«Cold Heart»: Πώς τέσσερα παλαιότερα τραγούδια του Elton John δημιούργησαν τη νέα επιτυχία με τη Dua Lipa
Η συνεργασία του Elton John με την Dua Lipa στο τραγούδι «Cold Heart (PNAU Remix)» είναι μία επιτυχία που μας θυμίζει κάτι από παλαιότερα τραγούδια του Βρετανού καλλιτέχνη και όχι άδικα.

Ένα από τα τραγούδια που έχουν σημειώσει τεράστια επιτυχία το τελευταίο διάστημα είναι η συνεργασία του Elton John και της Dua Lipa, «Cold Heart (PNAU Remix)». Ένα 80s, disco τραγούδι που συνδυάζει άψογα τους δύο καλλιτέχνες δημιουργώντας κάτι φρέσκο. Αν ακούσεις προσεκτικά το τραγούδι, θα ανακαλύψεις κάποια στοιχεία που θα σου θυμίσουν παλαιότερα τραγούδια του Elton John. Και αυτό γιατί το νέο κομμάτι έχει συνδυάσει τέσσερες παλαιότερες επιτυχίες του Βρετανού τραγουδιστή…

Η μεγάλη επιτυχία του «Cold Heart (PNAU Remix)», ίσως, να οφείλεται και στη μίξη των τεσσάρων αυτών τραγουδιών του Elton John. Πρόκειται για τα κομμάτια «Rocket Man» (1972), «Where’s The Shoorah» (1976), «Kiss The Bride» (1983) και «Sacrifice» (1989).

Στις αρχές του 2020, ο Elton John ήταν έτοιμος να ξεκινήσει μία καινούρια παγκόσμια περιοδεία. Η πανδημία του κορωνοϊού, όμως, άλλαξε τα δεδομένα και ακύρωσε τα σχέδια του δημοφιλούς Βρετανού τραγουδιστή. Έτσι, αποφάσισε να ξεκινήσει τη δημιουργία ενός καινούριου άλμπουμ. Χωρίς τη δυνατότητα των μετακινήσεων λόγω της πανδημίας, η δημιουργία του άλμπουμ ήταν αρκετά απαιτητική. Και φαίνεται, πως ο Elton John βρήκε τον καλύτερο τρόπο για να φτιάξει το νέο του άλμπουμ δημιουργώντας κάτι φρέσκο και νοσταλγικό για τους ακροατές.

Από τις πρώτες νότες του «Cold Heart (PNAU Remix)», ακούμε τον Elton John να τραγουδάει:

«It’s a human sign
When things go wrong
When the scent of her lingers»

Για τους φανς του Elton John, αλλά και της μουσικής, οι στίχοι αυτοί και η μουσική δεν τους είναι τελείως άγνωστοι. Στο νέο κομμάτι, ο John χρησιμοποιεί ένα sample του τραγουδιού του «Sacrifice» (1989) με μικρές διαφορές στην μελωδία και στη μίξη του ήχου. Ενώ, το «Cold Heart (PNAU Remix)» ακολουθεί τις ίδιες νότες και τους ίδιους στίχους, έχουμε μία πιο “καθαρή” μελωδία.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη DUA LIPA (@dualipa)

Μετά από αυτούς τους πρώτους στίχους, έρχεται η Dua Lipa που τραγουδάει το ρεφρέν του επιτυχημένου τραγουδιού του Sir Elton John «Rocket Man» (1972). Η Βρετανίδα σταρ της μουσικής τραγουδάει:

«And I think it’s gonna be a long, long time
‘Til touchdown brings me ’round again to find
I’m not the man they think I am at home»

Το κλασσικό τραγούδι έχει αλλάξει τόνο για να αντιστοιχίζει σε αυτόν του «Sacrifice» και έχει επαναρμονιστεί. Οι αλλαγές αυτές, όσο μικρές και να είναι, προσφέρουν μία καινούρια εμπειρία στον ακροατή.

Το μέρος του «Rocket Man», το ακολουθεί αυτός ο στίχος που τραγουδάει η Dua Lipa:

«And this is what I should have said»

Οι φανς του Elton John θα αναγνωρίσουν και αυτό το κομμάτι, καθώς προέρχεται από το τραγούδι του «Kiss The Bride» (1983). Όπως και το «Rocket Man», έτσι και αυτό το κομμάτι έχει επαναρμονιστεί και του έχουν αλλάξει τον τόνο.

Το 90% του «Cold Heart (PNAU Remix)» αποτελείται από αυτά τα τμήματα παλαιότερων τραγουδιών του γνωστού καλλιτέχνη με τον ίδιο και την Dua Lipa να εναλλάσσονται στο τραγούδι. Προς το τέλος, όμως, ακούμε και κάτι ακόμα που μας θυμίζει ένα παλαιότερο κομμάτι του Βρετανού τραγουδιστή. Τρία λεπτά αφού έχει αρχίσει το νέο κομμάτι ακούμε μία χορωδία gospel να “μπαίνει” στο κομμάτι.

Αυτή η χορωδία αποτελεί ένα ευθύ sample του τραγουδιού «Where’s The Shoorah» του 1976. Στη νέα εκδοχή του, όμως, την ακούμε σε ένα διαφορετικό πλαίσιο.

Χρησιμοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία των στούντιο μουσικής μπορεί κανείς να αλλάξει τον ρυθμό και τον τόνο μουσικής ενός κομματιού ξεχωριστά. Μπορείς να κάνεις ένα τραγούδι πιο γρήγορο ή πιο αργό χωρίς να αλλάζεις τον βαθμό εντάσεώς του. Όμως, ακόμα και σήμερα, ο καλύτερος τρόπος για να αλλάξεις τον ρυθμό και τον τόνο, χωρίς να επηρεάζεις την ποιότητα και τόνο του αρχικού κομματιού, είναι το να τα αλλάζεις μαζί χρησιμοποιώντας την παλιά τεχνική του «very speed». Έτσι, αλλάζει την ταχύτητα της ηχογράφησης ή της ψηφιακής ηχογράφησης.

Επομένως, οι παραγωγοί PNAU πρέπει να έψαξαν εξονυχιστικά όλη τη δισκογραφία του Elton John ώστε να βρουν τα κομμάτια που να μπορούν να μετατραπούν στον σωστό τόνο και ρυθμό για να ταιριάξουν με το «Sacrifice», που πρέπει να είχαν επιλέξει ως το κεντρικό κομμάτι γύρω από το οποίο θα “έχτιζαν” το «Cold Heart (PNAU Remix)».

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Elton John (@eltonjohn)

Το «Cold Heart (PNAU Remix)» κατάφερε να γίνει η επόμενη μεγάλη επιτυχία του Βρετανού καλλιτέχνη. Στην Μεγάλη Βρετανία, το κομμάτι έφτασε στο No. 1 των τσαρτς, κάνοντας τον John τον πρώτο σόλο καλλιτέχνη με Top 10 επιτυχίες στην Αγγλία σε έξι διαφορετικές δεκαετίες. Στην Αμερική, το κομμάτι έφτασε στο No. 7 του Billboard Hot 100 και έκανε τον John τον δέκατο καλλιτέχνη που φτάνει στο Top 10 σε τέσσερις διαφορετικές δεκαετίες. Επίσης, τον έφερε στην έκτη θέση (μαζί με τους Mariah Carey και Stevie Wonder) με τα περισσότερα Top 10 στην ιστορία του Billboard.

Το «Cold Heart (PNAU Remix)» έχει γίνει No. 1 σε 14 χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Αυστραλίας, του Βελγίου, του Καναδά, της Κροατίας, του Μεξικού, της Νέας Ζηλανδίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Βουλγαρίας, του Ισραήλ και της Λιθουανίας, ενώ έφτασε στην πρώτη δεκάδα σε 25 άλλες χώρες. Μέχρι σήμερα, το τραγούδι έχει συγκεντρώσει πάνω από 500 εκατομμύρια streams στο Spotify.

Διάβασε επίσης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;