117 χρόνια από τη γέννηση του Κριστιάν Ντιόρ
Σαν σήμερα γεννιέται ο εμβληματικός σχεδιαστής, Κριστιάν Ντιόρ.

Ένας από τους πιο εμβληματικούς σχεδιαστές μόδας που το όνομά του είναι συνυφασμένο με την κομψότητα και την πολυτέλεια είναι αδιαμφισβήτητα ο Κριστιάν Ντιόρ. Στις 21 Ιανουαρίου 1905 ήρθε στη ζωή ο Κριστιάν Ντιόρ, ο οποίος γεννήθηκε στη Νορμανδία και μεγάλωσε στο Παρίσι σε μία ευκατάστατη οικογένεια.

Αν και η επιθυμία του ήταν να σπουδάσει αρχιτεκτονική, «υπάκουσε» στην επιθυμία των γονιών του και έγινε διπλωμάτης. Μόλις εκπλήρωσε την στρατιωτική του θητεία, αποφάσισε να ανοίξει μία γκαλερί έχοντας την οικονομική στήριξη του πατέρα του και την βοήθεια ενός συνεργάτη και φίλου του. Το 1931 όμως έφυγαν από τη ζωή η μητέρα και ο αδελφός του και έτσι, η οικογένειά του υπέστη μία μεγάλη οικονομική καταστροφή.

Την ίδια δεκαετία, όμως, μετά από σχετική παρότρυνση ενός φίλου του αποφάσισε να πουλήσει σχέδιά του σε οίκους μόδας. Έτσι, έγινε η μεγάλη αρχή για μία λαμπρή καριέρα που έμελλε να «ταράξει» τα νερά μιας ολόκληρης βιομηχανίας. Ορισμένα από τα σχέδια του αγοράστηκαν και από την γνωστή κατασκευάστρια καπέλων Agnes. Εκείνη την εποχή γνώρισε μεταξύ άλλων και τον Robert Piguet, ο οποίος αγόρασε μερικά σχέδια του Κριστιάν Ντιόρ και κάποια δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα Le Figaro.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη RODO (@rodosince1956)

Έχοντας δουλέψει μερικά χρόνια στο πλάι του Λυσιέν Λελόν, το 1946 ο Κριστιάν Ντιόρ άνοιξε δικό του οίκο μόδας στο Παρίσι με την υποστήριξη του οίκου υφασμάτων Boussacπου. Ο οίκος μόδας στεγάστηκε σε ένα υπέροχο κτίριο στο νούμερο 30 της Avenue Montaigne και σε αυτόν δούλευαν 85 άτομα.

Ο ίδιος δεν διατελούσε χρέη διευθυντή, ενώ η πρώτη του κολεξιόν παρουσιάστηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1947 και αποτελούνταν από 90 δημιουργίες φορεμένες από 6 μοντέλα. Η γραμμή του 1947, με τις φαρδιές φούστες και τη στενή μέση, κατάφερε να κεντρίσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον και να «ρίξει» όλα τα φώτα πάνω στον Ντιόρ και τον νεοσύστατο -τότε- οίκο του.

Η γραμμή του χαρακτηρίστηκε ως το «New Look» και η μεγάλη αξία και ο αντίκτυπός του είναι εμφανής από το γεγονός πως η σχεδιάστρια που κατάφερε να φέρει την επόμενη μεγάλη αλλαγή ήταν η Κοκό Σανέλ. Η αισθητική του «New Look» δημιουργήθηκε σε μία μεταβατική εποχή, που οι γυναίκες έχοντας απελευθερωθεί από τους περιορισμούς που επέβαλε ο πόλεμος ήθελαν κάτι νέο. Αυτό το νέο το έφερε ο «μαέστρος» της μόδας Κριστιάν Ντιόρ, που το 1949 είδε τα τρία τέταρτα των εξαγωγών της Γαλλίας να έχουν τη δική του υπογραφή.

Επιπλέον, ο Κριστιάν Ντιόρ ήταν αυτός που συνέλαβε την ιδέα του «τέλους αδείας». Αυτός πρακτικά σήμαινε ότι ως σχεδιαστής έπαιρνε αμοιβή για καθένα από τα σχέδιά του. Ο Κριστιάν Ντιόρ έφυγε από τη ζωή στις 24 Οκτωβρίου 1957 σε ηλικία 52 ετών από καρδιακή προσβολή έχοντας ήδη «χτίσει» ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στον χώρο της μόδας.

Πηγή κεντρικής εικόνας: Wikimedia Commons

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Χαλάνδρι

1.500

Μηχανικοί

Πλήρης Απασχόληση

16-01-2024

Χαλκιδα

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Μαϊ. 2024
Παν
20:00
-
Ολυ
19 Μαϊ. 2024
Άρη
20:00
-
ΠΑΟ
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
19:00
-
ΦΕΝ
24 Μαϊ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;