Η εποχή Αμπράμοβιτς στην Τσέλσι: Ο θρύλος της αγοράς, οι δαπάνες-μαμούθ και οι 21 τίτλοι
Στα 19 χρόνια του Αμπράμοβιτς δαπανήθηκαν στην μεταγραφική αγορά 2,34 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς ανακοίνωσε χθες (2/3) επίσημα την απόφασή του να πουλήσει την Τσέλσι, τόνισε ότι δεν θα ζητήσει να του επιστραφούν δάνεια -περίπου 1,5 δισ. λιρών- που έχει δώσει στον σύλλογο, ενώ υποσχέθηκε ότι θα δωρίσει τα χρήματα από την πώληση για να βοηθήσει τα θύματα του πολέμου στην Ουκρανία.

Μία απόφαση που βάζει τέλος σε έναν από τους πιο επιτυχημένους κύκλους στην ιστορία του σύγχρονου ποδοσφαίρου.

Ο Ρώσος μεγιστάνας αγόρασε το σύλλογο το 2003, σε μία εποχή που είχε χρέη, καθιστώντας τον έναν από τους πιο σημαντικούς στον κόσμο.

Ο… θρύλος λέει ότι αποφάσισε να αγοράσει την Τσέλσι, όταν παρατήρησε το «Στάμφορντ Μπριτζ», καθώς πετούσε πάνω από το Λονδίνο με ένα ελικόπτερο.

Στα 19 χρόνια του Αμπράμοβιτς δαπανήθηκαν στην μεταγραφική αγορά 2,34 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μια δαπάνη-μαμούθ που ξεκίνησε με την αγορά του Γκλεν Τζόνσον το καλοκαίρι του 2003 από τη Γουέστ Χαμ και… ολοκληρώθηκε με την απόκτηση, με τη μορφή δανεισμού από την Ατλέτικο Μαδρίτης, του Σαούλ Νίγκεθ την τελευταία ημέρα της θερινής μεταγραφικής περιόδου του 2021.

Αν και η Premier League ήταν ήδη το πλουσιότερο πρωτάθλημα το 2003, τότε υπήρχε μία άλλη ταυτότητα.
Όταν ο Ρώσος μεγιστάνας αγόρασε τον σύλλογο από τον Κεν Μπέιτς, η ξένη ιδιοκτησία ήταν σπάνια, ενώ σήμερα μόνο η Νόριτς, η Τότεναμ και η Γουέστ Χαμ έχουν να παρουσιάσουν πλειοψηφία των μετοχών σε χέρια Βρετανών.

Μαζί του «γεννήθηκε» η έννοια του “Big-Four” στην Premier League (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Άρσεναλ, Λίβερπουλ και Τσέλσι), που στη συνέχεια έγινε “Big-5” και “Βig-6” με την «άφιξη» των Μάντσεστερ Σίτι και Τότεναμ, κάτι που έκανε το πρωτάθλημα πιο συναρπαστικό και ελκυστικό και από πλευράς τηλεοπτικών δικαιωμάτων από χρόνο σε χρόνο, καθώς και με την «αποβίβαση» ξένων επενδυτών σε συλλόγους.

Ο Αμπράμοβιτς ήταν ο πρόδρομος στα «τρελά» νούμερα της αγοράς, η αρχή όλων, όπως επιβεβαιώνουν οι αριθμοί που παραμένουν αδιαμφισβήτητοι. Οι Μανσούρ θα φτάσουν τα επόμενα χρόνια και η συζήτηση έχει επεκταθεί στην Ευρώπη με την οικογένεια Αλ Θάνι ή τα χρέη και τα πρότζεκτ της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ Μαδρίτης. Και έτσι φτάσαμε στα 222 εκατομμύρια που ξόδεψε η Παρί Σεν Ζερμέν για την απόκτηση του Νεϊμάρ, που σίγουρα «τρέλανε» την αγορά.

Πριν από την εμφάνισή του Ρομάν Αμπράμοβιτς, η Τσέλσι ήταν μια… μεσαία ομάδα στην Αγγλία, με κάποιες σποραδικές επιτυχίες στην Ευρώπη, αλλά ποτέ πραγματικά ανταγωνιστική στα υψηλότερα επίπεδα. Τώρα έχει γίνει μια από τις λίγες ομάδες που μπορούν να κατακτήσουν όλες τις διεθνής διοργανώσεις.

Το τελευταίο τρόπαιό της ήταν ακριβώς αυτό που… έλειπε, το Παγκόσμιο Κύπελλο συλλόγων, το οποίο κατέκτησαν οι «μπλε» επικρατώντας 2-1 την Παλμέιρας στις 12 Φεβρουαρίου στο Άμπου Ντάμπι.

Αυτός ήταν ο 21ος τίτλος στα 19 χρόνια της εποχής Αμπράμοβιτς. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων δύο Champions League, ισάριθμα Europa League, ένα ευρωπαϊκό Super Cup, ένα Παγκόσμιο συλλόγων και πέντε πρωταθλήματα.

Δείτε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Εκπαίδευση

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;