Spotify: Οι Crosby, Stills & Nash υποστηρίζουν τον Νιλ Γιανγκ - Ζητούν να αποσυρθεί η μουσική τους
Spotify: Περισσότεροι καλλιτέχνες αντιδρούν στο podcast του Joe Rogan και υποστηρίζουν τον Νιλ Γιανγκ.

Πριν από μερικές ημέρες ηυπηρεσία αναπαραγωγής μουσικής Spotify ανακοίνωσε ότι θα αφαιρέσει τον κατάλογο του Καναδο- Αμερικανού τραγουδιστή, Νιλ Γιάνγκ. Αυτή η απόφαση ήρθε μετά από προσωπική παράκληση του τραγουσιτή, ο οποίος ζήτησε από τους υπεύθυνους του Spotify είτε να αφαιρέσουν τη μουσική του, είτε το podcast που παρουσιάζει ο κωμικός και τηλεοπτικός παρουσιαστής, Τζο Ρόγκαν.

Έτσι, σε επιστολή προς το Spotify, η οποία δημοσιεύτηκε στον ιστότοπό του, ο Γιανγκ κατηγόρησε την υπηρεσία ότι διαδίδει «ψευδείς πληροφορίες σχετικά με τα εμβόλια, οι οποίες ενδέχεται να προκαλέσουν θάνατο σε όσους πιστεύουν την παραπληροφόρηση που διαδίδεται».

Παρ’ όλα αυτά το podcast «The Joe Rogan Experience» μεταδίδεται αποκλειστικά στο Spotify και είναι ένα από τα πιο δημοφιλή προγράμματα στον κόσμο. Το Spotify συμφώνησε να πληρώσει στον Ρόγκαν 100 εκατομμύρια δολάρια το 2020 για αποκλειστικά δικαιώματα του προγράμματός του, κάτι που λογικά συνετέλεσε στην απόφασή του να αποσύρει τα τραγούδια του Νιλ Γιανγκ από την πλατφόρμα του.


Έτσι, στον απόηχο της απόφασης του Spotify οι Ντέιβιντ Κρόσμπι και Στίβεν Στιλς, πρώην συμπαίκτες του Νιλ Γιανγκ από το συγκρότημα «Crosby, Stills, Nash & Young», ζήτησαν την περαςμένη Τετάρτη από την πλατφόρμα να αποσύρει όλες τις μουσικές τους ηχογραφήσεις δείχνοντας με αυτό τον τρόπο την έμπρακτη συμπαράστασή τους στον Νιλ Γιανγκ. Οι Ντέιβιντ Κρόσμπι και Στίβεν Στιλς εντάσσονται σε μια λίστα με καλλιτέχνες που μετά τον Γιανγκ, διαμαρτύρονται για διάδοση ψευδών πληροφοριών μέσα από τη δημοφιλή πλατφόρμα streaming.

«Στηρίζουμε τον Νιλ και συμφωνούμε ότι υπάρχει επικίνδυνη παραπληροφόρηση στο podcast του Τζο Ρόγκαν που είναι διαθέσιμο στο Spotify. Αν και πάντα εκτιμούμε τις εναλλακτικές απόψεις, η διάδοση παραπληροφοριών κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχει θανατηφόρες συνέπειες. Μέχρι να υπάρξει πραγματική δράση για να επιδειχθεί ότι το ενδιαφέρον για την ανθρωπότητα πρέπει να εξισορροπείται με το εμπόριο, δεν θέλουμε τη μουσική μας – ή τη μουσική που μαζί δημιουργούμε – να βρίσκεται στην ίδια πλατφόρμα».

Σε σχετικό Δελτίο Τύπου που κυκλοφόρησε οι μουσικοί ζητούν από το Spotify να αποσυρθούν οι μουσικοί κατάλογοί τους ως σόλο καλλιτέχνες, καθώς και όλη τη μουσική των Crosby & Nash, Crosby, Stills & Nash, και Crosby, Stills, Nash & Young.

Παρ’ όλα αυτά οι Ντέιβιντ Κρόσμπι και Στίβεν Στιλς δεν είναι οι μοναδικοί καλλιτέχνες που αποφάσισαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Νιλ Γιανγκ και να διαμαρτυρηθούν για την διάδοση ψευδών ειδήσεων σχετικά με τα εμβόλια. Πιο συγκεκριμένα, μετά τον διάσημο μουσικό ακολούθησε μια σειρά από καλλιτέχνες όπως οι Τζόνι Μίτσελ, Νιλς Λόφγκρεν, Μπρενέ Μπράουν, India Arie, Failure που θέλουν την αφαίρεση της μουσικής τους από τη streaming υπηρεσία.

Ο Γκράχαμ Νας που ζήτησε να αφαιρεθεί όλο το μουσικό του έργο ως σόλο καλλιτέχνης, δήλωσε: «Έχοντας ακούσει την παραπληροφόρησε που διαδίδει ο Τζο Ρόγκαν στο Spotify, συμφωνώ απόλυτα και στηρίζω τον φίλο μου Νιλ Γιανγκ. Ζητώ να αποσυρθούν όλες οι σόλο ηχογραφήσεις από την υπηρεσία».

Με ανάρτησή του στο Twitter ο Ντέιβιντ Κρόσμπι ανέφερε ότι στηρίζει το μποϊκοτάζ του Νιλ Γιανγκ στο Spotify, καθώς αναγνωρίζει πως η διάδοση ψευδών ειδήσεων εν μέσω αυτή της πανδημίας μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες. Ωστόσο, τόνισε ότι ίσως να έχει πρόβλημα στην απόσυρση της μουσικής του από την πλατφόρμα, καθώς έχει πουλήσει τον μουσικό του κατάλογο.

Στο στόχαστρο ο Joe Rogan

Ο Αμερικανός κωμικός, σχολιαστής και παρουσιαστής του podcast «The Joe Rogan Experience» που φιλοξενείται αποκλειστικά στο Spotify αποτελώντας μία αρκετά δημοφιλή επιλογή για τους χρήστες της πλατφόρμας βρέθηκε στο στόχαστρο και δέχτηκε σφοδρή κριτική, όταν κάλεσε στο podcast δύο γιατρούς και σκεπτικιστές για τα εμβόλια, τους Ρόμπερτ Μαλόουν και Πίτερ ΜακΚάλαφ.

Ο Joe Rogan τους περιέγραψε ως «διαπιστευμένους, πολύ έξυπνους και επιτυχημένους ανθρώπους με άποψη που είναι διαφορετική από την κύρια αφήγηση». Ωστόσο, εκτός από τους καλλιτέχνες, μια ομάδα με πάνω από 260 γιατρούς, νοσηλευτές, επιστήμονες, επαγγελματίες στο χώρο της υγείας και ακαδημαϊκούς εξέφρασαν την ανησυχία τους στέλνοντας ανοιχτή επιστολή στο Spotify και καλώντας τη streaming υπηρεσία να «εφαρμόσει πολιτική παραπληροφόρησης» αναφερόμενοι στο podcast «The Joe Rogan Experience».

Ο Joe Rogan, το podcast του οποίου αποκτήθηκε από το Spotify μετά την καταβολή 100 εκατ. δολαρίων, δήλωσε μετά τις καταγγελίες μέσα από βίντεο που δημοσίευσε στο Instagram, ότι δεν προσπαθεί να προωθήσει παραπληροφορητικά στοιχεία.

Πώς αποφάσισε να δράσει το Spotify;

Μετά την «θύελλα» αντιδράσεων που προκλήθηκε, ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής του Spotify, Ντάνιελ Εκ, ανακοίνωσε πρόσφατα μια σειρά από μέτρα ώστε να αντιμετωπίσει την παραπληροφόρηση σε podcasts που η streaming υπηρεσία φιλοξενεί.

Σε ανακοίνωσή του ο Ντάνιελ Εκ δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Με βάση τις αντιδράσεις που είχαμε εδώ και μερικές εβδομάδες, έχει γίνει σαφές για μένα πως έχουμε την υποχρέωση να κάνουμε περισσότερα για να υπάρξει ισορροπία και για να δώσουμε πρόσβαση σε πληροφόρηση που είναι ευρέως αποδεκτή από τις ιατρικές και τις επιστημονικές κοινότητες».

Το Spotify δημοσιοποίησε τους κανόνες χρήσης και δηλώνει ότι «δοκιμάζει τρόπους» για «να γνωστοποιεί περισσότερο στους δημιουργούς των podcast τι είναι αποδεκτό», χωρίς ωστόσο να γίνεται αναφορά σε μηχανισμό επιβολής κυρώσεων ή αποκλεισμού από την πλατφόρμα.

Με πληροφορίες από το Pitchfork και την Καθημερινή

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Μόδα - Ομορφιά

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
01 Ιούν. 2024
Μπο
22:00
-
Ρεά

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;