ΕΕ: Τέλος τα εμβόλια της AstraZeneca μετά τον Ιούνιο - Τι θα γίνει με τη δεύτερη δόση όσων έχουν ξεκινήσει να εμβολιάζονται
ΕΕ: Δε θα ανανεωθεί η παραγγελία των εμβολίων της AstraZeneca

Σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες, Κυριακή 10 Μαΐου, ο Ευρωπαίος επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν, δεν ανανεώθηκε η παραγγελία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα εμβόλια της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού για χρονικό διάστημα μετά τον Ιούνιο.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ευρωπαίος επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς δήλωσε στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό France Inter ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ανανέωσε την παραγγελία της για τα εμβόλια της AstraZeneca κατά της COVID-19 λέγοντας μεταξύ άλλων:

“Δεν ανανεώσαμε την παραγγελία για μετά τον Ιούνιο. Θα δούμε τι θα γίνει στη συνέχεια”

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Μπρετόν ηγείται από τον Φεβρουάριο ενός ειδικού εκτελεστικού τμήματος της Κομισιόν, το οποίο είναι υπεύθυνο για την ενίσχυση της παραγωγής εμβολίων στην Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακόμη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον προηγούμενο μήνα ενεργοποίησε νομικές ενέργειες κατά της AstraZeneca για τη μη τήρηση του συμβολαίου της, αναφορικά με την παράδοση των εμβολίων της κατά της COVID-19, αλλά και για την απουσία ενός «αξιόπιστου» σχεδίου από την εταιρία, για τη διασφάλιση της εμπρόθεσμης παράδοσης των εμβολίων.

Αναμένεται να πραγματοποιηθούν δύο δημόσιες ακροάσεις για την υπόθεση με την προσφυγή να εξετάζεται βάσει μιας έκτακτης διαδικασίας. Αυτό σημαίνει ότι ενδέχεται να ολοκληρωθεί μέσα σε μερικές εβδομάδες, σύμφωνα με όσα είχε ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με την Επίτροπο Υγείας και Ασφαλείας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου, η απόφαση για την εκκίνηση νομικής διαδικασίας κατά της φαρμακευτικής ελήφθη σε συνεννόηση με τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.

Εμβόλιο AstraZeneca: Τι θα γίνει με τη δεύτερη δόση όσων έχουν ξεκινήσει τον εμβολιασμό τους

Μετά την απόφαση της Ε.Ε. να μην ανανεώσει την παραγγελία των εμβολίων της AstraZeneca έχει προκληθεί έντονος προβληματισμός σε πολίτες της χώρας, οι οποίοι έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση του συγκεκριμένου σκευάσματος. Άλλωστε, ολόκληρη η ηλικιακή ομάδα 30-39 και των 40-44 εμβολιάζεται αποκλειστικά με το σκεύασμα της AstraZeneca αρχής γενομένης της Μ. Τετάρτης (28/4) για τους 30-39 και του Μ. Σαββάτου (1/5) για τους 40-44.

Ωστόσο, φαίνεται πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας επί του ζητήματος, καθώς η δεύτερη δόση του εμβολίου είναι εξασφαλισμένη για όσους και όσες έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου. Έτσι, ο εμβολιασμός τους θα πραγματοποιηθεί ακριβώς όπως έχει προγραμματιστεί.

Στη διαβεβαίωση αυτή προχώρησε, άλλωστε, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε μεταξύ άλλων:

«Είναι εξασφαλισμένες οι δεύτερες δόσεις του εμβολίου για όποιον έχει κάνει την πρώτη δόση, για όποιον θέλει να κάνει τώρα το εμβόλιο, όπως και για όλα τα εμβόλια».

Ακόμη, αναφερόμενος στα εμβόλια της AstraZeneca ο κ. Κικίλιας είπε:

«Έχουμε προαγοράσει 30 εκατ. εμβόλια».

Παράλληλα, υπογράμμισε πως μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχουν γίνει 5,4 εκατ. εμβολιασμοί και 1,94 εκατ. συμπολίτες μας θα έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Μεταξύ άλλων ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στους εμβολιασμούς στα νησιά λέγοντας πως εμβολιάστηκαν καθολικά τα νησιά με πληθυσμό κάτω των 5.000 κατοίκων, ενώ για τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς είπε πως η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που θα τον εφαρμόσει και προανήγγειλε ανακοινώσεις μέχρι το τέλος του μήνα.

Το video δεν είναι πλέον διαθέσιμο

Όσον αφορά την εξασφάλιση των εμβολίων της AstraZeneca για όσους και όσες έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση, ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, προέβη σε μια αντίστοιχη διαβεβαίωση λέγοντας:

«Η εθνική επιτροπή εμβολιασμού έχει προκαταβάλει όλες τις δεύτερες δόσεις των εμβολίων. Όταν προγραμματίζεται ένα ραντεβού έχει ήδη δεσμευτεί η δεύτερη δόση».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Γραφικές Τέχνες

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES
22 Μαϊ. 2024
Ατα
22:00
-
Μπά
25 Μαϊ. 2024
Παν
20:30
-
Άρη
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
19:00
-
ΦΕΝ
24 Μαϊ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;