Δίκη Ζακ Κωστόπουλου:
Δίκη Ζακ Κωστόπουλου: Τι κατέθεσαν οι γονείς και ο αδερφός του θύματος - Πότε θα συνεχιστεί η δίκη

Σήμερα, Τετάρτη 20 Οκτωβρίου, ξεκίνησε η δίκη για τη δολοφονία του ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου που ξεψύχησε χτυπημένος το μεσημέρι της 21ης Σεπτεμβρίου 2018 στην οδό Γλάδστωνος στο κέντρο της Αθήνας.

Στη δίκη για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου έχουν παραπεμφθεί 6 κατηγορούμενοι, οι οποίοι είναι οι εξής: ένας κοσμηματοπώλης, ένας περαστικός, και οι τέσσερις αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ. για τη συνδρομή τους στη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου. Ακόμη, οι μάρτυρες κατηγορίας ανέρχονται στους 41, ενώ ο κοσμηματοπώλης δεν προσήλθε στο δικαστήριο, καθώς εκπροσωπήθηκε από το συνήγορό του.

Δίκη Ζακ Κωστόπουλου: Όσα κατέθεσε η μητέρα του θύματος

Η μητέρα του θύματος, Ελένη Κωστοπούλου, δήλωσε κατά την κατάθεσή της:

“Τίποτα δεν δικαιολογεί το φόνο ενός ανθρώπου ούτε η περιουσία μας. Οι άνθρωποι αυτοί δεν ήταν σε άμυνα, θα μπορούσαν να τον αφήσουν μέσα στο μαγαζί και να κάνουνε τη σύλληψη του. Και έτσι ίσως το παιδί μου να ήταν εδώ και να σας έλεγε γιατί μπήκε στο μαγαζί και να μην ήταν μέσα σε ένα υγρό τάφο, και να μαθαίνω και γω γιατί μπήκε σε αυτό το μαγαζί. Σας παρακαλώ κάν’τε το για την οικογένειά σας…”

Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια της μητέρας του θύματος, η οποία συνέχισε προσθέτοντας:

“Έφτασε η μέρα που κυνηγημένος φτάνει στο καταραμένο μαγαζί και δέχεται μίσος του τέρατος και δεν ξέρουμε γιατί ήρθε αυτό το μίσος; Τι κρύβεται πίσω; Θα του έπαιρνε κοσμήματα του και τα χρυσαφικά του; Αφού δεν έγινε αυτό. Θέλω να τους ρωτήσετε, γιατί; Οι δικαιολογίες δεν στέκουν.

Έχουν πει ψέματα για να στηρίξουν αυτές τις απάνθρωπες και βίαιες πράξεις του και δεν έχω λόγια να περιγράψω τις πράξεις τους. Η αστυνομία δεν τον προστάτευσε. Η εικόνα είναι εκεί. Την έχουν δει εκατομμύρια άνθρωποι. Και τώρα είναι στα δικά σας χέρια και παρακαλώ μην αφήσετε κοινωνία να γίνει έτσι που ένας να σκοτώνει έναν άλλο άνθρωπο και να λέει οποιαδήποτε δικαιολογία».

Η μάρτυρας αναφέρθηκε αναλυτικά στο Ζακ Κωστόπουλο κάνοντας λόγο για «ένα έξυπνο παιδί, ήσυχο και πράο».

Όπως είπε «αγαπούσε τους συμμαθητές του. Μεγαλώνοντας είχε ασταθή εφηβεία και έψαχνε την ταυτότητα του. Δεν είχα ακούσει κακό λόγο, άκουγε τους ανθρώπους, ήταν ευαίσθητος. Προσπαθούσε να βελτιώσει τον εαυτό του, σπούδαζε και παράλληλα δούλευε. Ο Ζαχαρίας ήταν πολύ αγαπητός».

Τέλος, πρόσθεσε δε ότι δεν ήταν ένας άνθρωπος που θα χρησιμοποιούσε βία για να ληστέψει λέγοντας:

“Ήταν ένα παιδί τρομοκρατημένο, φοβισμένο. Δεν είπαν ποτέ γιατί”.

Δίκη Ζακ Κωστόπουλου:

Εκτός από τη μητέρα του θύματος σήμερα, Τετάρτη 20 Οκτωβρίου, κατέθεσε και ο πατέρας του, Ευθύμιος, ο οποίος ανέφερε ότι ο γιος του ήταν ένας άνθρωπος χαρούμενος, που επιθυμούσε να αλλάξει τον κόσμο επιρρίπτοντας μάλιστα ευθύνες στους αστυνομικούς και κάνοντας λόγο για απόκρυψη στοιχείων.

«Δεν ίδρωσε κανενός το αυτί. Για μένα είναι δίπλα δολοφόνοι οι αστυνομικοί. Απόκρυψαν στοιχεία. Έκαναν έλεγχο στο τηλέφωνο του γιου μου και όχι στων κατηγορουμένων….Είδα το βίντεο, κάτω το είχαν το παιδί με αίματα και να τον κλωτσοπατάνε. Και πριν λίγους μήνες ένας σκότωσε ένα γατάκι και τώρα είναι μέσα και αυτοί είναι έξω! Πως είναι δυνατόν! Συγγνώμη για την οργή μου αλλά έχω θυμό μέσα για αυτό που συνέβη! Δεν είναι πράγματα αυτά σε μια πολιτισμένη χώρα.”, δήλωσε μεταξύ άλλων στην κατάθεσή του ο πατέρας του Ζακ Κωστόπουλου.

Πρόεδρος: Σας είχε πει ότι κάποιος τον απειλούσε;

Πατέρας: Δεν είχα πρόσφατο τηλεφώνημα εκείνες τις ημέρες. Δεν είχε κανένα πρόβλημα είχε τη στήριξη μας στο οικονομικό. Δεν ήταν περιθωριοποιημένο άτομο, δούλευε σε εφημερίδα, έπαιζε σε θέατρο είχε και ένα επίδομα. Δεν υπήρχε περίπτωση να τον αφήσω χωρίς χρήματα κι εγώ. Ήμουν δίπλα του και το ήξερε. Μια μέρα πριν φύγω, μού είπε να πάμε στα κλαρίνα και πήγαμε. Ήταν χαρούμενος, είχε διάθεση.

Σύμφωνα με τον κ. Κωστόπουλο, ο γιος του ήταν ένας άνθρωπος με κοινωνική ζωή, χαρούμενος, χωρίς κανένα πρόβλημα υγείας που στηριζόταν οικονομικά από την οικογένειά του.

Στο παρελθόν, κατά τον μάρτυρα, ο Ζακ είχε δεχτεί επιθέσεις. «Δεν ήταν βίαιος, κάθε άλλο. Όταν μας είπαν ο Ζαχαρίας πήγε και λήστεψε κανείς δεν το πίστεψε. Δήλωνε κατά της βίας και θα ήταν ο ίδιος βίαιος; Δεν στέκει αυτό. Μακάρι να ήταν ληστής και να τον έπιαναν. Θα ήταν εδώ και ζωντανός. Πολλά είναι τα γιατί και θα τα δείτε κι εσείς…». 

Δίκη Ζακ Κωστόπουλου: “Για μένα είναι ρατσιστικό έγκλημα” – Όσα είπε ο αδερφός του θύματος

Ο μικρός αδερφός του Ζακ Κωστόπουλου, Νίκος Κωστόπουλος, καθέτοντας στο δικαστήριο δήλωσε:

“Για μένα είναι ρατσιστικό έγκλημα. Δεν γνωρίζω αν εκείνη την ημέρα είχε βαμμένα νύχια ή φορούσε άι λάινερ. Του άρεσε να είναι πολύχρωμος και όμορφος. Θεώρησαν ότι δεν αξίζει να ζει”,

Ακολούθησε η εξής κατάθεση:

Πρόεδρος: Ως αδελφός ξέρετε αν υπήρχε παραβατικό παρελθόν στο πλαίσιο αυτοφώρου;

Μάρτυρας: Ποτέ. Δεν το έκανε και δε νομίζω ότι θα το έκανε ποτέ

Πρόεδρος: Πως εξηγείτε ότι μπήκε στο μαγαζί;

Μάρτυρας: Φοβισμένος ήταν. Του είχαν σπάσει το αυτοκίνητο. Έχει δεχθεί επίθεση στην Πατησίων από φασιστές ένα χρόνο πριν. Πιο κοντινό περιστατικό δεν γνωρίζω. Ήταν ένα παιδί που φοβόταν και πάντα είχε το νου του μην συμβεί κάτι. Κάποιος ή κάτι τον τρόμαξε και προσπάθησε να κρυφτεί κάπου αλλά βρήκε το λάθος σημείο…

Πολ. Αγωγή: Στο περιστατικό όπως το είδατε μέσα από το μόνο βίντεο, πως θα το ερμηνεύατε;

Μάρτυρας: Είδα λίγα αποσπάσματα. Αντιλαμβάνομαι ότι κάτι συμβαίνει. Προσπαθεί να επικοινωνήσει με τα άτομα αυτά.

Το δικαστήριο διέκοψε για τις 9 Νοεμβρίου.

Με πληροφορίες από την Καθημερινή

Διαβάστε κι αυτά:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες ένδυσης και υπόδησης

Όλοι οι τύποι εργασίας

23-01-2024

Αθήνα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

⚽🏀 LIVE SCORES
22 Μαϊ. 2024
Ατα
22:00
-
Μπά
25 Μαϊ. 2024
Παν
20:30
-
Άρη
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
19:00
-
ΦΕΝ
24 Μαϊ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;