Lockdown - Παράταση:
Ποιο είναι το σχέδιο για την άρση του lockdown - Πώς θα ανοίξουν σχολεία & εστίαση - Τι προβλέπεται για μπαρ & κέντρα διασκέδασης

Μαραθώνιες φαίνεται να είναι οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου τις τελευταίες ημέρες, καθώς όλο και πιο κοντά πλησιάζουμε στη 30η Νοέμβρη 2020, ημέρα θεωρητικής τουλάχιστον λήξης του lockdown.

Όπως δείχνει μέχρι στιγμής το επιδημιολογικό αποτύπωμα της χώρας, ωστόσο, και ακούγεται έντονα τις τελευταίες μέρες, μάλλον δεν επιτρέπεται ακόμα η άρση του lockdown και των περιοριστικών μέτρων.

Όπως όλα δείχνουν, η άρση του lockdown αναβάλλεται, ενώ η παράταση αναμένεται να ισχύσει μέχρι και τις 7 Δεκεμβρίου 2020.

Lockdown – Παράταση: “Σχέδιο Χριστούγεννα” & κρίσιμες ημερομηνίες για εστίαση, σχολεία, λιανεμπόριο

Η 7η Δεκεμβρίου 2020, λοιπόν, με βάση τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας μέχρι στιγμής, θεωρείται ως η πιθανότερη ημερομηνία για την άρση του lockdown στην Ελλάδα, όπως έχει ακουστεί, τόσο από αξιωματούχους, όσο και από επιστήμονες.

Ωστόσο, η κυβέρνηση ήδη επεξεργάζεται το σχέδιο για τα σχολεία, την εστίαση, και το λιανεμπόριο με τους ειδικούς να παρουσιάζουν διάφορες εκδοχές για το άνοιγμα της οικονομίας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα λάβει αύριο, Παρασκευή 27/11, την τελική εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων και των επιδημιολόγων, στους οποίους φέρεται να υπάρχει διχογνωμία για το πώς πρέπει να επανέλθει σιγά σιγά η κανονικότητα.

Κλιμακωτό άνοιγμα καταστημάτων

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρουσιάζει η δημόσια τηλεόραση, εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι τα κατάλληλα, το άνοιγμα των καταστημάτων θα γίνει την 14η Δεκεμβρίου 2020.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, επεσήμανε στον ΑΝΤ1, πως το άνοιγμα τους θα είναι κλιμακωτό και η κυβέρνηση θα δράσει με βάση την εμπειρία του Μαΐου.

Κικίλιας: Το ΕΣΥ πιέζεται παντού, αλλά αντέχει – Διαφορετικά τα φετινά Χριστούγεννα

Όπως τόνισε, το άνοιγμα θα ξεκινήσει από τα μικρά καταστήματα και στη συνέχεια θα προχωρήσουμε στα μεγάλα.

Οι κανόνες, όμως, θα είναι αυστηροί και η μάσκα θα συνεχίσει να είναι υποχρεωτική.

«Όταν οι ειδικοί μας δώσουν ημερομηνία για το πότε μπορούμε να ανοίξουμε το λιανεμπόριο, αυτό θα γίνει κλιμακωτά, όπως έγινε και τον Μάιο, από τα μικρότερα καταστήματα προς τα μεγαλύτερα και με πολύ αυστηρούς κανόνες. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υπάρξει συνωστισμός μέσα σε πολύ μικρούς χώρους».

«Σχέδιο Χριστούγεννα» – Πιθανές ημερομηνίες

Στις 7 Δεκεμβρίου 2020 θεωρείται πιθανό να ανοίξουν τα μαγαζιά με τα εποχιακά είδη για να κινηθεί η αγορά για τα Χριστούγεννα, ενώ στις 14 Δεκεμβρίου ίσως ακολουθήσει το λιανεμπόριο.

Τι θα γίνει με την εστίαση

Όσον αφορά στην εστίαση, οι εκτιμήσεις είναι ακόμη δύσκολες και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, ενδεχομένως η εστίαση θα ανοίξει τις παραμονές Χριστουγέννων.

Ωστόσο, η εστίαση εξακολουθεί να αποτελεί πηγή προβληματισμού, καθώς δεν υπάρχει ομοφωνία στην επιτροπή για το άνοιγμά της.

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Ανοιχτό παραμένει και το αν και πότε θα ανοίξουν δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία με επικρατέστερο σενάριο να γίνουν μαθήματα στις 7 Δεκεμβρίου.

Το Υπουργείο Παιδείας αναμένει τις συστάσεις των ειδικών και για τα γυμνάσια και τα λύκεια.

Τι θα γίνει με τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης

Τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης δεν εντάσσονται στους σχεδιασμούς της άρσης μέτρων, καθώς είναι σημεία, που, όπως αναφέρει η κυβέρνηση, παρατηρείται συνωστισμός.

Την ίδια ώρα, θα απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός νομού, ενώ θα παραμείνει ο περιορισμός των συναθροίσεων έως 9 ατόμων.

Oι Αρχές, προκειμένου να αποφύγουν το ενδεχόμενο των πάρτι σε σπίτια, εξετάζουν την εφαρμογή μετακινήσεων με SMS ειδικά για εκείνες τις ημέρες, μέχρι και απαγόρευση κυκλοφορίας από νωρίς το βράδυ έως τις πρώτες πρωινές ώρες.

SMS στο 13033: Νέος κωδικός 7 για τις μετακινήσεις;

Οι καταστηματάρχες, αλλά και οι καταναλωτές αναμένουν με αγωνία τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το άνοιγμα των καταστημάτων, αλλά και για τον τρόπο λειτουργίας τους για τα Χριστούγεννα και να δουν τι θα γίνει με το SMS στο 13033.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε το Star, το κυβερνητικό επιτελείο επεξεργάζεται δύο σενάρια όταν ανοίξουν τα καταστήματα:

-Το πρώτο είναι να δημιουργηθεί ακόμα ένας κωδικός, να στέλνουν δηλαδή οι πολίτες sms με κωδικό 7, όπου θα τους επιτρέπεται η μετακίνηση σε κάποιο κατάστημα του λιανεμπορίου.

Το δεύτερο σενάριο είναι με την άρση του lockdown να καταργηθεί η αποστολή sms και να κινηθεί η αγορά, με τους περιορισμούς που ισχύουν ανά τετραγωνικό μέτρο.

Τι ισχύει σήμερα με το SMS στο 13033

Το SMS πρέπει να είναι της μορφής:

X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

1 Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό ή αιμοδοσία, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.

2 Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.

3 Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

4 Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.

5 Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

6 Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά τρία άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Θα λαμβάνετε ως απάντηση:

Μετακίνηση [κενό] X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη από κινητά τηλέφωνα με κάρτα SIM των παρόχων κινητής τηλεφωνίας που λειτουργούν στην Ελλάδα (Cosmote, Vodafone GR, Wind).

Προκειμένου να κάνουν χρήση της υπηρεσίας 13033 οι πολίτες με συσκευή που έχει κάρτα SIM δικτύου του εξωτερικού, μπορούν να προμηθευτούν μια σύνδεση καρτοκινητού από τα σημεία πώλησης των παρόχων. Υπενθυμίζεται ότι η χρήση της υπηρεσίας 13033 είναι δωρεάν.

Τα μηνύματα του 13033 αφορούν αποκλειστικά σε επιβεβαίωση κατ’εξαιρεση μετακίνησης.

Το 13033 δεν στέλνει μηνύματα που παραπέμπουν σε εγκατάσταση λογισμικού ή σε ιστοσελίδα άλλη από το forma.gov.gr

Eπιστροφή στην κανονικότητα με… ρυθμούς χελώνας

«Εφόσον οι ειδικοί δώσουν το σήμα και τα εργαλεία, τότε θα υπάρξει επανεκκίνηση, οποιαδήποτε επανεκκίνηση όμως, θα γίνει κάτω από κανόνες», ξεκαθάρισε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου σχετικά με την άρση του lockdown.

Ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης τόνισε ότι, είναι ξεκάθαρο πως «την προσεχή Δευτέρα δεν θα λειτουργήσει καμία δραστηριότητα», επεσήμανε ωστόσο ότι, «όλοι θα προλάβουν να προετοιμαστούν».

Ερωτηθείς για τη διατήρηση του μέτρου των sms για τη μετακίνηση, απάντησε πως «είναι εκ των προτέρων μια επιλογή περιορισμού, όμως οι περιορισμοί δεν θα αρθούν όλοι» και εξήγησε πως «σίγουρα θα υπάρξει ένα πακέτο μέτρων».

Ρεβεγιόν 2020 με SMS στο 13033

Παραμονή και ανήμερα, Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, εξετάζεται να γίνονται οι μετακινήσεις πάλι με SMS στο 13033, αλλά να υπάρξει απαγόρευση κυκλοφορίας από νωρίς το βράδυ μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα επιτραπεί η κυκλοφορία από νομό σε νομό.

Ο περιορισμός των συναθροίσεων 9 ατόμων θα παραμείνει, ενώ δεν θα γίνουν ρεβεγιόν σε καταστήματα και ξενοδοχεία.

Στις απαγορεύσεις που θα ισχύσουν από τις 24 Δεκεμβρίου μέχρι την 1η Ιανουαρίου, περιλαμβάνονται:

-απαγόρευση κυκλοφορίας από νομό σε νομό

-απαγόρευση μετάβασης σε χειμερινά θέρετρα

-Κλειστά όλα τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας

-απαγόρευση συνάθροισης άνω των 9 ατόμων

-κλειστές οι αίθουσες ξενοδοχείων για ρεβεγιόν

-ίσως και απαγόρευση της κυκλοφορίας από το βράδυ της παραμονής Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, μέχρι το πρωί της επομένης.

Πώς θα «δουλέψει» το click away τις γιορτές

Το «click away» προβλέπει τα εξής, σύμφωνα με τον Παναγιώτη Σταμπουλίδη:

– Γίνεται ηλεκτρονική παραγγελία του προϊόντος

– Ο καταναλωτής προπληρώνει το προϊόν

– Με το αποδεικτικό παραγγελίας-πληρωμής παραλαμβάνει το προϊόν από ειδικά διαμορφωμένο, εξωτερικό χώρο του καταστήματος

Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου επισήμανε ότι με τον τρόπο αυτό αποφορτίζονται οι μεταφορές, ενώ αποφεύγεται ο συνωστισμός, καθώς «δεν θα γίνεται έρευνα αγοράς εντός του καταστήματος, αλλά από το ηλεκτρονικό κατάστημα».

Click away: Η μέθοδος για αγορές τα Χριστούγεννα

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν ορισμένοι τομείς της οικονομίας, όπως τα εποχιακά είδη και τα παιχνίδια, όμως τόνισε πως η αγορά θα λειτουργήσει με αυστηρούς όρους, όπως μάσκες, αποστάσεις, περιορισμένος αριθμός ατόμων μέσα στα καταστήματα.

«Ένα από τα μέτρα που θα εφαρμοστούν θα είναι τα ψώνια με τον τρόπο του click away, δηλαδή θα γίνεται παραγγελία από τον καταναλωτή στο κατάστημα, η παραγγελία θα ετοιμάζεται, ο πολίτης θα κλείνει ραντεβού με τον καταστηματάρχη και θα πηγαίνει να την παραλαμβάνει από το κατάστημα, μειώνοντας στο ελάχιστο την ανθρώπινη επαφή, ενώ θα μειωθεί σε μεγάλο βαθμό ο συνωστισμός μέσα στα καταστήματα».

Ο Υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι οι τομείς της οικονομίας που έχει αποδειχθεί ότι αποτελούν εστίες διασποράς του ιού δεν θα ανοίξουν ή θα ανοίξουν πολύ αργότερα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

05-03-2024

Ταύρος

Μεταφορές

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Μαρούσι

800

⚽🏀 LIVE SCORES
29 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Φιο
01 Ιούν. 2024
Μπο
22:00
-
Ρεά

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;