Κοινωνικό μέρισμα χωρίς αίτηση: Ποιοι μένουν εκτός - Ποιοι θα το πάρουν
Κοινωνικό μέρισμα: Πότε θα καταβληθούν οι έξτρα παροχές στους δικαιούχους - Απευθείας στους λογαριασμούς χωρίς αίτηση - Ποια είναι τα κριτήρια

Πριν από τα Χριστούγεννα αναμένεται να καταβληθεί σε χαμηλοσυνταξιούχους, υγειονομικούς και άτομα με αναπηρία η έκτακτη οικονομική ενίσχυση που ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ το ύψος αυτής θα διαφοροποιείται ανάλογα με την ομάδα των δικαιούχων.

Ειδικότερα, κοινωνικό μέρισμα χωρίς αίτηση θα πάρουν ορισμένοι συνταξιούχοι που δικαιούνται τα 250 ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Το κοινωνικό μέρισμα, όπως έχει ανακοινωθεί, θα δοθεί σε τρεις κατηγορίες, ενώ η πληρωμή θα γίνει μέχρι τα Χριστούγεννα. Τότε θα έχει δοθεί και διπλή καταβολή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Ερωτηθείς ο αρμόδιος Υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, για το αν θα λάβουν το κοινωνικό μέρισμα και όσοι παίρνουν προσωρινή σύνταξη, ο Υπουργός Εργασίας επεσήμανε ότι οι λεπτομέρειες θα διευκρινιστούν αυτή την εβδομάδα με νομοθετική πρωτοβουλία των συναρμόδιων Υπουργείων, Εργασίας και Οικονομικών.

Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι το επίδομα θα υπολογιστεί με βάση την κύρια σύνταξη κι όχι την επικουρική.

Οι δικαιούχοι για τις έκτακτες ενισχύσεις εκτιμάται ότι υπερβαίνουν το ένα εκατομμύριο και σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν και εκείνοι που λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, οι οποίοι στις 15 Δεκεμβρίου θα δουν διπλάσιο ποσό στους λογαριασμούς τους.

Κοινωνικό μέρισμα: Τα κριτήρια για τους συνταξιούχους

-Να έχουν δηλώσει ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 7.200 ευρώ, δηλαδή εισοδήματα από συντάξεις έως και 600 ευρώ.

-Ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ.

-Συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού μέχρι 200.000 ευρώ αθροιστικά για όλο το νοικοκυριό.

-Τα κριτήρια καθορίζουν και τους κόφτες και συγκεκριμένα

-Βασικό κριτήριο το ατομικό φορολογητέο εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 7200 ευρώ, από όποια πηγή κι αν προέρχονται.

Οικογενειακό φορολογητέο 14.400: Θα χορηγηθεί διπλό στο ζευγάρι (δηλαδή 500 ευρώ). Αν κάποιος από τους δύο συζύγους δεν παίρνει τη μέση σύνταξη, αλλά περισσότερα από τα 600, τότε θα το χάνουν και οι δύο.

Σύνολο ακινήτων ΕΝΦΙΑ 200.000 ευρώ, αν κάποιος δηλαδή έχει στην κατοχή του ακίνητο του οποίου η αξία υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ τότε αυτομάτων κόβεται.

Το κοινωνικό μέρισμα θα πληρωθεί χωρίς να χρειαστεί να καταθέσουν κάποια αίτηση.

Ποιοι το χάνουν – Αναλυτικά παραδείγματα

epid

Αρκετοί είναι και αυτοί που, ενώ η σύνταξη τους δεν ξεπερνά τα 600 ευρώ, μένουν εκτός του επιδόματος, εξαιτίας κάποιους άλλου μικρού εισοδήματος που μπορεί να συμπληρώνει τα εισοδήματα του μήνα.

-Το επίδομα χάνεται εάν ο στο ζευγάρι ο ένας είναι χαμηλοσυνταξιούχος και ταυτόχρονα ο/η σύζυγος εργάζεται με μηνιαίο μισθό που ξεπερνά έως και για λίγο τα 600 ευρώ καθαρά το μήνα, με αποτέλεσμα το ετήσιο οικογενειακό τους εισόδημα να υπερβαίνει τα 14.400 ευρώ.

-Εκτός επιδόματος μένουν και τα ζευγάρια των συνταξιούχων που ο ένας από τους δύο παίρνει σύνταξη η οποία ξεπερνά έστω και για ένα ευρώ τα 600 ευρώ καθαρά το μήνα.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη, το εισοδηματικό κριτήριo των 7.200 ευρώ αφορά το καθαρό ποσό που λαμβάνουν από τη σύνταξη τους, εφόσον δεν έχουν άλλα εισοδήματα.

Δείτε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

15-02-2024

Νέα Σμύρνη

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 1 
 8 
 3 
 2 
 2