Κορωνοϊός: Σήμερα οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη για τα νέα μέτρα - Τι εξετάζεται για μετακινήσεις & εστίαση
Κορωνοϊός: Τα δύο μέτρα που προτείνουν οι ειδικοί - Τι προβλέπεται να ανακοινωθεί

Νέα μέτρα για τον περιορισμό εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού είναι έτοιμος να ανακοινώσει σήμερα, Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος χτες, οι περιοχές με έξαρση κρουσμάτων περνούν στο «κόκκινο» επίπεδο συναγερμού και θα ληφθούν νέα, έκτακτα μέτρα στις εξής περιοχές: Τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα και τη Ροδόπη. 


Δίνοντας, λοιπόν, το στίγμα του στο τι θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα, ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι σήμερα, Παρασκευή 30/10, θα ανακοινώσει μέτρα για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος.

Κορωνοϊός: Σήμερα οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη για τα νέα μέτρα – Τι εξετάζεται για μετακινήσεις & εστίαση

Πλέον, τα κρούσματα που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ στις ημερήσιες ενημερώσεις του, έχουν παγιωθεί σε τετραψήφιο αριθμό κι αυτό έχει δημιουργήσει μεγάλη ανησυχία σε κυβερνητικά στελέχη και λοιμωξιολόγους.

Τα μέτρα, λοιπόν, που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός θα είναι σκληρά, με πολλές επιχειρήσεις να δοκιμάζονται για μία ακόμα φορά μέσα στο 2020.

Ωστόσο, στόχος του σχεδίου που θα ξεδιπλώσει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι να αποφευχθεί άμεσα τουλάχιστον ένα γενικευμένο lockdown στη χώρα.

Yπενθυμίζεται ότι ήδη επτά περιφερειακές ενότητες στην χώρα βρίσκονται σε τοπικό lockdown: Κοζάνη, Καστοριά, Ιωάννινα, Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ροδόπη.

Και παρότι το γενικευμένο lockdown βρίσκεται στον ορίζοντα της διαδρομής που κάνει τώρα η χώρα, οι επιστήμονες και η κυβέρνηση θα επιχειρήσουν μέσα από συντονισμένα και στοχευμένα μέτρα να κόψουν την αλυσίδα της μετάδοσης του κορωνοϊού, τόσο μέσα στις πολύ επιβαρυμένες περιοχές, όσο και στις λιγότερο φορτωμένες με ιικό φορτίο περιοχές της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων έπειτα από συνεχείς συσκέψεις, που ολοκληρώθηκαν χθες αργά το απόγευμα, εισηγήθηκαν, κατά πληροφορίες, δύο μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα, δηλαδή σε όλη τη χώρα και ανεξάρτητα από τη διαβάθμιση κινδύνου των περιοχών, και μια σειρά μέτρων στοχευμένα στις πορτοκαλί περιοχές.

Μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα

Τα μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς, και η αναστολή όλων των ερασιτεχνικών ομαδικών αθλητικών εκδηλώσεων.

Σήμερα, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς, στις περιοχές που είναι επιβαρυμένες λόγω του κορωνοϊού και βρίσκονται στα επίπεδα 3 και 4, τις λεγόμενες “πορτοκαλί” και “κόκκινες” περιοχές.

Στις αρχικές συζητήσεις της, η Επιτροπή εξέταζε το ενδεχόμενο η χρήση μάσκας να επεκταθεί στις “κίτρινες” περιοχές, τελικά, όμως, αποφασίστηκε η εισήγηση να αφορά τη χρήση της μάσκας και στις “πράσινες” περιοχές, ώστε να μην επεκτείνεται η επιδημία περαιτέρω ή να μην επιχειρείται να ανακοπεί αφότου έχει εξαπλωθεί.

Ωστόσο, στις λιγότερο επιβαρυμένες περιοχές, η μάσκα θα είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους όταν και όπου υπάρχει συγχρωτισμός. Στις “πορτοκαλί” και “κόκκινες” περιοχές η χρήση μάσκας είναι παντού, χωρίς εξαιρέσεις.

Η αναστολή των ομαδικών αθλητικών εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα προτάθηκε επίσης από τους ειδικούς στοχευμένα επειδή από τις ιχνηλατήσεις προέκυπτε συνεχώς τις τελευταίες εβδομάδες πως οι αθλητικές διοργανώσεις αποτελούσαν clusters κορωνοϊού.

Το σκεπτικό των ειδικών είναι να περιοριστούν δραστικά οι συγκεκριμένες οργανώσεις που φαίνεται να έχουν δώσει εκατοντάδες συρροές και να σταματήσει η ραγδαία άνοδος των κρουσμάτων.

Επιπλέον, “έξυπνα” μέτρα με στόχο το άλλο μεγάλο πεδίο διασποράς του κορωνοϊού, εκείνο της διασκέδασης, έχουν προταθεί για τις “πορτοκαλί” περιοχές δηλαδή σε όσες έχουν χαρακτηριστεί αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης.

Η εισήγηση περιλαμβάνει το κλείσιμο των εστιατορίων και των λοιπών χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος στις 9 το βράδυ, το νυχτερινό lockdown, δηλαδή την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:30 ή 22:00 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί και επίσης κατά τις ίδιες ώρες η απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός των ορίων της περιφερειακής ενότητας – ωστόσο η τελευταία πρόταση αντιμετωπίζει τεχνικές δυσκολίες στην υλοποίησή της, γεγονός που ίσως την καταστήσει και ανενεργή. Ακόμη, έχει προταθεί και η χρήση μάσκας σε όλη τη διάρκεια παραμονής στους χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Τέλος, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων πρότεινε την όλος το δυνατόν μεγαλύτερη επέκταση της τηλεργασίας και της τηλεκπαίδευσης στα πανεπιστήμια. 

Η απόφαση είναι στα “χέρια” του πρωθυπουργού, ο οποίος ενδεχομένως θελήσει να δώσει μία ακόμα ευκαιρία στους επιχειρηματίες να κρατήσουν ανοιχτές τις επιχειρήσεις εστίασης, θέτοντας όμως νέους κανόνες τόσο για τις αποστάσεις όσο και το επιτρεπόμενο όριο πελατών εντός των καταστημάτων.

Επιπλέον, δεν εξετάζεται προς ώρας το ενδεχόμενο κλεισίματος των σχολείων. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τα διόδια καθώς «κλειδώνει» η απαγόρευση εξόδου και από τις πορτοκαλί περιοχές, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής.

Ποιες περιοχές «αναβαθμίζονται» σε επίπεδο κινδύνου

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς πραγματοποίησε χτες έκτακτη ενημέρωση, κατά τη διάρκεια της οποίας ανέβηκαν στο επίπεδο συναγερμού 4 η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα και η Ροδόπη, ενώ 10 ακόμη περιοχές της χώρας μας ανέβηκαν στο επίπεδο συναγερμού 3.

Πιο συγκεκριμένα, από σήμερα, Παρασκευή (30/10) στις 06:00 η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα και η Ροδόπη ανεβαίνουν στο επίπεδο συναγερμού και ως εκ τούτου, πρέπει να τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα, που τηρούνται σε όλες τις περιοχές που είναι “κόκκινες”.

Έτσι, από σήμερα θα ισχύσουν τα μέτρα που προβλέπονται στις περιοχές αυξημένου κινδύνου με μοναδική εξαίρεση το ζήτημα των χερσαίων, θαλασσίων και αεροπορικών συνδέσεων, αλλά και μετακινήσεων από και προς τις περιοχές αυτές για πρακτικούς λόγους, που σχετίζονται με τον προγραμματισμό των πολιτών.

Η εξαίρεση των μετακινήσεων θα ισχύσει ως και τη Δευτέρα στις 06:00 το πρωί.

Παράλληλα, ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε πως θα επαναξιολογηθεί το ζήτημα των μετακινήσεων για όσες περιοχές βρίσκονται στο επίπεδο 4.

Οι περιοχές, που ανεβαίνουν στο επίπεδο συναγερμού 3 (πορτοκαλί), είναι οι εξής:

  • Πέλλα,
  • Δράμα,
  • Έβρος,
  • Ξάνθη,
  • Κιλκίς,
  • Πιερία,
  • Χαλκιδική,
  • Ημαθία,
  • Καβάλα.

Επιπλέον, η Μεσσηνία και η Αρκαδία ανεβαίνουν στο επίπεδο συναγερμού 2 (κίτρινο).

Με πληροφορίες από Πρώτο Θέμα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

⚽🏀 LIVE SCORES
10 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΡΟΜ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;