Κορωνοϊός: Από ποια κοινή ασθένεια προστατεύει;
Η νόσηση με κοινό κρυολόγημα δεν προσφέρει ανοσία ενάντια στην COVID-19, ωστόσο η νόσηση με κορωνοϊό φαίνεται ότι μπορεί.

Η νόσηση με κοινό κρυολόγημα δεν προσφέρει ανοσία ενάντια στην COVID-19, ωστόσο η νόσηση με κορωνοϊό φαίνεται ότι μπορεί, τουλάχιστον παροδικά, να αυξήσει τον αριθμό των αντισωμάτων ενάντια στους κορωνοϊούς που προκαλούν κοινό κρυολόγημα καθώς και ενάντια στους ιούς SARS-CoV-1 και MERS-CoV,  όλοι αυτοί οι ιοί αποτελούν «συγγενείς» του κορωνοϊού των ημερών μας. Αυτό ανακάλυψαν ερευνητές του Scripps Research οι οποίοι ανέλυσαν τα αντισώματα που απομόνωσαν από άτομα που νόσησαν με COVID-19.

«Η καλύτερη κατανόηση σχετικά με το πώς αλλάζει η ανοσία στη μεγάλη οικογένεια κορωνοϊών μέσω της λοίμωξης με COVID-19 θα αποτελέσει σημαντικό βήμα προς την ανάπτυξη καλύτερων εμβολίων για τους κορωνοϊούς, συμπεριλαμβανομένου του SARS–CoV-2, αλλά και για μελλοντικά, συγγενή παθογόνα» ανέφερε ο Αντριου Γουόρντ, καθηγητής Δομικής και Υπολογιστικής Βιολογίας στο Scripps Research και κύριος συγγραφέας της νέας μελέτης, που δημοσιεύεται online στην επιθεώρηση «Science Advances».

Ο ιός SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο COVID-19 είναι μόνο ένα μέλος της μεγάλης οικογένειας των κορωνοϊών. Κάποιοι από τους «συγγενείς» του είναι επίσης άκρως μεταδοτικοί και επιθετικοί, πρόκειται για τον ιό που που προκαλεί το σύνδρομο MERS αλλά και τον ιό του SARS που προκάλεσε επιδημία το 2002-2004. Υπάρχουν όμως και πολλοί άλλοι ιοί σε αυτήν την οικογένεια που θεωρούνται ιοί του κοινού κρυολογήματος και προκαλούν ηπιότερα συμπτώματα. Συνολικά, το γενετικό υλικό πολλών από αυτούς τους κορωνοϊούς είναι μόνο κατά 25%-50% κοινό με εκείνο του SARS-CoV-2. Ωστόσο συγκεκριμένα τμήματα των ιών και κυρίως η περιοχή της πρωτεΐνης ακίδας μέσω της οποίας γίνεται η πρόσδεση στα ανθρώπινα κύτταρα – είναι αρκετά παρόμοια μεταξύ των μελών της κορωνο-οικογένειας.

Στη νέα μελέτη η ομάδα του καθηγητή Γουόρντ εξέτασε δείγματα ορού από έντεκα άτομα. Οκτώ από τα δείγματα είχαν ληφθεί πριν από την πανδημία του SARS-CoV-2 ώστε να διασφαλιστεί ότι οι δότες δεν είχαν ποτέ εκτεθεί στον πανδημικό ιό ενώ τρία δείγματα προέρχονταν από δότες που είχαν πρόσφατα νοσήσει με COVID-19. Οι επιστήμονες μέτρησαν πόσο ισχυρά αντιδρούσαν τα δείγματα στην πρωτεΐνη-ακίδα διαφορετικών κορωνοϊών και συγκεκριμένα των ιών ΟC43 και HKU1 που αμφότεροι συνδέονται με το κοινό κρυολόγημα καθώς και των ιών SARS-CoV-1, MERS-CoV και SARS-CoV-2.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, παρατηρήθηκε αρχικώς το αναμενόμενο: Ο ορός από τους ασθενείς που είχαν αναρρώσει από COVID-19 αντιδρούσε ισχυρά στην πρωτεΐνη ακίδα του SARS-CoV-2. Παρατηρήθηκε όμως επίσης ότι τα δείγματα των αναρρωσάντων από COVID-19 αντιδρούσαν ισχυρότερα σε σύγκριση με τα προπανδημικά δείγματα στην πρωτεΐνη-ακίδα και των άλλων κορωνοϊών.

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Χαλάνδρι

1.500

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;