Μια ευχή για το 2021: Να μην κοιτάμε μόνο την παρτάρα μας
Καλή χρονιά σε όλους, με ενσυναίσθηση και με υγεία!

Πολλές ευχές μπορεί να δώσει κανείς για τον νέο χρόνο, για κάθε νέο χρόνο. Ειδικά για το 2021, έχουμε εναποθέσει τόσες ελπίδες εκεί πάνω που φοβάμαι ότι θα απογοητευτούμε οικτρά! Τέλος πάντων, πέρα από τα «SOS» (βλ. υγεία, ευτυχία, χαρά, αγάπη κοκ.) υπάρχουν και κάποιες πιο συγκεκριμένες, κατά περίπτωση που λέμε.

Εγώ λοιπόν, για το 2021, θέλω να κοιτάμε λιγότερο τον εαυτούλη μας. Λίγο να βάζουμε τα πόδια μας στα παπούτσια των άλλων, να αναλογιζόμαστε πώς μπορεί να αισθάνονται οι άλλοι με τις πράξεις μας, τι επιπτώσεις μπορεί να έχουν αυτά που κάνουμε στους άλλους, πώς τους επηρεάζουμε, πώς τους εμποδίζουμε ή πώς τους στενοχωρούμε.

Αντιλαμβάνομαι ότι η κοινωνία εκεί έξω είναι μια ζούγκλα. Όλο και περισσότεροι πατούν πάνω στα (μεταφορικά) πτώματα των άλλων για να επιζήσουν και να ανέβουν ψηλότερα. Και ας είναι και για λίγο, δεν τους νοιάζει, απλά ο ανταγωνισμός και η ανθρωποφαγία έχει φτάσει σε άλλο level.

Παλιότερα λέγαμε ότι η οικονομική κρίση δεν μας άλλαξε καθόλου. Ότι πάλι μαλάκες εξακολουθούμε και είμαστε και ότι δεν πήραμε κανένα μάθημα από τα δύσκολα αυτά χρόνια. Όσες αλλαγές υπήρξαν ήταν επιφανειακές και όλα σιγά σιγά τα συνηθίσαμε τα προβλήματα και βρήκαμε τρόπο να πάμε πάλι εκεί που βολευόμασταν. Δυστυχώς, μετά από ένα σχεδόν χρόνο υγειονομικής κρίσης, το ίδιο λέμε και τώρα. Στην αρχή, με «όχημα» τον φόβο και τη συμπόνια κάτι γινόταν. Αλλά μετά γύρισε πάλι ο διακόπτης και η προσωπική κούραση, το προσωπικό κέρδος, το προσωπικό συμφέρον βγήκαν από πάνω.

Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες, έχουμε έτσι και αλλιώς υπερ-αναλύσει όλα τα θέματα covid και (δυστυχώς) θα έχουμε να τα συζητάμε για πολύ καιρό ακόμα. Δεν συζητώ όταν έρθει η ώρα να εμβολιαστεί το ευρύ κοινό. Θα χαλάσουν οικογένειες, φιλίες και γάμοι, να μου το θυμηθείτε. Το θέμα όμως είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε όντα που ζουν μαζί με κάποια ΑΛΛΑ όντα και όσα δικαιώματα έχουμε εμείς, άλλα τόσα δικαιώματα έχουν και οι υπόλοιποι. Δεν είναι ότι εμείς έχουμε μόνο δικαιώματα και οι άλλοι έχουν μόνο υποχρεώσεις, δεν έγινε έτσι η μοιρασιά.

Για το 2021 λοιπόν, μια χρονιά στην οποία έχουμε ποντάρει πολλά, ακόμα και αν τίποτα δεν πάει όπως το θέλουμε (γιατί πάντα πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι) εύχομαι απλά να μάθουμε να κοιτάμε και λίγο γύρω μας, να σκεφτόμαστε και να αισθανόμαστε τις επιπτώσεις που έχουν οι σκέψεις μας, τα λόγια μας, οι επιλογές μας και οι πράξεις μας στους άλλους και να επιδιώκουμε να μην τους κάνουμε κακό.

Δεν χρειάζεται να αγαπιόμαστε όλοι μεταξύ μας, δεν χρειάζεται καν να είμαστε κοινωνικοί, φιλάνθρωποι, αλληλέγγυοι και όλα τα άλλα τα «σεβαστά» και «politically correct». Απλά, ας κάνουμε το λιγότερο δυνατό κακό στους γύρω μας.

Καλή χρονιά σε όλους, με ενσυναίσθηση και με υγεία (αυτό πάντα θα το εύχομαι!)!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
28 Απρ. 2024
Ολυ
17:00
-
Λαμ
28 Απρ. 2024
ΠΑΟ
19:30
-
ΑΕΚ
26 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ
26 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;