Αλβανία: «Δεν αναγνωρίζει» τα πτυχία ελληνικών πανεπιστημίων
Η Αλβανία δεν αναγνωρίζει τα πτυχία των ελληνικών πανεπιστημίων, τα οποία εξισώνει με τα τριετούς φοίτησης δικά της.

Η Αλβανία δεν αναγνωρίζει τα πτυχία των ελληνικών πανεπιστημίων, τα οποία εξισώνει με τα τριετούς φοίτησης δικά της, αν και αναγνωρίζει κανονικά και χωρίς γραφειοκρατικά προβλήματα τα πτυχία ιδρυμάτων άλλων χωρών.

Σύμφωνα με το «Θέμα», το υπουργείο Παιδείας έχει ήδη ξεκινήσει προσπάθειες επίλυσης του ζητήματος, ενώ τον σχετικό φάκελο χειρίζεται ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος.

Όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ, το αλβανικό υπουργείο Παιδείας δεν αναγνωρίζει ακόμα τα πτυχία των ελληνικών πανεπιστημίων, αφού η Αλβανία αντιστοιχεί τα τέσσερα έτη σπουδών στην Ελλάδα με τριετή φοίτηση στην χώρα με αποτέλεσμα οι πτυχιούχοι ελληνικών πανεπιστημίων να μην έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

Οι πτυχιούχοι ελληνικών πανεπιστημίων μπορούν να αποκτήσουν δίπλωμα, μόνο αν συνεχίσουν τη φοίτησή τους σε Πανεπιστημιακό Ίδρυμα της Αλβανίας αφού τα ελληνικά πτυχία τετραετούς φοίτησης αναγνωρίζονται ως αντίστοιχα με τα αλβανικά bachelor τριετούς φοίτησης.

Τα υπουργεία Παιδείας Ελλάδας και Αλβανίας επιδιώκουν να επιλύσουν το θέμα μέσω του συστήματος πιστωτικών μονάδων, καθώς η Αλβανία στις τριετείς προπτυχιακές σπουδές έχει 180 πιστωτικές μονάδες, και στη συνέχεια ακολουθεί το μεταπτυχιακό για ένα ή και δύο χρόνια. Η Ελλάδα, δίνει 240 μονάδες πιστωτικές μονάδες σε όσους ολοκληρώσουν τις τετραετείς σπουδές.

Η αναγνώριση των ελληνικών πτυχίων θα βοηθούσε πολλούς Αλβανούς υπηκόους αποφοίτους ελληνικών πανεπιστημίων να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και να έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας ενώ αντίστοιχα θα αύξανε το ενδιαφέρον Αλβανών υποψήφιων φοιτητών για σπουδές στη χώρα μας.

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Χαλάνδρι

Υγεία

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Οια

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
  
  
  
 1