Μάσκες παντού & απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα - Σε 19 περιοχές θα ισχύσουν τα μέτρα - Ποιες εξαιρούνται
Από πότε τίθενται σε ισχύ τα νέα μέτρα - Ο χάρτης των επιπέδων κινδύνου

Μάσκες παντού & απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα – Σε 19 περιοχές θα ισχύσουν τα μέτρα – Ποιες εξαιρούνται

Μετά την ανησυχητική έξαρση του κορωνοϊού στην Ελλάδα και το τρίτο συνεχόμενο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων, το οποίο καταγράφηκε χτες, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απηύθυνε διάγγελμα στο λαό, κατά τη διάρκεια του οποίου ανακοίνωσε νέα έκτακτα μέτρα, που αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή από το Σάββατο 24/10, σε περιοχές της χώρας που βρίσκονται στο επίπεδο 3 και 4.

Πιο συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε χτες τα εξής μέτρα:

– Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 00:30 ως τις 05:00 το πρωί σε περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3 και 4 του χάρτη επικινδυνότητας. Πρόκειται για όλες τις «πορτοκαλί»(επίπεδο 3) και «κόκκινες»(επίπεδο 4) περιοχές. Από αυτό το μέτρο εξαιρούνται όσοι εργάζονται τη νύχτα και τα περιστατικά έκτακτης ανάγκης.

– Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Η μάσκα θα αφαιρείται μόνο, όταν καθόμαστε στο τραπέζι ενός καταστήματος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε, μάλιστα, ότι οι δύο νέες ρυθμίσεις θα συνοδευτούν και από την ενίσχυση των ελέγχων για την τήρηση των μέτρων που ήδη ισχύουν, ενώ οι ιδιοκτήτες καταστημάτων που δεν τα τηρούν, όπως και οι εργοδότες που δεν προστατεύουν τους εργαζομένους τους, θα τιμωρούνται.

Τέλος, τόνισε πως η τηλεργασία θα επεκταθεί κι άλλο, όπου είναι εφικτό.

Οι 19 περιοχές που θα ισχύσουν τα νέα μέτρα

Οι περιοχές, στις οποίες ισχύουν τα νέα μέτρα, είναι η Κοζάνη και η Καστοριά που βρίσκονται στο «κόκκινο», καθώς και η Αττική, η Αχαΐα, η Ζάκυνθος, το Ηράκλειο, η Θήρα, τα Ιωάννινα, η Καρδίτσα, η Κέα-Κύθνος, η Λέσβος, η Μύκονος, η Πέλλα, η Σάμος και τα Τρίκαλα, η Θεσσαλονίκη, η Βοιωτία, η Λάρισα και οι Σέρρες που βρίσκονται στο «πορτοκαλί».

Μετά τις 00:30, θα επιτρέπεται μόνο όσοι μετακινούνται για δουλειά, καθώς και για εξαιρετικές περιπτώσεις θεμάτων υγείας.

Στην πρώτη περίπτωση, σύμφωνα με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, «τα μόνα έγγραφα που θα υπάρξουν θα είναι πιστοποιήσεις των εργοδοτών με τις αντίστοιχες βεβαιώσεις από την ΕΡΓΑΝΗ, που εργάζεται και που τον απασχολεί η επιχείρηση και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις θεμάτων υγείας».

«Ουδείς άλλος θα κυκλοφορεί μέχρι από τος 00:30 μέχρι τις 05:00» κατέληξε.

Χάρτης Υγειονομικής ασφάλειας – Επίπεδα κινδύνου

Ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας επικαιροποιήθηκε από σήμερα και η Καστοριά ανέβηκε στο επίπεδο 4 (Αυξημένου Κινδύνου), ενώ στο επίπεδο 3 (αυξημένης επιτήρησης) προστέθηκαν οι περιφέρειες Θεσσαλονίκης, Βοιωτίας, Λάρισας και Σερρών.

Τα Ιωάννινα παραμένουν προς το παρόν στο επίπεδο 3, ωστόσο η κατάστασή θα επαναξιολογηθεί το Σάββατο 24 Οκτωβρίου και φυσικά η Κοζάνη παραμένει στο επίπεδο 4.

Από τις 74 περιφερειακές ενότητες της χώρας, 24 βρίσκονται στο επίπεδο 3, (σε κατάσταση αυξημένης επιτήρησης), και δύο στο επίπεδο 4 (αυξημένου κινδύνου).

Έτσι, οι μάσκες γίνονται υποχρεωτικές παντού (η μάσκα αφαιρείται μόνο στους χώρους εστίασης αφού οι πελάτες κάτσουν στο τραπέζι) και η βραδινή κυκλοφορία απαγορεύεται από τις 12:30π.μ έως τις 5π.μ στις περιοχές.

Επίπεδο 3: Ανατολική Αττική, Αχαΐα, Βοιωτία, Βόρειος Τομέας Αθηνών, Δυτική Αττική, Δυτικός Τομέας Αθηνών, Ζάκυνθος, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Θήρα, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Κέα-Κύθνος, Κεντρικός Τομέας Αθηνών, Λάρισα, Λέσβος, Μύκονος, Νήσοι Αττικής, Νότιος Τομέας Αθηνών, Πειραιάς, Πέλλα, Σάμος, Σέρρες, Τρίκαλα.

Επίπεδο 4: Καστοριά, Κοζάνη.

Ποιες περιοχές εξαιρούνται από τα νέα έκτακτα μέτρα

Ο Χάρτης περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας (Επίπεδο 1 – Ετοιμότητας, Επίπεδο 2 – Επιτήρησης, Επίπεδο 3 – Αυξημένης Επιτήρησης και Επίπεδο 4 – Αυξημένου Κινδύνου) και εντάσσει τις 74 Περιφερειακές Ενότητες της Ελλάδας σε επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας με αντίστοιχες δέσμες μέτρων που ισχύουν για όλους.

Στην Ελλάδα, 26 περιφέρειες ανήκουν στο επίπεδο 1, (σε ετοιμότητα), οι 22 βρίσκονται στο επίπεδο 2, (σε κατάσταση επιτήρησης):

Επίπεδο 1: Άνδρος, Αρκαδία, Άρτα, Δράμα, Έβρος, Ευρυτανία, Ηλεία, Θάσος, Θεσπρωτία, Ιθάκη, Ικαρία, Καβάλα, Κάλυμνος, Κάρπαθος-Κάσος, Κεφαλληνία, Λασίθι, Λευκάδα, Λήμνος, Μεσσηνία, Μήλος, Ρέθυμνο, Σποράδες, Σύρος, Τήνος, Φωκίδα, Χανιά.

Επίπεδο 2: Αιτωλοακαρνανία, Αργολίδα, Γρεβενά, Εύβοια, Ημαθία, Κέρκυρα, Κιλκίς, Κορινθία, Κως, Λακωνία, Μαγνησία, Νάξος, Ξάνθη, Πάρος, Πιερία, Πρέβεζα, Ροδόπη, Ρόδος, Φθιώτιδα, Φλώρινα, Χαλκιδική, Χίος.

Συγκεκριμένα για την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς ισχύουν ήδη -μεταξύ άλλων- η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, η αναστολή όλων των συναθροίσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, και η απαγόρευση μετακίνησης εκτός της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, ενώ από τις 24 Οκτωβρίου στις 6 το πρωί ισχύει και η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 12:30 πμ μέχρι τις 5:00 το πρωί.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Κορωνοϊός: Νέο αρνητικό ρεκόρ – Πάνω από 870 κρούσματα σήμερα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Μαρούσι

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
28 Απρ. 2024
Ολυ
17:00
-
Λαμ
26 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ
26 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 0 
 4 
  
  
 1