Όλα τα σενάρια για νέα μέτρα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους
Ποια νέα μέτρα λέγεται ότι έχουν πέσει στο τραπέζι.

Ο φετινός αριθμός των θανάτων από κορωνοϊό είναι κατά 65,2% μεγαλύτερος σε σχέση με πέρυσι, ενώ αστάθμητος παράγοντας είναι και η εμφάνιση της μετάλλαξης «Όμικρον», η οποία, παρότι δεν έχει φτάσει ακόμη στην Ελλάδα, φαίνεται να έχει ανησυχήσει την επιστημονική κοινότητα παγκοσμίως, εγείροντας ερωτήματα για τη νοσηρότητα και μεταδοτικότητα της νέας παράλλαξης, τον τρόπο που αυτή επιδρά στον οργανισμό, τη σύγκριση με την Δέλτα κλπ.

Μετάλλαξη «Όμικρον»: Σε ποιες χώρες έχει εντοπισθεί το νέο στέλεχος κορωνοϊού

Η νέα αφρικανική μετάλλαξη εγείρει ανησυχίες ότι τα αντισώματα από προηγούμενες λοιμώξεις ή εμβολιασμό μπορεί να μην ταιριάζουν πλέον καλά στην αντιμετώπιση της λοίμωξης, με τους επιστήμονες να αναμένουν ότι ο ιός θα είναι πιο πιθανό να μολύνει ή να επαναμολύνει ανθρώπους που έχουν ανοσία σε προηγούμενες παραλλαγές.

Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένο ότι η πορεία της πανδημίας στη χώρα φαίνεται να οδεύει προς το χειρότερο, με 3.329 νεκρούς μόνο τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο, οι ειδικοί συνεδριάζουν και φαίνεται ότι στο “τραπέζι” θα πέσουν και νέα μέτρα σε εστίαση, λιανεμπόριο και εργασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πιο πιθανό επόμενο βήμα της πολιτείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας φαίνεται να είναι η αύξηση των υποχρεωτικών rapid test για τους εργαζόμενους σε τρία την εβδομάδα. Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο αποφασιστεί και ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, αυτό σημαίνει ότι οι ανεμβολίαστοι θα πληρώνουν 30 ευρώ την εβδομάδα για να πάνε στη δουλειά τους, άρα 120 ευρώ το μήνα. Παραμένει άγνωστο τι μέλλει γενέσθαι με εστίαση, λιανεμπόριο και το μέτρο “υποχρεωτική μάσκα παντού”.

Υπενθυμίζεται ότι στο τραπέζι είχε τεθεί και το σενάριο για πλήρες “μπλόκο” στους ανεμβολιαστους και από τους εξωτερικούς χώρους της εστίασης και της ψυχαγωγίας, αλλά και τα εμπορικά καταστήματα, καθώς και να απαιτείται rapid test 24ώρου αντί 48ώρου για πρόσβαση στο λιανεμπόριο.

Νέα μέτρα & πρόστιμα μετά τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη

Θυμίζουμε ότι, όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο την Τρίτη 30 Νοεμβρίου, καθίσταται πλέον υποχρεωτικός ο εμβολιασμός όλων των πολιτών άνω των 60 ετών. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα σε μη εμβολιασμένους πολίτες άνω των 60 ετών, που δεν θα έχουν προχωρήσει στην πρώτη δόση εμβολιασμού μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2022.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ποιοι εξαιρούνται και πότε το πρόστιμο είναι 50 ευρώ

Το πρόστιμο θα επιβάλλεται αυτόματα από την ΑΑΔΕ, μετά από σχετική διασταύρωση των στοιχείων.

Στην τροπολογία του Υπ. Υγείας για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, σημειώνεται ότι οι πόροι που συγκεντρώνονται από την επιβολή των κυρώσεων αξιοποιούνται αποκλειστικά για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του κορωνοϊού.

Σημειώνουμε επίσης ότι ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε δύο δωρεάν self test για όλους τους ενήλικες πολίτες την περίοδο των εορτών, ένα πριν τα Χριστούγεννα και ένα πριν την Πρωτοχρονιά.

Δωρεάν self test για όλους Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά – Ποια είναι η διαδικασία

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο νέα μέτρα που εξετάζονται είναι τα εξής:

-Επέκταση των υποχρεωτικών rapid tests από 2 σε 3 και με διάρκεια 24 – αντί 48 – ωρών για ανεμβολίαστους

-Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, τόσο από ανεμβολίαστους όσο και από εμβολιασμένους.

Σημειώνουμε τέλος ότι, ειδικά για τους ανεμβολίαστους, δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα, εφόσον επιδεινωθεί περαιτέρω η επιδημιολογική εικόνα της χώρας και εφόσον κάτι τέτοιο αποφασιστεί από τους ειδικούς και την πολιτική ηγεσία, να επιβληθούν δύο ακόμη μέτρα:

-Η μέθοδος του Click away για τα ψώνια στα εμπορικά

-Ο αποκλεισμός από εξωτερικούς χώρους εστίασης

Δείτε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες ένδυσης και υπόδησης

Όλοι οι τύποι εργασίας

23-01-2024

Αθήνα

1

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

13-03-2024

Μενίδι

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;