότε, αν θέλεις να μάθεις πώς το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έφτασε σε αυτή την απόφαση, πρέπει να δεις το «Reversing Roe»!

Διάβασε επίσης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Μηχανικοί

Πλήρης Απασχόληση

10-05-2024

Μαρούσι

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Μαϊ. 2024
Παν
20:00
-
Ολυ
19 Μαϊ. 2024
Άρη
20:00
-
ΠΑΟ
17 Μαϊ. 2024
ΠΡΟΜ
17:15
-
ΑΡΗΣ
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
19:00
-
ΦΕΝ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;