Κορωνοϊός: Κανόνας 2G σε Αυστρία με lockdown ανεμβολίαστων
Από σήμερα σε ισχύ στην Αυστρία ο κανόνας 2G, με γενικό lockdown για τους ανεμβολίαστους. Τι πρόκειται να κάνει η Γερμανία.

Από σήμερα 9/11, σε ολόκληρη την Αυστρία και τη Σαξονία θα πρέπει κανείς να διαθέτει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης (Κανόνας 2G) προκειμένου να έχει πρόσβαση όπου έως τώρα μπορούσαν να βρίσκονται και όσοι προσκόμιζαν αρνητικό διαγνωστικό τεστ (Κανόνας 3G). Ως «lockdown για τους ανεμβολίαστους» περιγράφει τη νέα κατάσταση η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Εν΄όψει της εφαρμογής των νέων μέτρων, στην Αυστρία σημειώθηκε χθες ρεκόρ προσέλευσης πολιτών για εμβολιασμό, με ουρές έξω από τα εμβολιαστικά κέντρα, κυρίως όπου ο εμβολιασμός μπορούσε να γίνει χωρίς ραντεβού. Από σήμερα, εκτός από την εργασία, για την οποία εξακολουθεί να ισχύει ο Κανόνας 3G, θα χρειάζεται κανείς πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, προκειμένου να έχει πρόσβαση σε επιχειρήσεις εστίασης, στο λιανικό εμπόριο, στα κομμωτήρια, στα ξενοδοχεία, στα θέατρα, σε συναυλίες και  αθλητικές εκδηλώσεις. Επιπλέον, η αυστριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού θα ισχύουν στο εξής για εννέα μήνες και θα ανανεώνονται μόνο με τη χορήγηση της ενισχυτικής εμβολιαστικής δόσης.

Για μια μεταβατική περίοδο τεσσάρων εβδομάδων, στον Κανόνα 2G θα περιλαμβάνονται και όσοι έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση του εμβολίου και παρουσιάζουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού διαγνωστικού τεστ. Η είσοδος στα καταστήματα, στα μουσεία και στις βιβλιοθήκες θα επιτρέπεται μόνο με προστατευτική μάσκα τύπου FFP2.

Όπως ση το Euronews, τα πρόσφατα μέτρα που έλαβε η Αυστρία για να αντιμετωπίσει τη διασπορά του κορωνοϊού, πιθανόν θα παραμείνουν σε ισχύ και κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, δήλωσε ο καγκελάριος Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ κι ενώ η χώρα ανακοίνωσε αριθμό ρεκόρ μολύνσεων.

Χθες, Κυριακή, στην Αυστρία καταγράφηκαν 8.554 νέα κρούσματα του κορωνοϊού, ενώ την Παρασκευή είχαν αγγίξει τις 10.000. Το Σάββατο, αμέσως μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων, χορηγήθηκαν 10.488 πρώτες δόσεις.

Προκειμένου να αναχαιτίσει τη διασπορά, η κυβέρνηση γνωστοποίησε την Παρασκευή ότι θα απαγορεύει στους ανεμβολίαστους την είσοδο στα καφέ, τα εστιατόρια και τα κομμωτήρια, με το μέτρο να ισχύει από αύριο Δευτέρα.

Ο κανόνας “2G”, που απαιτεί την επίδειξη πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού ή ανάρρωσης, θα εφαρμοστεί επίσης στα ξενοδοχεία και τους κινηματογράφους και στις εκδηλώσεις άνω των 25 συμμετεχόντων.

Το 2G έχει πάρει το όνομά του από τις γερμανικές λέξεις που σημαίνουν «ανοσοποιημένος» και «αυτός που έχει αναρρώσει». Στους χώρους εργασίας, εφαρμόζεται ο κανόνας 3G από την 1η Νοεμβρίου, κάτι που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι πρέπει είτε να είναι εμβολιασμένοι είτε να έχουν αναρρώσει είτε να έχουν αρνητικό τεστ.

Γερμανία: Νέα μέτρα, αλλά όχι επιβολή 2G

Στο μεταξύ, ο δείκτης θετικότητας στη Γερμανία έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο όριο. Σύμφωνα με το κρατικό επιδημιολογικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ τις τελευταίες επτά ημέρες έχουν μολυνθεί με Covid-19 κατά μέσο όρο 201,1 άτομα ανά 100.000 κατοίκους. Σε μια ημέρα, έχουν πεθάνει 33 άνθρωποι από κορωνοϊό. Μέχρι στιγμής ο αριθμός των θανάτων που σχετίζονται με τον ιό ανέρχεται στις 96.558. Ο δε αριθμός των ατόμων που έχουν εξεταστεί στο διάστημα της πανδημίας και έχουν βρεθεί θετικοί ξεπερνά τα 4,78 εκατομμύρια. Ιατρικές οργανώσεις αναμένουν για το άμεσα επόμενο διάστημα μια αισθητή αύξηση των ασθενών με κορωνοϊό στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Συνέπεια αυτής της εξέλιξης θα είναι η αναβολή χειρουργικών επεμβάσεων που δεν είναι επείγουσες.

Παρ’ όλα αυτά δεν πρόκειται να παραταθεί πέρα από τις 25/11, μετά από πρόταση του υπουργού Υγείας Γενς Σπαν, η «επιδημιολογική κατάσταση εθνικής εμβέλειας» που κηρύχθηκε το Μάρτιο και επέτρεπε μεταξύ άλλων την επιβολή αυστηρού lockdown. Ως «εντελώς παράλογη», χαρακτήρισε αυτή την πρωτοβουλία ο βαυαρός πρωθυπουργός Μάρκους Ζέντερ. Με την πρόταση Σπαν συμφωνούν όμως Σοσιαλδημοκράτες (SPD), Πράσινοι και Φιλελεύθεροι (FDP), οι οποίοι σκοπεύουν να σχηματίσουν τη νέα κυβέρνηση συνασπισμού. Σήμερα 9/11, προτίθενται να καταθέσουν στη βουλή σχέδιο για την τροποποίηση του νόμου περί επιδημιολογίας με νέα μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού. Αναμένεται, ότι με γρήγορες διαδικασίες οι τροπολογίες θα τεθούν σε ισχύ ως το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Δείτε κι αυτά:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Μόδα - Ομορφιά

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
22 Μαϊ. 2024
Ατα
22:00
-
Μπά
29 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Φιο
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
19:00
-
ΦΕΝ
24 Μαϊ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;