Panic Button: Η νέα υπηρεσία του ΑΠΘ για παροχή βοήθειας σε περίπτωση ανάγκης
Άμεση συνδρομή βοήθειας σε περίπτωση ανάγκης εξασφαλίζεται σε φοιτητές, καθηγητές και προσωπικό, με την ενεργοποίηση του Panic Button.

Άμεση συνδρομή βοήθειας σε κάθε περίπτωση επείγουσας ανάγκης εξασφαλίζεται σε φοιτητές, καθηγητές και προσωπικό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), με την ενεργοποίηση της λειτουργίας «Panic Button» της υπηρεσίας «Campus Safety», που αναπτύχθηκε από το Κέντρο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ιδρύματος (ΚΗΔ-ΑΠΘ).

Ένα άγγιγμα στην εφαρμογή, στην οθόνη του κινητού τηλεφώνου οποιουδήποτε μέλους της πανεπιστημιακής κοινότητας κινείται στο campus και αναγνωρίζει κάποια απειλή ασφάλειας ή κίνδυνο για την υγεία του, θα είναι αρκετό για την άμεση κινητοποίηση της υπηρεσίας ασφάλειας του ΑΠΘ και την αντιμετώπιση του περιστατικού.

Η υπηρεσία θα είναι εντός των ημερών διαθέσιμη στην πανεπιστημιακή κοινότητα του ΑΠΘ και άμεσα προσβάσιμη με την εγκατάσταση του app για φορητές έξυπνες συσκευές, μέσα από τις ψηφιακές πλατφόρμες διανομής εφαρμογών.

Πατώντας το κουμπί συναγερμού, οι χρήστες θα κοινοποιούν μέσω της λειτουργίας γεωγραφικού εντοπισμού GPS τη θέση τους, ώστε να σπεύδει άμεσα βοήθεια στο σημείο του συμβάντος. Πρόκειται για πρωτοποριακή υπηρεσία για τα ελληνικά δεδομένα, που εφαρμόζεται σε μεγάλα πανεπιστήμια της Ευρώπης, των ΗΠΑ και του Καναδά.

 Punic Button: Πώς λειτουργεί η εφαρμογή και τα μέτρα για να μην γίνεται κατάχρηση

Η εφαρμογή Panic Button βασίζεται σε υποδομές Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών με χρήση των δυνατοτήτων προσδιορισμού θέσης GPS των φορητών συσκευών σε εξωτερικούς χώρους, και την τεχνολογία Wi-Fi fingerprinting για τον προσδιορισμό της θέσης του συμβάντος σε εσωτερικούς χώρους. Για την αποφυγή τυχόν κατάχρησης της υπηρεσίας, η εφαρμογή στο κινητό απαιτεί την πιστοποίηση του χρήστη μέσω του ιδρυματικού λογαριασμού μέλους του ΑΠΘ.

Η χρήση της υπηρεσία είναι απολύτως προαιρετική, ενώ το ΑΠΘ συλλέγει μόνο τα δεδομένα που είναι απολύτως απαραίτητα για την εξυπηρέτηση του σκοπού της υπηρεσίας, σύμφωνα με τον νόμο για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Η βασική λειτουργικότητα του συστήματος περιλαμβάνει το Panic Button με εντοπισμό θέσης εξωτερικού χώρου του campus, λειτουργία προσδιορισμού θέσης με υπόδειξη σε χάρτη, υποστήριξη Android συσκευών, κεντρική χαρτογραφική πλατφόρμα διαχείρισης συμβάντων, ενώ ήδη σχεδιάζονται η υποστήριξη συσκευών iOS και περαιτέρω διεύρυνση των δυνατοτήτων της εφαρμογής όπως ο εντοπισμός θέσης εσωτερικού χώρου με μεγάλη ακρίβεια, η καθοδήγηση ομάδων απόκρισης, η αποστολή ειδοποιήσεων προώθησης ιστού (push notifications) στους χρήστες.

Η υπηρεσία υλοποιείται με τη φροντίδα του Κέντρου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΑΠΘ, σε συνεργασία με εξωτερικό ανάδοχο με ερευνητική εμπειρία σε θέματα γεωχωρικών δεδομένων και αξιοποιώντας την υπάρχουσα γεωχωρική υποδομή του ΑΠΘ.

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Μεταφορές

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Μαρούσι

800

Γραφικές Τέχνες

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;