Τηλεργασία: Όλες οι αλλαγές που ισχύουν από τη Δευτέρα για τους εργαζόμενους στην Αττική
Νέο καθεστώς τηλεργασίας θα τεθεί σε ισχύ από τη Δευτέρα, 21/09, στην Αττική για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού.

Το νέο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας έφερε και ένα πακέτο νέων μέτρων που θα τεθούν σε ισχύ από τη Δευτέρα 21/09. Ανάμεσα σε αυτά είναι και η υποχρεωτική τηλεργασία για το 40% των εργαζομένων στην Αττική.

Η εφαρμογή του μέτρου αρχικά ορίζει την υποχρέωση για τους εργοδότες να ενημερώσουν για το 40% των εργαζομένων τους που θα εργαστούν με τηλεργασία. Σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται το ethnos.gr, οι εργοδότες όλων των επιχειρήσεων εντός της Περιφέρειας Αττικής θα έχουν περιθώριο ένα 24ωρο από την δημοσίευση της ρύθμισης σε ΦΕΚ για να προαναγγείλουν στο πληροφοριακό σύστημα “Εργάνη” τους μισθωτούς που θα τεθούν υποχρεωτικά σε καθεστώς τηλεργασίας έως τις 4 Οκτωβρίου. Το μέτρο αυτό εφαρμόζεται ανεξαρτήτως ΚΑΔ, μεγέθους και λειτουργίας της επιχείρησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστιαίο όριο του 40% της υποχρεωτικής τηλεργασίας σε μια επιχείρηση υπολογίζεται επί των μισθωτών, των οποίων η εργασία μπορεί να πραγματοποιηθεί από απόσταση.

Σύμφωνα µε το νέο πλαίσιο, η τηλεργασία θα μπορεί να παρέχεται κατά πλήρη, μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση. Επίσης, θα μπορεί να παρέχεται αυτοτελώς ή ακόμη και σε συνδυασμό µε απασχόληση στις εγκαταστάσεις του εργοδότη.

Ο εργοδότης υποχρεούται να καλύπτει το κόστος του εξοπλισμού και τη συντήρησή του. Στην περίπτωση που ο εξοπλισμός ανήκει στον εργαζόμενο, στη σύμβαση πρέπει να προσδιορίζεται ο τρόπος αποκατάστασης του κόστους χρήσης του για την τηλεργασία.

Αναλόγως, πρέπει να ορίζεται και το μηνιαίο πρόσθετο κόστος για τον εξοπλισμό, το οποίο αν δεν καταβάλλει ο εργοδότης βρίσκεται αντιμέτωπος ακόμη και µε ποινικές κυρώσεις, όπως επίσης και µε την ακύρωση της συμφωνίας περί τηλεργασίας. Ο εργοδότης υποχρεούται να τηρεί το ωράριο εργασίας, το οποίο πρέπει να προσδιορίζεται και αυτό εγγράφως. Επιπλέον, εγγράφως πρέπει να προσδιορίζεται και τυχόν συμφωνία µε τον εργαζόμενο για τα χρονικά όρια της τηλε-ετοιµότητας και τις προθεσμίες ανταπόκρισης.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ΚΥΑ, απαγορεύεται ρητά η χρήση κάμερας για τον έλεγχο του εργαζομένου και της εργασίας του.

Πέραν, όμως, από την τηλεργασία, οι εργαζόμενοι που δεν τελούν υπό το καθεστώς αυτό θα πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένα μέτρα. Συγκεκριμένα, η προσέλευση τους θα γίνεται σε τέσσερα κύματα.

Το ωράριο εργασίας των μισθωτών προσαρμόζεται υποχρεωτικά κατά την έναρξη και λήξη, ώστε οι εργαζόμενοι να προσέρχονται και να αποχωρούν σε βάρδιες ανά μισή ώρα και εντός 2ώρου. Σε κάθε περίπτωση η προσαρμογή του ωραρίου δεν μεταβάλλει το είδος της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων ή την υπερωριακή εργασία στον ιδιωτικό τομέα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Δημόσιο τίθενται σε εφαρμογή τρία κύματα προσέλευσης. Αυτά είναι τα ακόλουθα:

  1. στις 7:00 π.μ.
  2. στις 8:00 π.μ. και
  3. στις 9:00 π.μ.

Δες ακόμα: Τηλεργασία: 4 συμβουλές για να γίνει πιο εύκολη η δουλειά από το σπίτι

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

03-01-2024

Μενίδι

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES
28 Απρ. 2024
Ολυ
17:00
-
Λαμ
28 Απρ. 2024
ΠΑΟ
19:30
-
ΑΕΚ
26 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ
26 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;