Κορωνοϊός: Τα 6 μέτρα που θα ισχύσουν σε όλη τη χώρα - Ο νέος υγειονομικός χάρτης
Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού που θα ισχύσουν σε όλη τη χώρα. Πώς θα διαμορφωθεί ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας;

Τελείωσε πριν από λίγη ώρα η ενημέρωση από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, σε σχέση με τα νέα μέτρα αντιμετώπισης του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας. Τα μέτρα αυτά θα τεθούν σε ισχύ από το πρωί της Τρίτης (03/11) και ώρα 06:00 και θα έχουν ισχύ για έναν μήνα.

Ο κ. Χαρδαλιάς υποστήριξε στην ενημέρωσή του τα εξής:

“Δεν μπορούμε να μένουμε στατικοί, πρέπει να δράσουμε σήμερα ώστε να προλάβουμε τα χειρότερα. Προσαρμόζουμε τη στρατηγική μας για τη νέα επίθεση του ιού.”

Ο υφυπουργός επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ένα δυναμικό σχέδιο για τον Νοέμβριο “ώστε να έχουμε ομαλότερη ζωή τον Δεκέμβριο”. Αμέσως μετά πέρασε στην παρουσίαση των οριζόντιων μέτρων, δηλαδή αυτών των μέτρων που ισχύουν σε όλη την επικράτεια, ανεξάρτητα από το επίπεδο υγειονομικής ασφάλειας.

Τα 6 οριζόντια μέτρα που ισχύουν σε όλη τη χώρα

Τα μέτρα αυτά είναι:

  1. Υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους
  2. Απαγόρευση επιβίβασης σε ΜΜΜ δίχως μάσκαε μάσκα
  3. Περιορισμός κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί σε όλη τη χώρα (εξαίρεση οι λόγοι εργασίας και υγείας)
  4. Υποχρεωτική τηλεργασία σε ποσοστό 50%σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα
  5. Υποχρεωτική τηλεκπαίδευση στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα (εξαιρούνται κλινικές και εργαστήρια)
  6. Αναστέλλεται σε όλη την επικράτεια επισκεπτήριο σε όλες τις δομές πρόνοιας

Ο Νίκος Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι σε όλη τη χώρα λιανεμπόριο, χονδρεμπόριο, βιομηχανία, σχολεία υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι, ξενοδοχεία και κομμωτήρια εξακολουθούν να λειτουργούν.

Ο νέος χάρτης υγειονομικής προστασίας

Στο επίπεδο Α επιτήρησης «κίτρινο» κατατάσσονται οι εξής 47 Περιφερειακές Ενότητες:

Αιτωλοακαρνανίας, Άνδρου, Αργολίδας, Αρκαδίας, Άρτας, Αχαΐας, Γρεβενών, Εύβοιας, Ευρυτανίας Ζακύνθου, Ηλείας, Ηρακλείου, Θάσου Θεσπρωτίας, Ιθάκης Ικαρίας Καλύμνου Καρδίτσας, Καρπάθου – Κάσου, Κέας –Κύθνου, Κέρκυρας Κεφαλληνίας Κορινθίας, Κω, Λακωνίας Λασιθίου, Λέσβου Λευκάδας Λήμνου, μαγνησίας Μεσσηνίας, Μήλου, Μυκόνου, νήσων Αττικής πλην Σαλαμίνας, Πάρου Πρέβεζας Ρεθύμνου, Ρόδου, Σάμου, Σποράδων, Σύρου, Τήνου, Φθιώτιδας, Φλώρινας, Φωκίδας, Χανίων, Χίου.

Στο επίπεδο Β αυξημένου κινδύνου “κόκκινο” κατατάσσονται οι εξής 27 Περιφερειακές Ενότητας:

Ανατολική Αττική, Βοιωτία, Βόρειος Τομέας Αθηνών, Δράμα, Δυτική Αττική, Δυτικός Τομέας Αθηνών, Έβρος, Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Θήρα, Ιωάννινα, Καβάλα, Καστοριά, Κεντρικός Τομέας Αθηνών, Κιλκίς, Κοζάνη, Λάρισα, Νάξος, Νότιος Τομέας Αθηνών, Ξάνθη, Πειραιάς, Πέλλα, Πιερία, Ροδόπη, Σέρρες, Τρίκαλα, Χαλκιδική

Η αλλαγή του υγειονομικού χάρτη της χώρας στις δύο ζώνες, από τέσσερις που ήταν μέχρι πρότινος, με συγκεκριμένες δέσμες μέτρων για καθεμία από αυτές ανακοινώθηκε, ήδη, το μεσημέρι του Σαββάτου από τον κ. Μητσοτάκη σε διάγγελμα που απηύθυνε στον ελληνικό λαό, στο πλαίσιο του κυβερνητικού σχεδιασμού για την αποτροπή της περαιτέρω εξάπλωσης του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Από τις 06:00 το πρωί της Τρίτης, 3 Νοεμβρίου 2020 και για ένα μήνα, θα τεθεί σε ισχύ ο νέος κυβερνητικός σχεδιασμός, βάσει του οποίου η επικράτεια χωρίζεται, πλέον, σε δύο ζώνες αντί για τέσσερις. Οι δύο αυτές ζώνες είναι οι εξής:

  1. Επιτήρησης και
  2. Αυξημένου Κινδύνου

Τι θα ισχύει στις περιοχές που εντάσσονται στη Ζώνη Επιτήρησης;

Στην πρώτη ζώνη (Ζώνη Επιτήρησης) εντάσσονται όλοι οι νομοί που μέχρι τώρα παρουσίαζαν σχετικά λίγα κρούσματα, αυτοί δηλαδή που μέχρι σήμερα είναι στο «πράσινο» και το «κίτρινο». Εκεί θα ισχύουν τα γνωστά μέτρα, κάποια από τα οποία διευρύνονται. Αυτά τα μέτρα είναι τα εξής:

  • Χρήση μάσκας παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
  • Περιορισμός της κυκλοφορίας από τις 12:00 το βράδυ έως τις 5:00 το πρωί.
  • Εφαρμογή τηλε-εργασίας 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
  • Και πλήρης τηλε -εκπαίδευση στα πανεπιστήμια.

Στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης:

“Όχι συναθροίσεις. Και, βέβαια, πάντα αποστάσεις και προσωπική υγιεινή.”

Τι θα ισχύει στις περιοχές που εντάσσονται στη Ζώνη Αυξημένου Κινδύνου;

Στη ζώνη Αυξημένου Κινδύνου εντάσσονται οι περιοχές που μέχρι σήμερα βρίσκονται στο «κόκκινο» και στο «πορτοκαλί». Δηλαδή όλη η Βόρεια Ελλάδα αλλά και η Αττική και κάποιες ακόμα περιοχές της χώρας. Ειδικά στις περιοχές αυτές, στις προηγούμενες ρυθμίσεις προστίθενται και οι ακόλουθες:

  • Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των χώρων εστίασης, πλην της κατ’ οίκον διανομής φαγητού και της παραλαβής από το κατάστημα.
  • Το ίδιο θα ισχύει και για τους χώρους ψυχαγωγίας, πολιτισμού και άθλησης: Μπαρ, καφέ, κινηματογράφοι, μουσεία και θέατρα, όπως και κλειστά γυμναστήρια.
  • Σε αντίθεση με την άνοιξη, ωστόσο, δεν απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός νομού.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

1.000

⚽🏀 LIVE SCORES
28 Απρ. 2024
Ολυ
17:00
-
Λαμ
28 Απρ. 2024
ΠΑΟ
19:30
-
ΑΕΚ
26 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ
26 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
 2