Πάσχα 2022: Πότε κλείνουν τα σχολεία για τις γιορτές
Πότε θα επιστρέψουν οι μαθητές στις τάξεις μετά τις γιορτές του Πάσχα 2022 - Δείτε αναλυτικά όλες τις ημερομηνίες

Σχεδόν ένας μήνας έμεινε μέχρι το Πάσχα 2022 και τα σχολεία αναμένεται να κλείσουν για δύο εβδομάδες, για τις καθιερωμένες διακοπές των εορτών.

Γονείς, μαθητές και καθηγητές περιμένουν τις διακοπές του Πάσχα που μετά από δύο χρόνια πανδημίας αναμένεται να είναι με μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων.

Πότε πέφτει το Πάσχα 2022 – Πότε κλείνουν τα σχολεία

Φέτος, η Κυριακή του Πάσχα είναι στις 24 Απριλίου 2022, ενώ η εορτή του Αγίου Γεωργίου μία ημέρα αργότερα, στις 25 Απριλίου 2022. Έτσι, η τελευταία ημέρα των μαθημάτων πριν από το Πάσχα 2022 θα είναι η 15η Απριλίου.

Επομένως, τα σχολεία θα κλείσουν την τελευταία Παρασκευή δηλαδή πριν την Μεγάλη Εβδομάδα, στις 15 Απριλίου 2022. Οι μαθητές θα επιστρέψουν στις τάξεις τους στις 2 Μαΐου 2022 (Δευτέρα), με τα μαθήματα να μπαίνουν στην τελική ευθεία πριν τη λήξη της σχολικής χρονιάς.

Ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμα επίσημη ανακοίνωση για την ημερομηνία επαναλειτουργίας των σχολείων. Σημειώνουμε ότι η Πρωτομαγιά φέτος πέφτει Κυριακή και συνήθως μεταφέρεται ο εορτασμός της, μία ημέρα μετά. Πιθανότατα, λοιπόν, φέτος (2022), η Πρωτομαγιά να εορταστεί τη Δευτέρα 2 Μάϊου, πράγμα που, αν ισχύσει, οι μαθητές θα παρατείνουν τις διακοπές τους για ακόμη μία ημέρα και τα σχολεία θα ανοίξουν την Τρίτη 3 Μάϊου 2022.

Η γιορτή του Αγίου Γεωργίου μετά την Κυριακή του Πάσχα

Η εορτή του Αγίου Γεωργίου πέφτει φέτος μία ημέρα μετά την Κυριακή του Πάσχα 2022, δηλαδή στις 25 Απριλίου. Σύμφωνα με το εκκλησιαστικό ημερολόγιο, κάποιες φορές η γιορτή είναι σταθερή στις 23 Απριλίου, ωστόσο, επειδή ορισμένα τροπάρια που ψάλλονται για τη μνήμη του περιέχουν αναστάσιμα λόγια, η γιορτή δεν μπορεί να γιορταστεί πριν από την Ανάσταση του Χριστού. Έτσι, όταν η 23η Απριλίου πέφτει πριν το Πάσχα, δηλαδή πριν ή και την ίδια μέρα με την Κυριακή του Πάσχα, τότε η γιορτή του Αγίου Γεωργίου μετατίθεται για τη δεύτερη μέρα του Πάσχα.

Πώς αμείβεται η Πρωτομαγιά

Η 1η Μαΐου ανήκει στις προαιρετικές αργίες, με απόφαση όμως του εκάστοτε Υπουργού Απασχόλησης χαρακτηρίζεται κάθε χρόνο σαν ημέρα υποχρεωτικής αργίας, βάσει του άρθρου 1 του Α.Ν. 380/68.

Συγκεκριμένα, απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός από αυτές που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις ημέρες αργίας όπως π.χ επιχειρήσεις στον τομέα υγείας, τουρισμού, συγκοινωνίας, εργοστάσια συνεχούς λειτουργίας κλπ.

Ειδικότερα:

Α) Για τους εργαζόμενους που αμείβονται με ημερομίσθιο και δεν θα απασχοληθούν κατά την 1η Μαΐου ιδικαιούνται να λάβουν το καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους χωρίς καμία προσαύξηση.

Για τους εργαζόμενους που αμείβονται με ημερομίσθιο και θα απασχοληθούν κατά την 1η Μαΐου θα λάβουν το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο και προσαύξηση 75% που θα υπολογιστεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

Β) Σε περίπτωση που αμείβονται με μηνιαίο μισθό, εάν η επιχείρηση λειτουργεί κατά τις Κυριακές και αργίες θα λάβουν μόνο προσαύξηση 75% που υπολογίζεται στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν, ενώ αν πρόκειται για επιχείρηση που αργεί και εκτάκτως λειτουργήσει την 1η Μαΐου θα λάβουν επιπλέον της προσαύξησης 75% (επί του νομίμου ωρομισθίου τους) και τόσα ωρομίσθια του καταβαλλόμενου μισθού για όσες ώρες απασχολήθηκαν.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Επιστήμες

Μερική Απασχόληση

31-01-2024

Ξηροκρηνη

400

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

⚽🏀 LIVE SCORES
28 Απρ. 2024
Ολυ
17:00
-
Λαμ
28 Απρ. 2024
ΠΑΟ
19:30
-
ΑΕΚ
26 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ
26 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 2 
 5 
  
  
 3