Το National Geographic αναγνώρισε (και επίσημα) νέο ωκεανό στον παγκόσμιο χάρτη
Πλέον, θα κάνουμε λόγο για πέντε ωκεανούς και, όχι, για τέσσερις στον παγκόσμιο χάρτη.

Ο πλανήτης στον οποίο ζούμε, η Γη, είναι ένας πλανήτης που δεν έχουμε, ακόμα, ανακαλύψει όλα του τα μυστικά. Συνέχεια, οι επιστήμονες ανακαλύπτουν και κάτι καινούριο για το “σπίτι” μας, που μας αφήνει με το στόμα ανοιχτό. Η τελευταία ανακάλυψη, όμως, φαίνεται να αλλάζει και τον παγκόσμιο χάρτη, καθώς, το National Geographic απομόνωσε ένα νέο ωκεάνιο τμήμα. Έτσι, πλέον, θα μιλάμε για πέντε ωκεανούς και ΟΧΙ τέσσερις!

Τον τελευταίο αιώνα το περιοδικό National Geographic ευθύνεται για τη χαρτογράφηση των ωκεανών της Γης. Μέχρι στιγμής, οι γνωστοί ωκεανοί που μαθαίναμε στη γεωγραφία από το Δημοτικό είναι ο Ινδικός, ο Ειρηνικός, ο Ατλαντικός και ο Αρκτικός. Ωστόσο, τώρα, για πρώτη φορά, το περιοδικό απομόνωσε ένα νέο ωκεάνιο τμήμα και το ονόμασε “Νότιο Ωκεανό”.

Πώς γίνεται, όμως, ένας ολόκληρος ωκεανός να ανακαλύφθηκε τώρα;

Η ομάδα ειδικών του περιοδικού διαπίστωσε πως τα νερά στη συγκεκριμένη περιοχή είναι αρκετά ξεχωριστά για να εξασφαλίσουν μεμονωμένη κατηγοριοποίηση από τους άλλους ωκεανούς που, ήδη, γνωρίζουμε. Ο Νότιος Ωκεανός περιβάλλεται από ένα ταχέως κινούμενο ρεύμα, γνωστό και ως Ανταρκτικό Περιπολικό Ρεύμα (Antarctic Circumpolar Current), που τον διαφοροποιούν από τους βορειότερους ωκεανούς. Επίσης, τα νερά του Νότιου Ωκεανού είναι ψυχρότερα και λιγότερο αλμυρά.

Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών Και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (ΝΟΑΑ):

“Ιστορικά υπάρχουν τέσσερις ονομασμένοι ωκεανοί: Ο Ατλαντικός, ο Ειρηνικός, ο Ινδικός και ο Αρκτικός. Παρόλα αυτά, οι περισσότερες χώρες -συμπεριλαμβανομένων και των Ηνωμένων Πολιτειών- πλέον αναγνωρίζουν ως πέμπτο ωκεανό τον Νότιο (Ανταρκτικό).”

Όπως αναφέρει ο Seth Sykora-Bodie, θαλάσσιος βιολόγος στην NOAA:

“Οποιοσδήποτε έχει βρεθεί εκεί, παλεύει να εξηγήσει τι το μαγικό έχει, αλλά όλοι συμφωνούν πως οι παγετώνες είναι πιο μπλε, ο αέρας ψυχρότερος, τα βουνά πιο επιβλητικά και το τοπίο πιο σαγηνευτικό από οπουδήποτε αλλού.” 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Τεχνικοί - Τεχνίτες

Πλήρης Απασχόληση

03-01-2024

Μενίδι

Εκπαίδευση

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 1 
 1